StoryEditor
ŽivotCVIJEĆE, LUK, PEČENICA

‘Znaš, ja sam ti strina Lidije Bačić! Reci joj preko novina da mi se javi!‘: naši su reporteri proveli nevjerojatan dan na splitskom Pazaru u potrazi za originalnim darovima za Valentinovo

11. veljače 2022. - 07:30
'Sama sam, ali voljela bih da me neki kavalir iznenadi buketom cvijeća za Valentinovo!' - sanjari udovica Ajka Keserović, strina poznate splitske pjevačiceJoško Šupić/Cropix

Valentinovo ili "drugo ime za ljubav"? Važno da nekoga volimo počevši od nas samih, ljubavi se nadamo i radujemo što smo – uopće zdravi.

Tako kažu ljudi iz Splita, najluđega grada na svitu, koji i kad ljubavi nemaju, imaju duha. A di ćeš boljih batudi čut na tu temu, nego na splitskom Pazaru, koji ovih dana više bruji o uvođenju eura nego o ljubavnim tlapnjama. Mnogima su to ionako, da prostite, neke uvozne američke zvizdarije.

Vedar duh pun ljubavi, međutim, krasi Ajku Keserović, rođenjem Bosanku a stanovanjem u Splitu; i ne samo vedrina, krasi je i jakna cvjetnog dezena, zbog nje izgleda "ka cvit u cviću", pogotovo kad je za fotografiju vragolasti Joško Šupić posjedne usred štanda s rezanim cvijećem.

– Sama sam, ali voljela bih da me neki kavalir iznenadi buketom cvijeća za Valentinovo, da mi se dogodi i neka romantična noć – sanjari Ajka dok se – razbuđuje.

I to u buffetu "Anđelka", uz najbolju kavu na Pazaru. Poslije toga jutarnjeg rituala može gdje hoće, a najmirisnije je – među cvijeće.

De, reci Lili nek se javi strini

– Znaš, ja sam ti udovica pokojnog Bačića, i strina Lidije Bačić. Zgodna cura, jelda? Nikako se s njom vidjet, čut. De, reci joj ovako preko novina da se javi strini. Čekam je na kavici – umiljava se Ajka, zna ona da "Slobodna" spaja ljude...

Na cvjetnom sektoru splitskog Pazara prodavačice su uvijek malo "finćukastije" negoli u njegovu ostatku; kako i ne bi kad imaju posla s finim svitom koji kupuje ono što se smatra "luksuznom kategorijom".

image
Valentinovska srca za aranžmane
Josko Supic/Cropix


– Ima u mene cvića i za pireve, i pogrebe; momentalno računam na ruže za Valentinovo, iako je lani malo oslabilo – rezignirano će Ines Kriste iz obrta "Ines-K". Nije Valentinovo nikoga na Pazaru "obogatilo", ali Inesku veseli jedna druga okolnost.

– Osmi mart se vratija! Doduše, nikad ka prije, i ne kupuje se cviće ka neka ljubavna romantika, nego ga kupuje žena ženi, kolega kolegici, i tako. Ali uskrsnija je iz pepela, opet se drži do njega i očekujen veći promet za Dan žena nego za Valentinovo – prognozira cvjećarka.

Frezije, anemone i ranonkule

Informira nas da je sad vrijeme od...

– Frezija, anemona i ranonkula – navodi.

image
Ines Kriste: Osmi mart se vratija! Doduše, nikad ka prije, i ne kupuje se cviće ka neka ljubavna romantika, nego ga kupuje žena ženi, kolega kolegici, i tako
Joško Šupić/CROPIX
Josko Supic/Cropix


– Zvuči ka nazivi nekih alergija – primjećujemo.

– Neupućeni ste – zaključi naša sugovornica.

Inesina susjeda na štandu je Darinka Tomić, i sa svojim je štandom već proslavila srebrni pir. Nagledala se u 25 godina Darinka svih blagdana i prigoda, a svega ima osim – šparoga.

– Iman i njih, ali to su one za aranžmane, ne za jist – smije se.

Rodom je sa Zelova, roba joj je iz Holandije.

– Nema na Pazaru domaćeg cvića. Ko kaže da ga ima, laže. Evo vidiš ruže, one će sad ić po 20 kuna komad; znaš kako ih zovu? Ekvadorice. Ko zna di je to niklo! – smije se Darinka Tomić, rođena Gabrić. Naša, a svjetska.

image
Halid Zologaj: Još nisam našao pravu, znaš, samo ozbiljno me interesira. Čini mi se da žene danas puno gledaju pare, a malo romantiku
Josko Supic/Cropix


Iz Stuttgarta je direktno na Pazar stigao Halid Zologaj (67), i to u nadi da će za sebe pronaći ženu.

I njegova je priča svjetska: Albanac je, rodom iz Prizrena, nastavnik povijesti i geografije. Radio je u struci, u Prizrenu osam godina, a potom je šest godina u Srebrenu kod Dubrovnika vodio građevinsku tvrtku.

Prije Domovinskog rata ipak se odselio u Stuttgart, i tamo 35 godina proveo radeći za Mercedes, oženio se, dobio dvije kćeri, sina i četvero unučadi te – obudovio. Prije pet godina umrla mu je supruga, eto prošla je korota, a on se sad nada novoj ljubavi. Došao ju je potražiti u Split, najlipši grad na svitu s najlipšim ženama, pravi izbor. Ipak...

image
Ruže 'ekvadorice'
Joško Šupić/CROPIX
Josko Supic/Cropix


– Još nisam našao pravu, znaš, samo ozbiljno me interesira. Čini mi se da žene danas puno gledaju pare, a malo romantiku, ali vidjet ćemo još. Zasad uživam, šetam se po Splitu, gledam lijepe dame, udišem morski zrak pa ću nazad u Stuttgart – iza Valentinova. Imam smještaj u centru, sve je dobro osim što je Split skup!

