Novosti Biznis

Švedski div

IKEA stigla i u Srbiju: prva robna kuća otvorena u predgrađu Beograda, cijene će biti niže nego u Hrvatskoj

Švedski div

 U Beogradu je u četvrtak otvorena robna kuća IKEA, prva u Srbiji i 400. tržni centar toga proizvođačko-trgovačkog lanca u svijetu. Robna kuća IKEA u prigradskom naselju Bubanj Potok prostire se na 35.000 četvornih metara i u njoj će biti zaposleno 416 djelatnika.

Predstavnici švedske kompanije ranije su najavljivali da će cijene biti povoljnije od zemalja o okruženju u kojima IKEA ima svoje robne kuće, među ostalima u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Regionalni direktor IKEA-e za jugoistočnu Europu Stefan Vanoverbeke izjavio je da su cijene u beogradskoj robnoj kući najniže u regiji te da su u ponudi trenutno samo dva proizvoda iz Srbije, ali je uvjeren da će ih u budućnosti biti više.

Otvaranju robne kuće, u koju je IKEA uložila 70 milijuna eura, nazočio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao kako se razgovara o uključenju proizvoda i gospodarstvenika iz Srbije u globalni IKEA-in sustav.

Dolazak kompanije IKEA na srpsko tržište će, po ocjeni stručne javnosti, primorati domaću industriju namještaja da poveća svoju konkurentnost kako bi ublažila smanjenje prodaje.
Tajnik sektora za šumarstvo, preradu drva i industriju namještaja Gospodarske komore Srbije Ješa Erčić rekao je da bi se, prema iskustvima okolnih zemalja, proizvodnja mogla smanjiti i do 30 posto.

Naslovnica Biznis