StoryEditorOCM
ŽivotINTENZITET, BRZINA, SMJER...

Više nismo crna rupa! Jeste i vi od onih koje sve više živcira prognoza koja ne pogađa vrijeme? Uloženi milijuni u visoko sofisticirani meteoradar na Jadranu, u minutu ćemo znati kad će pasti kiša, evo detalja

9. svibnja 2022. - 14:10
Suvremeni C-band Doppler u Debeljaku, u općini Sukošan kod Zadra, prvi je od tri meteoroloska radara, kojima će po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima Jure Mišković/Cropix

Kad se uspnete na Glavicu, ispred vas se rastvore Ravni kotari: od Zemunika do Vranskog jezera, nekoliko desetaka kvadratnih kilometara nikad ostvarene dalmatinske Kalifornije.

Iza leđa, prema moru, pogled puca na Kornate i zadarske otoke, od Pašmana do Molata. Prve kuće u Debeljaku - velebne novoizgrađene vile s bazenima - udaljene su samo nekoliko stotina metara zračne linije, a uz njih vijuga zemljana cesta koja se nešto niže širi na asfaltnu prometnicu, sve do sukošanskog polja.

Na Glavici dere jugo i osim novinarske ekipe i velike metalne konstrukcije u obliku nogometne lopte iznad naših glava, nema nikoga.

Na okolnoj makiji još su svježi tragovi teških radnih strojeva koji su probili put do vrha i na dva proširenja uredili odmorište s vidikovcem za izletnike.

S ovog brd...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:36