Skuplji od Stuttgarta; tamo možeš popit kavu na kolodvoru za kunu, u Splitu košta više. I nema baš plesova za nas starije, ja bih da upoznam neku zgodnu babu za sebe – priželjkuje Halid uoči Dana zaljubljenih; dabogda ga sveti Valentin čuo, pa uslišio...

Ne treba meni taj uvoz Amerika

– Ne treba meni taj Valentin, te izmišljotine uvoz Amerika – prizemljeno će Pero Gruevski, najpoznatiji splitski Makedonac. I ne samo splitski; Pero je predstavnik makedonske nacionalne manjine za županiju, te predsjednik Makedonskog kulturnog centra u Splitu. Praktičnog je duha, cvijeće smatra precijenjenom, izlišnom kategorijom.

– U Makedoniji se slavi sveti Trijumf i pije vino, ovog Valentina slave samo klinci s Instagrama. To je neozbiljno – grinta Pero Gruevski, zvani Pero Makedonac, inače vrsni kiropraktičar, dok se šeće Pazarom.

image
Pero je ususret Valentinovu sam sebi, umjesto 'beskorisne' kite, poklonio nešto sigurno: bocu piva
Josko Supic/Cropix


Pero je i "praktičar", ususret Valentinovu sam sebi je, umjesto "beskorisne" kite, poklonio nešto sigurno: bocu piva.

– Od litre! Fino ću pojest pa ga popit. Izvolte i vi sa mnom – nudi nas ljubazno.

Ako pitate Mariju Knez (80), najstariju prodavačicu na Pazaru, zvanu Mare Kupusarka, korisnije je voljenoj osobi darovat glavu kupusa od kite cvijeća, bez obzira na prigodu.

– Nema od cvića koristi, ćerce. Baciš pare, a ovde kilo kupusa tri kune i najideš se ka čovik. Evo, roba sva iz Ogorja, uključujući luk. Nije sve u Ljubitovici, luk i u nas raste. Kumpir "kleopatar" isto, vidi ga lip li je – hvali urod "lika i antibiotika" Mare, djevojačkim prezimenom Bučević. Kerum iz Ogorja joj je rođak, veli.

image
Marija Knez: I u Jadra san petnaest godina radila, nakopala san se ja. I još kopan!
Josko Supic/Cropix


– Nije mi ništa pomoga, kupus nas je spasija. Penzija pokojnog muža mi je tanka, 1400 kuna; bija je stražar u poduzeću Sigurnost. Iman blizance, jedan je isto stražar/vratar, oženjen, ima dicu. Drugi je poljoprivrednik ki i ja, imaju mi 53 godine sinovi. Ovaj drugi nije oženjen – tužno će Marija Knez.

Po ciloj Dalmaciji cviće sadila

Iako je u Split sa sela došla nadničiti još 1964., "prikopala cilu Dalmaciju i cviće sadila" (najviše karanfile), kultura kojoj se najviše klanja nije cvijet nego, rekosmo, kupus.

– I u Jadra san petnaest godina radila, nakopala san se ja. I još kopan! Radila san za pokojnog barba Marina, karanfile sadila tamo di je danas Ivaniševića zgrada 1974. I za Prošpu san salatu sadila tamo di je sad bolnica Firule. Prikinila san posal jedino kad san išla rodit blizance, pa onda jopet kopaj.

Udovica san dvanaest godina i nije me više briga ni za cviće, ni za ljubav. Samo kažen svaki dan: Bože, daj mi snage da ne padnen na tuđe ruke! Imala san koronu prije misec dana i prigrmila je zahvaljujući luku i kupusu. Neće mene cjepivo vidit! – viče Mare.

Iznijela nam je stav i o Valentinovu, cvijeću, cjepivu... Fali još samo – euro.

– Hoćete li se znat prišaltat na euro kad dođe?

– Is, da oću li! Pa nisam luda – frkne Mare, legenda Pazara.

image
Cvjetni aranžmani
Josko Supic/Cropix


Uz kupus, zna se, dobro ide komad pancete, pršuta dade li Bog. A i pečenica se lipo ljubi uz jaje, ka i bokun zeleni sa strane. Za te mirisne blagodati nadležna je, pak, Marica Nejašmić (60) iz Šestanovca.

– Roba nije moja, od gazde Ćuka iz Muća je! On goji, kolje, suši i donese meni da prodam. A luk (češnjak, nap.a.), e on je moj, šestanovački! Nema lipšeg poklona za Valentinovo od komada lipe pečenice, dva-tri luka. Pusti cviće – Marica će.

– Isto bi vas razveselilo da vam muž za Valentinovo donese cvitić, bombonijericu, ha? Nemojmo se lagat – bockamo je, a ona malko spusti pogled, porumeni.

– A je, vridilo bi i to – prizna uz stidljiv osmijeh, i obasja Pazar.

image
Marica Nejašmić: Nema ti bolje od komada pečenice s dva-tri luka... A vridila bi i bombonijerica
Josko Supic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 01:33