Novosti Biznis

KAKVA JAVNA PODUZEĆA TREBAMO

Ministar Marić: Kult da samo privatna poduzeća dobro upravljaju upravo nam se obio u glavu! Država može i hoće gospodariti

KAKVA JAVNA PODUZEĆA TREBAMO

U organizaciji poslovnog tjednika "Lider" održana je konferencija "Državno, a efikasno: Kakva javna poduzeća trebamo?“, na kojoj se diskutiralo o mnogim gorućim temama.

Što ostaviti u državnom vlasništvu, a što privatizirati; stanje u javnim poduzećima, restrukturiranje trgovačkih društva u državnom vlasništvu te strateško planiranje i kontroling u poduzećima od državnog interesa bili su u fokusu analiza i razgovora, pri čemu je upozoreno na slabosti upravljačke prakse u poduzećima u držanom vlasništvu.

"Prejaka je kvalifikacija i floskula da država ne može biti dobar gospodar, to je čak i pretenciozna i neugodna podvala. Dosad jest odnos prema državnoj imovini bio maćehinski i nezreo, no to mijenjamo i stavit ćemo svaki metar neiskorištenog državnog vlasništva u funkciju poduzetništva i gospodarstva” - istakao je Goran Marić, ministar državne imovine.

“Država može biti dobar vlasnik, a taj kult da smo privatna poduzeća dobro upravljaju tvrtkama upravo nam se obio o glavu” - ustvrdio je.

Na konferenciji je govorio i Darko Tipurić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, naglasivši kako “privatizacija državnih poduzeća nije i ne smije biti jedino rješenje".

"Džavna poduzeća mogu biti funkcionalna i efikasna, ali moramo promijeniti upravljačku paradigmu!” - istakao je.

 

Naslovnica Biznis