StoryEditor
ŽivotZAVRŠNI RAPORT

Prosjek trošenja turista u Hrvatskoj iznosi 79 eura po danu, ali u Big gameu čak 500! Uzbudljivo je bilo u Komiži, pogledajte koliki je 'kapitalac' osigurao pobjedu na natjecanju

Piše Sandra BarčotBožidar VUKIČEVIĆ/HANZA MEDIA
23. srpnja 2019. - 20:07

Oni vam stres liječe tako što isplove na more, bace ješku u more i čekaju kada će se štap i krena zategnuti, kada će se na njihovu udicu uloviti velika, trofejna riba. Redom su uspješni poslovni ljudi koji su stvorili svoje biznis-carstvo, a sada zarađen novac troše na hobi. Rekli bi skup hobi jer se radi o big game ribolovu, no kada nešto volite, kada u nečemu uživate, onda to cijene nema.

Pa su nam sve to u navlaš ponavljali kao mantru sudionici ovogodišnjeg osmog izdanja međunarodnog kvalifikacijskog nadmetanja u ribolovu na trofejne primjerke "Big game Komiža 2019.", održanom u "najribarskijem mistu na svitu". Jer se komiški akvatorij opet pokazao izuzetno izdašnim što se ribe tiče, te su u tri ribolovna dana, s tim kako se zadnjeg dana zbog izlovljene kvote od 700 kilograma, riba uopće nije smjela vaditi na brod, ulovilo 14 tuna ukupne težine 693 kilograma, te čak osam lampuga ukupno teške 61 kilogram.

Glavni sudac ovog natjecanja, koje je pobjedniku osiguralo i vizu za odlazak dogodine u Kostariku na svjetsku smotru najboljih "biggamaša", Tonči Luketa zabilježio je 78 ribolovnih aktivnosti, preciznije 42 ribe su kačene, puštene i bodovane, 11 potencijalnih ulova je izgubljeno s udice, pušten je i jedan iglun te dva psa modruja.

A najteža ulovljena tuna ima fascinantnih 85,9 kilograma, posade "Servantes II" kapetana Mare Sekule, kojima se piše trofejna tuna među 30 posada s više od 200 sudionika iz deset zemalja: Francuske, Španjolske, SAD-a, Ukrajine, Italije, Crne Gore, Slovenije, Rusije, Hrvatske pa čak i Japana.

 

 

E' to su brojke! A gdje je adrenalin?

Najbolja je u stvari "slika" s palube 27-metarskog plovila imena "Indica" vlasnika Roberta Martonea iz Trsta, koji su i pobjednici ovogodišnjeg "Big game Komiža 2019." Na kraju su imali šest tuna, dvije su donijeli na vaganje od 46,95 i od 53,25 kilograma, i sa 1661,4 boda čvrsto zasjeli na prvo mjesto. Premda broje u životnom kalendaru svi "plus 60", vađenje tune iz mora, proslavili su razdragano kao dječica.

Iako ovaj talijanski biznismen samo štapa za ribolov na brodu ima više od 70, prosjeka vrijednosti svaki 3000 eura, a među njima i jedan zlatni, pa brojite... Dnevno dok "šparta" ribolovnom zonom dugom više od 25 milja, potroši do 50.000 kuna goriva, pa ulaganje u hranu, ješku za privlačenje tune, kupnja ribolovnih dozvola, brojni dijelovi razne opreme, biograzgradive udice koje su obvezne u lovu na tune, i mnogo toga, samo "podebljavaju" novčani iznos ulaganja u - hobi.

- No taj zanos kada je izvlačite na krmu, kada se natežete minimalno pola sata, a bude nekad i tri, s njom dok je u moru, dok kruži oko broda, to vam ne mogu opisati - skromno nam svoj uspjeh komentira kapetan Martone, dok je njegov partner s palube broda, Luciano Bernardini - očajan.

Sam sebe je proglasio tragičarem dana, stavio čak i omču oko vrata, razočaran što mu je njegova morska krasotica ispala s udice.

- Izgubio sam je, izgubio sam je... - žali se Luciano, dok ga tješe druga dva člana posade: Andrea Burgazzi koji je bio glavni kada se trebalo slikati s ulovljenim primjercima, spremno je pozirao uz svaku tunu, a Japanac Eisuke Sekine, inače predstavnik tvrtke "Fuirino", tvrtke za radare, riječima nije mogao opisati to uzbuđenje zbog morskog plijena, pa samog ribolova, budući da u njegovoj "zemlji izlazećeg sunca", ovako ne love tune.

