StoryEditorOCM
ŽivotProblem samo raste

Ne zavaravajte se, ni najbolji klima-uređaj vam neće pomoći kad nastupi serija ekstremnih vrućina i toplinskih valova...

Piše Vijesti SD
7. srpnja 2024. - 12:00

Klima uređaji su daleko od savršenog. Troše mnogo električne energije koja se uglavnom proizvodi iz fosilnih goriva kao uzroka globalnog zagrijavanja, što znači da samo pogoršavaju problem za koji se koriste kao ublažavajuće sredstvo.

Osim toga, klima uređaji su dobrim dijelom dostupni samo onima koji ih mogu priuštiti, čime se dodatno povećava društvena nejednakost. Istovremeno su i spas od sve brutalnijih toplinskih valova, omogućavajući boravak tamo gdje ekstremne vrućine dugo traju, piše klix.ba.

Kako je objavio CNN, potražnja za klima uređajima je eksplodirala te se očekuje da će se utrostručiti do 2050. godine širom svijeta, uslijed rasta globalne temperature i prihoda stanovništva.

Međutim, problem je i u tome što su klima uređaji neupotrebljivi nakon nestanka električne energije. Električna mreža je već blizu točke pucanja zbog sve češćih ekstremnih vremenskih prilika i sve veće potrebe za rashlađivanjem, što zahtijeva mnogo električne energije.

Prema istraživanju neprofitne istraživačke druge Climate Central, vremenske prilike su između 2000. i 2023. godine u 80 posto slučajeva uzrokovale veliki nestanak struje širom Sjedinjenih Američkih Država. Kako je izjavila Jen Brady iz Climate Centrala, svaki aspekt vremena je test za već ranjivu mrežu.

Profesor strojarstva na Sveučilištu Teksas u Austinu Michael Webber je ukazao da je električna mreža u SAD-u projektirana za prošlost, a ne za budućnost. Glavna prijetnja su oluje koje mogu urušiti prijenosne žice i stupove. No, i vrućina ima utjecaj. Ako je vrlo toplo, onda je sustav manje učinkovit. Dodatni problem je kada svi istovremeno koriste klima uređaje.

image

SHUTTERSTOCK

/Shutterstock

Profesor na Tehnološkom institutu Georgia Brian Stone je istaknuo podatak da se između 2017. i 2020. u SAD-u udvostručio broj prekida u opskrbi električnom energijom, a koji najmanje sat vremena pogađaju više od 50.000 potrošača. Napomenuo je da se to uglavnom događa ljeti, što govori da sustavi nisu otporni.

Velika potražnja za rashlađivanjem toplinskog vala u kolovozu 2020. u američkoj saveznoj državi Kaliforniji je prisilila glavnog državnog poslužitelja da isključi struju stotinama tisuća domaćinstava, što se dogodilo prvi put u 20 godina.

CNN je napomenuo ako ovaj problem ne postoji samo u SAD-u. Kao primjer za to su istaknuli Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju, u kojima se prošli mjesec dogodio višesatni nestanak struje zbog velike potrošnje tijekom visokih temperatura.

image

SHUTTERSTOCK

/Shutterstock

Profesor Stone je podsjetio kako je smanjenje zagađenja, koje uzrokuje globalno zagrijavanje, najbolja dugoročna mjera zaštite od vrućine i drugih ekstremnih vremenskih prilika. Nadalje, Brady iz organizacije Climate Central je napomenula na važnost solarnih elektrana u domaćinstvima kako se ne bi u potpunosti ovisilo o velikim proizvođačima električne energije.

Profesor Webber je pozvao na to da se stambene jedinice učine energetski učinkovitijima. Na taj način se smanjuje potreba i za rashlađivanjem stambenih jedinica, piše klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 21:02