Novosti Biznis

CRNO ZLATO

Štern: OPEC se raspao, a Rusi se ponovno moraju pripremiti na neimaštinu

CRNO ZLATO
S ocjenom uglednih američkih i britanskih analitičara da bi cijena barela sirove nafte mogla nastaviti s padom do 40 dolara za barel, pa i ispod toga, suglasan je i domaći konzultant za energetiku Davor Štern. On se slaže i s upozorenjima da bi trgovanje naftom po cijeni od 40 dolara moglo ostaviti trajne posljedice ne samo na svjetsku ekonomiju, nego i geopolitiku.

– Osobno sam ovakav razvoj događaja predvidio prije dvije godine, ne zato što sam posebno pametan i vidovit, nego zato što je sve upućivalo na pad cijena sirove nafte do 40 dolara za barel. Upućivala je na to, prije svega, pojava novih "igrača" na tržištu s novim količinama i novom tehnologijom proizvodnje, primjerice SAD-a s crpljenjem iz škriljevca, te povlačenje špekulanata na velikim svjetskim burzama iz biznisa s naftom – kazao nam je Štern, dodajući kako burzovnih špekulacija u trgovini naftom gotovo da više i nema.

Cijena barela, napominje, svela se na cijenu proizvodnje plus određeni razložan profit i, zaključuje Štern, to je to.
– E sad, zemlje koje su velike izvoznice nafte u problemu su. Saudijska Arabija, primjerice, diže kredite kako bi premostila proračunske probleme i gradi rafinerije ne bi li ostvarila prihode od izvoza naftnih derivata, što znači da su potpuno nepripremljeni na burzovne udare. Saudijci, ali i ostale nacije zemalja OPEC-a, nisu se na vrijeme prestrojili i pripremili za ovakve cijene na svjetskim tržištima. Kod njih je prevladala gramzivost i nedostatak rezervnog plana – ističe naš sugovornik.

Ugledni komentator britanskog "Telegrapha" Ambrose Evans-Pritchard predviđa proračunski slom Saudijske Arabije, a osnivačima OPEC-a predlaže da zatvore svoj ured u Beču i tako smanje troškove. Američki portal Business Insider citira dio nedavnog izvješća "Bank of America" u kojem se ocjenjuje da OPEC više nema nikakvu kontrolu nad svjetskim cijenama nafte.

– OPEC više praktički ne postoji – potvrđuje Davor Štern.
Američki konzultant Jeffrey Gundlach, u SAD-u poznatiji kao "kralj obveznica", izrekao je upozorenje kako funkcioniranje svjetske ekonomije na osnovi cijene barela sirove nafte od 40 dolara upućuje na zastrašujući razvoj događaja.

"Nadam se da cijena nafte neće ići na 40 dolara, jer ako se to dogodi, nešto je duboko pogrešno sa svijetom, ne samo s ekonomijom svijeta. Geopolitičke posljedice mogle bi biti zastrašujuće", naveo je Gundlach u svojoj analizi za "Business Insider", objavljenoj prije nekoliko dana.

Gundlach zacijelo cilja na probleme u kojima će se naći zaljevske zemlje poput Saudijske Arabije, ali i Rusija, Venezuela, Iran, Nigerija i druge velike izvoznice nafte. Sve su one, osim Venezuele, važne za širi prostor na kojem se nalaze, koji je ionako nestabilan.

"Samo se Norveška može nositi s cijenom nafte od 50 dolara za barel", piše Evans-Pritchard.
Davor Štern napominje da značajan pad cijena nafte ne dotiče samo izvoznike, nego i uvoznike nafte.
– Zemlje koje su naglašeno orijentirane na uvoz nafte značajan dio proračuna planiraju na trošarinama, carinama ili porezima od trgovine naftom i naftnim derivatima. Među takvima je i Hrvatska, i tu će morati doći do proračunske prilagodbe – upozorava naš sugovornik, nesklon procjenama da bi moglo doći do velikih socijalnih nemira ili ratova zbog naftnih šokova.

– Ja se sjećam godina kad je barel bio pet dolara, pa svijet nije propao. Što se Rusije tiče, a tu zemlju dobro poznajem, tamo se već događa pad životnog standarda građana, BDP-a i izvoza. Ruse više od pada cijene nafte može zabrinjavati gospodarski sporazum Irana i Zapada, s mogućom posljedicom da iranski plin zamijeni ruski plin na svjetskim tržištima. Ne očekujem socijalne nemire u Rusiji jer je taj narod kroz povijest pokazao visok stupanj trpljenja socijalnih problema i neimaštine. Tako će biti i ubuduće – zaključuje Davor Štern.

Još prije mjesec dana u analizi OPEC-a baratalo se s pet pokazatelja koji su upućivali na rast cijena nafte, kao što su očekivani rast potražnje u SAD-u i u Kini te poskupljenje proizvodnje iz škriljaca. Ništa od toga nije se ostvarilo, opisani alarm kod američkih analitičara izazvao je pad cijene nafte na meritornom teksaškom tržištu na 43 dolara za barel, dok se na relevantnim svjetskim tržištima naftom trguje po cijenama između 48 i 50 dolara za barel.

vedran marjanović

Naslovnica Biznis
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last