StoryEditor
Životkupujete li?

Rusi su osmislli novi revolucionarni mobitel koji sprječava prisluškivanje, evo koliko komada je odmah naručilo njihovo ministarstvo obrane

Piše PSD
11. studenog 2021. - 16:33

Pametni telefon s opcijom isključivanja kamere i mikrofona s ruskim operativnim sustavom koristit će sigurnosne strukture i državni sektor. Verzija istog uređaja s operativnim sustavom Android 11 već se može kupiti u ruskim prodavaonicama za samo 230 eura, piše portal Russia beyond. 

Njegova glavna je specifičnost je funkcija mehaničkog isključivanja kamere i mikrofona. 

- Sa strane na pametnom telefonu postoji specijalan gumb. Kada ga pritisnete, isključuju se kamera i mikrofon, pa vas nitko ne može promatrati ni prisluškivati. Možete mirno razgovarati o bilo čemu, a pretraživači i društvene mreže neće vam početi slati reklame na temelju onoga što ste rekli. To također predstavlja zaštitu od hakera koji vam žele hakirati telefon i prisluškivati razgovore", rekao je generalni direktor kompanije "Smartekosistema" Vladislav Ivanov koji dodaje i kako uređaj ima poseban svjetlosni indikator koji vlasnika pametnog telefona obavještava da je kamera uključena.

Ovaj telefon ima osmojezgreni procesor Helio P70 tajvanske kompanije MediaTek i ekran od 6,5 inča s frekvencijom 60 herca. Operativna memorija mu je 4 gigabajta, a osnovna 64 gigabajta. Uređaj ima dvije kamere od 12 i 15 megapiksela s digitalnom stabilizacijom slike. Pametni telefon posjeduje NFC i senzor otisaka prstiju. Kapacitet baterije je 4000 mAh i posjeduje funkciju brzog punjenja.

image
Rosteh

Ministarstvu obrane Rusije zasad su ugovorili isporučiti 500 uređaja, a u budućnosti bi taj broj mogao porasti i na 500 tisuća, kažu izvori nekih ruskih medija. 

- Pametni telefon za državne organe i sigurnosne strukture funkcionirat će na bazi ruskog operativnog sustava. Kompanija testira rad uređaja s ruskim operativnim sustavom "Avrora", nastavio je Ivanov.

Riječ je o programu napravljenom 2019. na bazi kupljenog finskog operativnog sustava Sailfish koja omogućava kompanijama i državnim organima da prate svoje suradnike i daljinski upravljaju njihovim pametnim telefonima. Koristeći se njome naručitelj može ažurirati uređaje suradnika, postavljati im lozinke, kao i pratiti kretanje osoblja.

- Cilj nam je napraviti kvalitetan ruski zaštićeni mobilni uređaj. Pritom potvrđujemo da na našem pametnom telefonu nećete moći praviti visokokvalitetne umjetničke snimke, ali on ima drugu namjenu. Želimo biti maksimalno koristan brend za širok krug lica kojima je važna povjerljivost. Zato smo i napravili pristupačan uređaj, zaključuje Ivanov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2022 03:09