I "zaplijenio" je sve primjerke naših novina koji su stigli na Vis, kako bi se hvalio ovim doživljajem kada se vrati doma.
No razloga za pohvalu što se tiče ulova neće imati jedina kapetanica, odnosno prva na svim big game nadmetanjima "šefica broda", jer ulova nisu imali na plovilu "Tuna bar Pelješac", no zato su Maji Rupert, 26-godišnjoj skiperici, inače po struci nutricionistici, organizatori osigurali poklon kako bi joj zahvalili na dolasku.

- Imali smo probleme s motorom broda, pa nije bilo ulova, no eto nas i dogodine. Bit će tunja i za nas! I nek se zna kako žene ne donose nesreću na brodu! Dapače, mi muški smo krivi zbog motora - rezolutan je Jakov Begović, vlasnik broda kojim je upravljala Maja, no ovog puta nije pronašla tunu.

 

 

- Mi smo zato izvadili lampugu iz mora, a člana posade izgubili u moru, među valovima - otkriva nam dramu s pučine, no više kroz zafrkanciju Luka Colnago, kapetan "Game on" čija je posada Duje Alač, Petar Lončar i Sven Šegavčić ulovila lampugu od 7,3 kilograma (validna je ona preko 5 kilograma), no potonji je u žaru borbe - upao u more.

Kupanja, barem tih neplanskih više nije bilo, ali zato je fotografiranja. Škljocali su aparati, bljeskali blicevi, namještali se mobiteli, hvatali kadrovi ili prekrasne kamene Komiže, ili borbe s morskim ljepoticama, ili glazbenika koji su četiri večeri zabavljali sve na pozornici podno Komune na komiškoj rivi, ili pak dok su gosti pozirali s tunom.

Naime, kako je big game nadmetanje sportsko-turistička manifestacija, organizatori iz Sportskog ribolovnog kluba Komiža, Grad Komiža i Turistička zajednica Komiže, uz Nautički centar, nakon ribolovnog dana organizirali su vaganje, slikavanje posada sa svojim ulovljenim primjercima, a onaj najteži bio je na raspolaganju za fotografiranje svim turistima. I vjerujte nam, najviše je ta gesta obradovala djecu, i stranu i domaću. Baš se i nema prilike vidjeti uživo ribu, još lampugu ili tunu gdje je onaj trofejna, najteža imala 86 kilograma.

- Tata, je l' ti imaš više kila od nje? - "snimili" smo upit dječačića od četiri-pet godina, koji je s takvom pozornošću, kao i mnoštvo ostale djece, pratio vaganje tuna, pa se poslije i slikao s ulovom.

Nezaboravna je to uspomena s ljetovanja, primamljivima ne samo sudionicima nadmetanja, već i ostalim turistima.

- Prosjek trošenja turista po danu je 79 eura, onog u zdravstvenom turizmu 220-250 eura, dok je u big gameu 500 eura - brojke koje su za zamisliti se, pa i propagirati ovaj vid turizma otkrio nam je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam.

A da je ovaj sport, ovaj ribolov, zanimljiv, da je Jadran izdašan stokovima tune, to smo se uvjerili i na ovogodišnjem nadmetanju, poglavito što je svake godine sve više djece koja sudjeluju u popratnom natjecanju za djecu od 7 do 15 godina, u "little gameu", lovu kančanicom iz falkuša, tradicijskih brodova komiških ribara. Njih 39 ove godine, gdje je trećeplasirana bila djevojčica Nikolana Bogdanović, drugi Stjepan Božanić i pobjednik, drugi put zaredom Niko Martinis.

- Djeci dajem svoje nagrade. U njih treba ulagati, u naše male ribolovce - pobrao je ovom gestom pljesak oduševljenja Dario Marijan, kapetan "Liminia".

 

 

Oni su bili trećeplasirana ekipa u ukupnom poretku big gamea, iza druge momčadi s "Corta" koja se može pohvaliti najmlađim kapetanom, 19-godišnjim Bepom Svalinom.

Pa kad sve ovo vidite, i mlade i stare, koji samo žele na pučinu, u lov na trofejne ulove, uživati u ovom andrenalinskom sportu, ali izuzetno kontroliranom što se izlova i dozvola tiče, onda samo treba podržati nastojanja organizatora da svako iduće nadmetanje u big game ribolovu bude još uspješnije, te zahvalili još jednom pionirima ovog sporta, ekipi sa središnjeg Jadrana iz Jezera, koji su prije puna dva desetljeća kod nas doveli na natjecanje flotu "biggamaša"...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. rujan 2020 23:33