StoryEditor
ŽivotSretni jelovnik

Prije nego odete u novogodišnju 'spizu', pročitajte ova upozorenja: drži ih se cijeli svijet, a ako ste tradicionalan tip, sigurno ih ni vi ne preskačete

Piše J. V.
29. prosinca 2018. - 15:40

Ako ste tradicionalni tip koji se drži običaja, menu za doček Nove godine vrlo ste vjerojatno već razradili - ima od toga i deset godina.

Isprobavati novo ne volite, draži su vam poznati i sigurni okusi, a ono što nije razbijeno ionako je glupo moijenjati, zar ne?

No prije nego odete u "spizu", donosimo još jednom popis namirnica za koje se vjeruje da donose nesreću ako ih jedete na dočeku, pa ako su vaše najdraže među njima, možda je ipak vrijeme za promjenu. Tko zna, moguće da vas ove godine baš stoga konačno krene... 

Radi se o popularnim praznovjerjima, dakako, ali priča iza njih nekako ima smisla. Brojni portali prenijeli su već velika "ne" kada je u pitanju jelovnik uoči ulaska u Novu godinu, među njima i omiljeni svim gurmanima, Delish.

1. Perad

Ako ima krila, dalje od stola, pravilo je kada je u pitanju novogodišnja trpeza. Zašto? Vjeruje se da će i sreća, baš poput ptice, lakše odlepršati.

2. Naročito kokoš

Kokoš je posebno omražena zbog svoje sklonosti da ruje unazad - ima neke veze s uzaludnim prisjećanjem na prošle događaje i konstantnim propitkivanjem odluka donesenih u prošlosti. A to je hobi kojim se nitko nema preveliku želju baviti,

3. Bijela hrana

Riječ je o kineskoj tradiciji prema kojoj bijela boja simbolizira smrt, no ovo se praznovjerje proširilo i na ostatak svijeta. Jaja, tofu, bijeli sirevi i ostala "neobojana"hrana nisu poželjni na vašoj plati.

4. Jastog

Jastog je zanimljiva životinjica - kreće se unatraške. Koliko god to simpatično izgledalo, vjerojatno ne želite u sljedećoj godini kontstantno oplakivati prošlost i, barem se u mislima, vraćati unatrag. Vrijeme je da krenete naprijed i pronađete sreću u novim stvarima.

5. Zadnje upozorenje

Uz svu silu čudnih običaja, ovoga se nekako svi drže. Nije dobro, kažu, pojesti cijeli obrok. Ako ostavite nešto na tanjuru, neće vam nedostajati ničega u sljedećoj godini. Isto tako, "pazite" da u ponoć stol obiluje hranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 22:09