Novosti Crna kronika

'ponaša se nenormalno'

Splitski novinar kojeg je policajac udario šakom u glavu odustao od prepoznavanja: Onaj što me udario vrištao je dok sam dolazio, 'Eno ga, j*** mu ja majku!', viknuo je

'ponaša se nenormalno'

Novinar Indexa Dragan Miljuš pozvan je danas oko 14 sati u PU splitsko-dalmatinsku na prepoznavanje interventog policajca koji ga je, kako je on u svojoj kaznenoj prijavi naveo, udario šakom u glavu.

Miljuš je udaren dok je izvještavao u utorak navečer sa javne provršine u blizini splitske plaže Obojena svjetlost gdje je 54-godišnjak počinio samoubojstvo aktiviravši dvije bombe.

- Kada sam dolazio na radnju prepoznavanja u pratnji policijskog službenika čuo sam iz prostorije urlanje i vikanje jednog od policajaca koji je kao i drugi trebao upravo trebao ići na prepoznavanje. On je razbijao, vrištao, urlao, a njegove kolege su mu tepale i blago ga smirivale.

U tim okolnostima gdje se osoba koja me napala prije dva dana i pred svojim kolegama u prostoriji Uprave i dalje ponaša potpuno nenormalno, nisam mogao obaviti prepoznavanje te sam krenuo iz policijske zgrade - kazao nam je Miljuš.

- U tom trenutku dok sam odlazio čuo sam glas iz te sobe: "Eno ga, j... mu ja majku!" Ja sam nakon toga otišao na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu te im ispričao sve ovo ističući da mi nije omogućeno prepoznavanje u normalnim i zakonskim uvjetima te su na Državnom odvjetništvu napravili zabilješku o ovom događaju.

Zahvaljujući korektnosti policijskih službenika Gojka Markovića koji je došao iz Zagreba i inspektora Zorana Petričevića, ja sam naknadno ipak obavio prepoznavanje, ali kako sam potpisao izjavu o tajnosti postupka ne mogu vam više govoriti što je dalje bilo - kaže Miljuš.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je temeljem članka 154. Pravilnika o načinu policijskog postupanja oformio stručni tim na razini Ministarstva koji će ispitati sve okolnosti ovog događaja, a Gojko Marković koji je došao u Split je garancijama svim novinarima i javnosti te i svim policajcima koji su bili pozvani na prepoznavanje (a samo je jedan uralo) da će slučaj biti u potpunosti ispitan dubinski i korektno.
 

Zašto TV kuće šute?

Slobodna Dalmacije i još neke novinske kuće solidalizirale su se s kolegom Miljušem, opširno smo i profesionalno izvjestili o napadu, međutim sramotno je da nacionalne TV kuće nisu obradile slučaj brutalnog napada na novinara. Neke od njih su čak snimile i izjave novinara Miljuša, međutim ta izjava nije puštena u eter?! Kako će nas štiti policija ako i sami novinari nisu solidarni s kolegama?

 

Naslovnica Crna kronika