Novosti BiH

Obljetnica humanitarnog konvoja: 'Bijeli put' nade i spasa

Konvoj ‘Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu’ probio je potpunu osmomjesečnu blokadu sedamdesetak tisuća Hrvata u Lašvanskoj dolini, donio im spas u hrani i lijekovima, vjeru da nisu sami...

Konvoj ‘Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu’ probio je potpunu osmomjesečnu blokadu sedamdesetak tisuća Hrvata u Lašvanskoj dolini, donio im spas u hrani i lijekovima, vjeru da nisu sami...

Pod visokom pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, u Novoj Biloj svečano je obilježena petnaesta godišnjica humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”.

Konvoj je probio potpunu osmomjesečnu blokadu sedamdesetak tisuća Hrvata u Lašvanskoj dolini, donio im spas u hrani i lijekovima, vjeru da nisu sami, da će uspjeti ostati i opstati na rodnoj grudi.

Brojni gosti

Iz Zagreba su u Novu Bilu stigli brojni sudionici ove humanitarne akcije, predvođeni zapovjednikom konvoja Hermanom Vukušićem. U Novu Bilu doputovala je i Meri Vlajić, supruga ubijenog vozača konvoja Ante Vlajića, ratni kirurzi Vlado Tabak i dugogodišnji ravnatelj bolnice, primarijus dr. Tihomir Perić, predstavnik veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH Boris Benalić, načelnik stožera zdravstva HVO-a i aktualni zastupnik u hrvatskom Saboru dr. Ivan Bagarić, te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Milan Bandić, u pratnji domaćina, obišao je
novobiljansku bolnicu
Nazočni su bili i brojni dužnosnici političke, izvršne i zakonodavne vlasti općina Lašvanske doline, Srednjobosanske županije, Federacije i BiH, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, ratni vojni zapovjednici i mnogi drugi.

Svetu misu u prepunoj crkvi Svetoga Duha, u ratu bolnici, uz koncelebraciju franjevaca Lašvanske doline, predvodio je provincijal Bosne Srebrene, fra Mijo Džolan.

Nakon svete mise, u crkvi je održana svečana akademija uz glazbene nastupe mješovitog pjevačkog zbora “Viteški akordi” i Tamburaškog orkestra franjevačkih sjemeništaraca iz Visokog.

Prikazan je i desetominutni film, koji zorno govori o ratnom stradanju Hrvata Lašvanske doline i nemjerljivoj ulozi novobiljanske bolnice, te “dobra”, kako je u propovijedi naglasio fra Mijo Džolan, koje je ovdašnjem napaćenom hrvatskom puku donio “Bijeli put”.

U sklopu akademije, okupljenima u zdanju velike crkve Svetoga Duha, burno pozdravljeni, obratili su se Meri Vlajić, Herman Vukušić, dr. Ivan Bagarić, Drago Bilandžija, predsjednik Koordinacijskog odbora za prihvat konvoja “Bijeli put”, kasnije ravnatelj bolnice, i Milan Bandić.

Sudionici konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” posjetili su Spomen-sobu u crkvi-bolnici, te nekoliko stotina metara dalje novoizgrađenu Hrvatsku bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić”, dar Republike Hrvatske srednjobosanskom hrvatskom puku.

Svečano i u Zagrebu

U srijedu 10. prosinca, na Dan ljudskih prava, u Zagrebu će biti obilježena petnaesta godišnjica polaska konvoja “Bijeli put” za Novu Bilu. Na zagrebačkom Zapadnom kolodvoru, mjesta odakle je na desetodnevni put konvoj od životnog značaja za Hrvate Lašvanske doline i krenuo, u 10 sati bit će otkrivena spomen-ploča, koju postavlja grad Zagreb.

U 11.30 sati, na Mirogoju će biti upriličena molitva na grobu Ante Vlajića, a primanje za sudionike “Bijeloga puta” u 13 sati u palači “Dverci” upriličuje gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Naslovnica BiH