StoryEditorOCM
Život'Balada iz predizborja'

Nakon uspješnog prvijenca Josip Vujčić objavio novi roman, fabula je aktualna, slojevita i vrlo vruća: 'Knjigu sam posvetio prababi, nećakinji i jednoj zabetoniranoj ledini'

Piše Ivova Ćirak
30. studenog 2019. - 15:38

Nakon uspješnog prvijenca koji je pobrao sjajne kritike, romanu "Biste bez lica" objavljenom u listopadu protekle godine, Makaranin Josip Vujčić objavio je svoj drugi roman, satiru predsjedničkih izbora nazvanu "Balada iz predizborja".

Produktivni Vujčić, inače redatelj, u samo godinu dana razmaka izbacio je dva romana, a urednik je opet Kruno Lokotar, ponajbolji knjiški urednik poznat kao lovac na talente koji "Baladu iz predizborja" karakterizira kao fresku-grotesku na aktualne političke teme i likove.

– Josip Vujčić piše filmski, u kratkim scenama, dinamično i duhovito, uz stripovske oblačiće i onomatopeju, premrežava tekst motivima i simbolima od mitologije, preko botanike i mineralogije do pop-kulture. Slobodan, kako to može biti tek autentičan autor, Vujčić piše o sjenama, podrumima i rezidencijama visoke politike i niskih strasti, bez obzira i milosti, e da bi na koncu ova balada završila kao kancona – ističe Lokotar.

Vujčić veli kako je samo površinski to satira predsjedničkih izbora, no da u dubljem smislu govori o puno važnijoj "slobodi izbora".

– Radi se o novoj epizodi u svijetu stvorenom u "Bistama", koja je istovremeno zasebna priča, ali i nastavak prošle knjige (koji sam obećao na makarskoj promociji, a nemam običaj prekršiti obećanje). Makarska i Biokovo su maltene među glavnim likovima, točnije centralni misterij romana je kako je "makarska kakaklizma" postala "makarsko čudo" i uz pomoć Vrgorca, Tučepi i Podgore stvorena tehnološki najrazvijenija i ekološki najosvještenija svjetska regija "Biokovska ekonomska federacija", koja se proširila do Cetina i Neretve, "sasvim slučajno" u granice drevne Paganije – najavljuje autor jednu uzbudljivu, maštovitu, dinamičnu fabulu, aktualnu i slojevitu, da ne kažemo i vrlo, vrlo vruću zbog skorih predsjedničkih izbora koji daju glavni kostur priči.

A u "mesu" će, vidi se to iz Vujčićeve najave, biti jako puno lokalnih momenata; Makarska kao inspiracija, naime, čini čak trećinu romana!

- Želja mi je bila napisati jednu pozitivnu priču na koju se čitatelji mogu pošteno nasmijati, naravno ako mogu prijeći preko činjenice da nema političke, medijske ili kulturne grupacije koja nije izvrgnuta parodiji - dodat će Vujčić, kazavši kako je knjiga posvećena prababi Danici, nećakinji Tari i zabetoniranoj ledini na Sinokoši...

Objavljena je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

– Pri "jezičnom brušenju" raznovrsnih dijalekata likova su pomogli zagrebački književnik Renato Baretić, beogradski književnik Slavoljub Stanković i "makarske snage" redatelj Jadran Puharić i prof. Marina Srhoj. Posebnu zahvalu ima "bušmanska obitelj sa Zelenke", u romanu znani kao Mirka i Tinko Kaliterna, koji "imadu puno ćera", a jedna je skiperica – veli autor romana.

 

 

A evo što je u predgovoru napisao urednik Lokotar...

– Dok je prvi "Biste bez lica" govorio o društveno aktualno poželjnom fantazmu "poštenog ustaše", ovaj se bavi predsjedničkom predizbornom kampanjom, propitkujući je li feminizam protiv patrijarhata možda novi modus podjele, i prati rad i rat "Malog Maršala" Maria, kojega smo upoznali u Bistama.

Samo, ovaj put su Mariovi problemi veći, jer kvalitetnog kandidata u SOS-u (crvenokravataškoj Socijalno osviještenoj stranci čiji je glavni strateg) nema na vidiku, pa ga treba – izmisliti (makar to značilo pomirbu s bivšim ljubavnikom, "goebbelovski-crnim" Marijom).

Srećom, i ostali kandidati, predsjednica Željka Gabrić-Katalinić iz ZDS-a (plavokravataške Zajednice demokršćanskog svjetonazora), Nadan Pletikosa zvani Tata, bivši premijer koji se u predsjedničku utrku uključuje iz zatvora, nisu u milosti izbornog tijela, a ni onih koji iza PR-ovaca povlače konce, misterioznih, a tako poznatih, likova.

No, zato se niotkuda, na krilima enigmatičnog ekonomskog čuda blještave obnove i razvitka doslovce zasranoga grada, pojavljuje provincijski makarski kandidat Domagoj Letica, iza čijeg lika i djela stoji misteriozna supruga Morana i ozbiljno prijeti Mariovim pulenima i planovima. Kako je "logika davno prestala igrat ulogu u demokratskom procesu", pred nama je još jedna neobuzdana i farsična priča koja sa zbiljom ima puno više veze nego što smo to spremni priznati – navodi Lokotar.

 

Promocija 24. siječnja u Makarskoj

Promocije u "Biokovskoj federaciji", kako ovaj kraj Podbiokovlja sa zaleđem naziva Vujčić u svojem romanu, kreću krajem siječnja, u makarskoj dvorani ARTE u petak 24. siječnja u 19 sati. U planu su i neizbježna KUS Njega u Tučepima i Vrgorac.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. veljača 2023 20:56