StoryEditorOCM
Životpružio utjehu

Poznati svećenik podijelio neuobičajeno viđenje smrti, mnogi su se pronašli u tim riječima: ‘Ne umiri s njima, zašto patiš zbog njihovog odlaska?‘

Piše Mozaik SD
27. rujna 2022. - 12:03
This picture taken on April 15, 2021 shows Pantin‘s graveyard near Paris. - In the 14 intramural and six extramural cemeteries of the French capital, the number of burials has fallen to an average of 250 per week. Far from the 466 recorded at the peak of 2020 but still higher than the usual 150 before the crisis. (Photo by ALAIN JOCARD/AFP)Alain Jocard/Afp

Pater Stjepan Ivan Horvat, svećenik Družbe misionara Krvi Kristove na svojem je Facebooku podijelio tekst nepoznatog autora u kojem se o smrti govori na nešto drugačiji način od onog na kojeg smo naviknuti. U tim riječim mnogi su se prepoznali, a velik broj ljudi je i odlučio poslušati savjet kojeg im je dao. 

Objavu naslovljenu "Nemoj umrijeti sa svojim voljenima" prenosimo u cijelosti: 

- Jeste li znali da kada žalite za svojim mrtvima, ustvari plačete zbog sebe, a ne zbog njih? Iz vlastitog iskustva znam da je to lako reći, ali teško prihvatiti. Prije par godina sam o tome razgovarao s jednim svojim prijateljem, bio sam ogorčen kada je rekao da mi zapravo oplakujemo sami sebe nakon smrti naših najmilijih. Nisam razumio. Danas razumijem.

Plačeš jer si ih izgubio, jer IH NEMAŠ pored sebe. Misliš da sve završava smrću. I misliš da ih više nema. Pa ako su vaši mrtvi već mrtvi, gdje su? Ako su otišli, jesu li sad negdje drugdje, je li to mjesto bolje od ovoga? Ako vjeruješ da je to mjesto definitivno bolje od ovoga, pa zašto onda patiš zbog njihovog odlaska? Kada prihvatiš da oni nisu nestali, nego su negdje drugdje, i tamo gdje jesu, više nisu bolesni niti pate, tada ćeš ih prestati oplakivati i vratiti ih u svoje sjećanje, kako bi te i dalje s radošću pratili u svemu. Ako si ih istinski volio nastavi to i dalje s još više snage, više čistoće, više odanosti. Poštujem tvoju bol i način na koji je izražavaš. Znam da plačeš i plačeš, bez utjehe si i ništa ne može smanjiti tvoju bol i nadoknaditi gubitak voljene osobe.

Ali ... Danas ti kažem: NEMOJ UMRIJETI SA SVOJIM VOLJENIMA, svijet te treba, tvoji bližnji te trebaju. Ne zaboravi da vidimo samo jednu stranu novčića (smrt). Ne vidimo drugu stranu, ne vidimo mjesto gdje su oni. Smrt je ustvari kao novo rođenje, novo rođenje kroz koje ćemo svi proći jer vjerujemo da je naša duša besmrtna i smrt je prelazak u jedan drugačiji život, život duše. Nemojte umrijeti sa svojim voljenima, iskažite im čast tako što ćete živjeti svoj život onako kako je najbolje za vas, za njih, za svijet. I živi dalje. Svaki dan - stoji u objavi. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2022 12:14