StoryEditor
ŽivotCOVID-19

Više od 12.000 sudionika studije primilo je drugu dozu: Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa izazvalo umjerene nuspojave: umor, glavobolju, zimicu...

Piše MZ
16. rujna 2020. - 13:23
AFP

Farmaceutska tvrtka Pfizer objavila je da je razvoj njihova cjepiva protiv koronavirusa pokazao umjerene nuspojave, odnosno da su sudionici u utorak pokazivali blage do umjerene nuspojave, kad su u kasnijoj fazi ispitivanja dobili ili eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa ili placebo, prenosi Reuters.

Nuspojave su uključivale umor, glavobolju, zimicu i bolove u mišićima. Više od 12.000 sudionika studije primilo je drugu dozu cjepiva, rekli su rukovoditelji Pfizera.

Neovisni odbor za praćenje podataka mogao bi preporučiti zaustavljanje testiranja u bilo kojem trenutku, ali to nije učinio do danas, rekli su iz tvrtke.

Obustava u AstraZeneci

Pfizer je uključio više od 29.000 ljudi u 44.000 volonterskih ispitivanja kako bi testirao eksperimentalno cjepivo za COVID-19 koje razvija s njemačkim partnerom BioNTech.

image
Ilustracija/AFP


Ispitivanja cjepiva u konkurentskoj farmaceutskoj tvrtki AstraZeneca obustavljena su nakon što je kod jednog volontera u Velikoj Britaniji prijavljena ozbiljna nuspojava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. rujan 2020 15:16