Novosti BiH

tUŽNA OBLJETNICA U SREDNJOJ BOSNI

Masovni zločin nad Hrvatima nije zaboravljen

tUŽNA OBLJETNICA U SREDNJOJ BOSNI


Prvi masovni zločin nad Hrvatima općine Travnik dogodio se 24. travnja 1993. god. u selu Gornjim Miletićima u kojemu je živjelo šezdesetak stanovnika isključivo hrvatske nacionalnosti.

Kako se ističe u priopćenju za javnost OO HSS-a BiH-NHI Travnik, koje je potpisao predsjednik Tomislav Rajić, to je bila mala enklava Hrvata u potpunom muslimanskom okruženju pa nisu ni mogli predstavljati bilo kakvu opasnost ni za svoje susjede Muslimane, a pogotovo ne za postrojbe Armije BiH.

“Na žalost”, ističe se u priopćenju, “neki nisu tako mislili pa su počinili stravičan zločin ubivši: Stipu Pavlovića (1933.), Antu Petrovića (1937.), Franju Pavlovića (1960.), te devetnaestogodišnje Tihomira i Vladu Pavlovića.

Svi ostali žitelji su protjerani izuzev Sreće Pavlovića koji je ostao u selu, ali je u srpnju iste godine preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima. U vrijeme zločina, u obje noge ranjena je mještanka Luca Pavlović.

Od tada u Gornjim Miletićima više nema Hrvata”, kaže se u priopćenju i ističe kako zločin “jedni prešućuju, a drugi zaboravljaju”. Jer, za ovaj zločin još nitko nije odgovarao niti se, pak, ovo stradanje nedužnih Hrvata na bilo koji način obilježava.

“A zločin i progon Hrvata iz Miletića”, kaže se na kraju priopćenja, “kao i ubojstva koja su se desila ranije, počevši od ubojstva Ivice Stojaka, zapovjednika HVO-a Travnika koje se desilo 20. 10. 1992. god., kao i još četiri pojedinačna ubojstva Hrvata u Travniku između ta dva događaja, bio je samo nagovještaj kasnije neuporedivo većeg stradanja i egzodusa travničkih Hrvata koji su se desili u lipnju iste godine.” Zvonimir Čilić

zvonimir čilić

Naslovnica BiH