StoryEditor
ŽivotNa granici ludila

'Želim rađati kao elita': Srpkinje se pomamile za carskim rezom, liječnici šokirani bizarnim razlozima

19. kolovoza 2018. - 19:47
iStock-817147694

Iako strah od poroda nije neuobičajen, a u većini slučajeva je i sasvim prirodan, danas se sve više žena odlučuje na carski rez. U hrvatskim rodilištima ovaj je "trend" izraženiji no ikad, a nije mnogo bolja situacija ni u susjedstvu. 

No dok znanstvenici upozoravaju da je "tokofobija", fobija od poroda koja se kod mnogih razvije tek tijekom trudnoće, stvarna i može trudnicu dovesti do stanja patološkog straha, razlozi zbog kojih se neke buduće majke opredjeljuju za carski rez uistinu su - bizarni.

Srpski mediji tako donose najčešće razloge zbog kojih se trudnice odlučuju otići pod nož, a nijedan od njih zapravo nema veze sa strahom. Kako se u privatnim rodilištima u regiji postupak provodi po željama buduće majke, a uz to i naplaćuje, ponekad se procedura "dogovara" i bez stručnoga opravdanja.

"Želim rađati poput elite", prenosi Blic razlog" koje trudnice u Srbiji navode kao glavne. Neke čak znaju tempirati porođaj kako bi ispunile svoje sulude želje, poput planiranja rađanja bebe u određenom horoskopskom znaku ili pak žele da se rođendan poklapa s onim drugoga člana obitelji. 

Tu je, dakako, i vječna želja da im se tijelo manje deformira, a iz tog razloga većina njih ubrzo nakon rođenja bebe prestaje i s dojenjem, prenosi isti medij.

Nažalost, koliko god ovi razlozi bili sumanuti, godišnje se izvede preko 17.000 carskih rezova u susjednoj nam državi, a oni u privatnim klinikama koštaju oko 3.000 eura.

"Na početku moje karijere oko 17 do 18 posto trudnica rađalo bi carskim rezom, a danas tome pribjegava svaka šesta rodilja. U nekim slučajevima to zahtijeva stanje trudnice, ali sve češće majke dođu, izraze svoj zahtjev i jednostavno nametnu svoju želju", potvrdio je specijalist ginekologije i opstetricije zaposlen u jednoj privatnoj ginekološkoj klinici u Beogradu, piše Blic.

"U pitanju je svojevrsno utrkivanje, želja za nekakvom dominacijom, smatraju da je carski rez čak elitni način porođaja. Iz istog razloga često i muževi utječu na supruge da se podvrgnu carskom rezu, a obično su u pitanju mladi i situirani parovi. Neke žene žele izbjeći deformaciju tijela tokom porođaja, a trudnoća sama po sebi nosi određene promjene: pojavu strija, celulita, deformaciju trbušnih mišića, i sve te promjene su individualne, od žene do žene", dodaje doktor.

I doktorica Slađana Raović potvrdila je da je i sama čula za slučajeve u kojima su astrolozi budućim majkama savjetovali određeni horoskopski znak za bebu. No, ona pak, u svojoj klinici nije imala sličnih iskustava.

Napominje ipak kako je carski rez ozbiljna operacija u kojoj se režu koža, mišić i maternica, a svakako nije "lakša opcija".

"Jedna od posljedica zakazivanja carskog reza na željeni datum je ta da beba može biti nezrela. Ipak, mislim da generalno ne može biti posljedica jer nijedan ginekolog ne bi pristao zakazati takvu operaciju značajno ranije i time ugroziti pacijenta. Obično se radi o dva, tri dana pred sam termin", zaključuje doktorica Raović za Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. listopad 2020 14:34