StoryEditor
ŽivotSinula joj ideja

Mlada Dalmatinka uspjela je 'zamrznuti' ono što joj je toliko nedostajalo kad je otišla iz rodnog grada: za njenim suvenirima poludjeli su i turisti, pogledajte fascinantna djela

Piše Matea Gugić
22. kolovoza 2019. - 19:09

Zamislite: dođete u Zadar kao turist i želja vam je doživjeti slavni zalazak sunca na svjetski poznatim Morskim orguljama. "Okinete" jedno tisuću fotografija, pokušavate što više zabilježiti trenutak, ali... Voljeli biste nešto ponijeti sa sobom kući. Nešo opipljivo, nekakav suvenir koji će vas zauvijek sjećati na taj moment.

Upravo je na to mislila mlada zadarska umjetnica Monika Šangulin (28) svaki put kad bi odlazila u Rijeku, gdje živi i radi.

- Znala bih satima sjediti na Orguljama i samo gledati u sunce, ali još više u tu magičnu boju mora koja nastaje i nestaje zalaskom. Željela sam taj trenutak nekako zalediti, zarobiti i odnijeti sa sobom u Rijeku. Primijetila sam da Zadar u ponudi suvenira nema ništa što obuhvaća te dvije znamenitosti jer se u gradu uglavnom nude razglednice vezane uz zalazak i Pozdrav suncu, no ja sam htjela nešto drugačije. I onda mi je sinula ideja. Proizašla je iz mog diplomskog rada, koji sam prije nekoliko godina branila na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti, pa sam odlučila nastaviti razvijati tu tehniku, i to u obliku originalnog zadarskog suvenira – prepričava nam simpatična Monika stvaranje nakita od prozirne ekosmole i akvarela inspiriranog najljepšim zalaskom sunca na svijetu.

Unikatnost ručnog rada

- I tako je nastao "Moment". Ogrlice, naušnice i prstenje koji simboliziraju jedinstveni trenutak koji svatko na svoj način doživi na Orguljama, odnosno na rivi. Želja da turisti koji dođu u Zadar sa sobom ponesu dio našega grada, nešto nekomercijalno, jednako unikatno kao i ti momenti provedeni na Pozdravu Sunca – ističe Monika i sama noseći oko vrata prekrasnu ogrlicu koja oponaša zanimljive šarene boje jedinstvenih solarnih panela.

- Uzevši u obzir da tada kad mi je sinula ideja, pa ni trenutačno nema ni jednog suvenira koji ima jednu umjetničku, čak pomalo apstraktnu notu, mislim da je ovaj nakit nešto kompletno drugačije što Zadar može ponuditi svojim gostima u moru "made in China" proizvoda – jasna je Monika, koja je još od mladosti povezana s Donatovim gradom pa joj je često inspiracija u umjetničkom stvaralaštvu.

Za jednu "Moment" ogrlicu potrebno je otprilike dva sata ručnog rada. Monika nakit stvara u fazama. Prvo odlije jedan sloj prozirne ekosmole, zatim akvarel tehnikom oslika jedan dio smole i čeka da se osuši, a potom na njega lijeva drugi sloj. Zatim slijedi proces brušenja i oblikovanja pravilnih krugova.

Nije samo za žensku publiku

- Koristim visokokvalitetnu ekosmolu jer je jako izdržljiva i ne podliježe promjenama, a i nije štetna poput epoksi smole. Također, svi metalni nastavci od nehrđajućeg su čelika kako bi ih mogle nositi i osobe koje inače imaju alergijske reakcije na bižuteriju. Možda je dug proces za jedan komad nakita, ali ja ga radim svim srcem i baš zato vjerujem da je poseban i da će ga ljudi kao takvoga prepoznati – nada se Monika, koja ima veliku potporu od svojih ukućana.

- Iako je i moj svakodnevni posao kao grafičke dizajnerice na neki način kreativan, željela bih se ipak jednog dana u potpunosti posvetiti umjetnosti i ovom nakitu. Također, ne bih se htjela ograničiti samo na žensku publiku, želim stvoriti nešto i za muškarce. Ma imam jako puno planova za budućnost! Cilj mi je nastaviti razvijati ovaj projekt i možda se proširiti i na druge gradove, no ne bih o tome još. Moraš se kao umjetnik stalno razvijati, pa se nadam ostvarenju nekih tih mojih ideja - govori za kraj Monika dok u rukama drži zarobljenu zraku zalaska koji se pamti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Monika Šangulin (@monikasangulin) on

#ZADAR#NAKIT# SUVENIRI#MONIKA ŠANGULIN

Izdvojeno

04. srpanj 2020 15:46