StoryEditor
ŽivotPROPAO IM BIZNIS

Pazite što kupujete: otkriven najveći ilegalni laboratorij za proizvodnju lažne Viagre

Piše H
21. rujna 2016. - 19:59
laboratorij

Poljska policija u srijedu je izvijestila da je u pretresu kuće blizu sjevernoga grada Bydgoszcza otkrila i uništila možda najveći ilegalni laboratorij za proizvodnju lažnih tableta za mušku potenciju i steroida.

'Riječ je o najvećoj svjetskoj tvornici u kojoj se proizvode krivotvoreni lijekovi za liječenje muške impotencije, kako su nam kazali predstavnici četiriju tvrtki čiji su proizvodi krivotvoreni', rekla je za AFP glasnogovornica policije Agniesczka Hamelusz.

Kazala je da je policija zaplijenila više od 100.000 lažnih pilula za liječenje erektilne disfunkcije i 430.000 bočica sa steroidima u vrijednosti od oko 3,95 milijuna eura.

Policijski dužnosnici su nakon višemjesečnog praćenja priveli 14 sumnjivih osoba, potvrdila je Hamelusz te dodala da se pretpostavlja da je grupa internetskim putem prodala lažnih lijekova u višemilijunskoj vrijednosti, a na njima su bile etikete originalnih brandova.

AFP piše da je policija upala u kuću blizu Bydgoszcza te u njezinim skrivenim sobama pronašla strojeve vrijedne milijun eura. Do strojeva se moglo doći isključivo skrivenim prolazima. 

AFP piše da su sastojci za proizvodnju lažnih lijekova stizali iz Kine preko Grčke, Velike Britanije i Rumunjske. 

U razvijenim zemljama najviše se krivotvore lijekovi za poboljšanje stila života, poput lijekova za liječenje erektilne disfunkcije, za liječenje pretilosti, intelektualni stimulansi, kortikosteroidi, antihistaminici i slično, dok u zemljama u razvoju ima najviše krivotvorina među lijekovima za liječenje po život opasnih bolesti - antibioticima, onkološkim lijekovima, analgeticima, kardiovaskularni lijekovima, antiviroticima, antimalaricima i slično.

O kolikoj opasnosti je riječ svjedoči, među ostalim, primjer iz Nigerije, gdje je 1995. godine krivotvorenim cjepivom za meningitis cijepljeno 50.000 ljudi, a posljedica je 2.500 umrlih.

U Nigeriji, Haitiju i Indiji u razdoblju od 1990. do 1998. godine je umrlo 190 djece, jer se u krivotvorenim sirupima za kašalj umjesto pomoćne tvari propilenglikola nalazio antifriz dietilenglikol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2021 12:44