Novosti BiH

novi detalji

Žena koja je bebu ostavila u kontejneru optužena za čedomorstvo, razotkrila ju je patronažna sestra: 'Priznala mi je što je napravila, bila sam šokirana...'

novi detalji

Žena iz Sarajeva koja je u novogodišnjoj noći ostavila novorođenče u kontejneru uhićena je u četvrtak, a u petak je puštena da se brani sa slobode, javlja avaz.ba. 

Pronađena i uhićena majka koja je svoju bebu ostavila u sarajevskom kontejneru, policajci koji su bebu pronašli:  Hrabra mrvica nije plakala, samo sam je čvrsto zgrabio...

Glasnogovornica tužiteljstva Azra Bavčić rekla je da je kazneno djelo prekvalificirano u pokušaj čedomorstva, a osumnjičena 39-godišnja Dž. B. je puštena da se brani sa slobode jer nje bilo zakonske osnove za predlaganje pritvora.

Ostavljenu djevojčicu u najlonskoj su vrećici u kontejneru pronašla dva policajca. Odmah je prebačena u bolnicu gdje su nakon pregleda liječnici izvijestili da se radi o curici staroj dva do pet dana te da je dobra zdravstvenog stanja.

Avaz doznaje da je majku policiji prijavila patronažna sestra, nakon ćega je Dž.B. uhićena u svom domu, u srijedu oko 14 sati.

Ovaj mučni slučaj koji je izazvao zgražavanje u regionu dobio je epilog zahvaljujući hrabrosti i profesionalnosti ove zdravstvene radnice, koja posao patronažne medicinske sestre obavlja više od 15 godina. Ekipa Avaza doznala je od nje detalje pod uvjetom anonimnosti.

- Pozvonila sam, a onda se na vratima pojavio sin te žene, s kojim sam se kratko našalila. Pitala sam ga: “Ima li ovdje kakvih bebara”, a on me je iznenađeno gledao. Ubrzo je na vrata došla i majka porodilje. Kratko smo se pozdravile, a ona me blijedo gledala i upitala: “Sestro, jeste li čuli šta nas je zadesilo?” Rekla sam: “Ne znam.” Bila sam u šoku i pomislila sam da je beba možda umrla. Ona je rekla: “Nije, već onaj slučaj od sinoć...” Kada sam to čula, isto kao da mi je neko šamar opalio - kazala nam je patronažna sestra.

Prema njenim riječima, odmah je pitala gdje je porodilja te je tražila da je vidi.

- Bila je na katu s dvoje djece. Zamolila sam je da djeca izađu, da ne slušaju razgovor. Pitala sam je: “Dušo, šta je to bilo?” Ona mi je u detalje sve ispričala. Kazala je da je bacila bebu u kontejner. Bila sam šokirana i rekla da to moram prijaviti svojim nadređenim i policiji - rekla nam je medicinska sestra, koja je bila veoma potresena.

Kako Avaz doznaje od izvora bliskog istrazi, uhićena žena će biti psihijatrijski vještačena, a tijekom odvođenja u policiju nije plakala niti je iskazivala bilo kakve emocije.

Psihologinja Anela Hasanagić kaže da je teško i pretpostaviti da je neko mogao ostaviti novorođenče na takav brutalan način, a da nema neku težu psihičku devijaciju.  

- Ne postoje razlozi koji moju opravdati ovakvo ponašanje majke, jer se druge okolnosti vezane za bebu trenutno ne znaju. Sa sigurnošću možemo reći da je odgovorna majka, a vrlo vjerovatno da su zakazale i službe. Nakon ovakvog događaja, koji je uzdrmao cijelu regiju, odgovornost je na nama da se to dijete adekvatno zbrine i da mu se omogući život kakav zaslužuje, a majka da se preispita te, ukoliko se ne radi o neuračunljivosti, da se adekvatno kazni. Ovakvi događaji se mogu spriječiti edukacijom i koordinacijom nadležnih službi - pojašnjava Hasanagić.

 

Naslovnica BiH