ŽivotSTVARAO DALMATINSKU GLAZBENU POVIJEST

Laku noć Luigi, laku noć Bepina, laku noć Fiamengo; stihove ovih legendarnih pjesama znate svi, a njihov autor nas je jutros napustio

Piše T.Š.B.

Jakša Fiamengo stoji iza brojnih klapskih, pop i zborskih pjesama, napisao je i stihove za skladbe U prolazu, Promenade, Ja sam pjesma, Sidro u čoviku. U simbiozi s Oliverom i Zdenkom Runjićem stvarao je dalmatinsku glazbenu povijest, no uvijek je imao vremena i za ostale pjevače kojima je davao dio svoje duše.


Pa kada sljedeći puta čujete skladbe Evo mene među moje, Rojena valo, Dubrovačka jesen, A vitar puše, Laku noć Luigi, laku noć Bepina, Anđele moj, Lastavica ili U prolazu...., znajte kako ih je stvorio jedan Jakša Fiamengo. Svi smo mi u prolazu, ali on nije svi, njegov će U prolazu ostati trajno.


Po čemu ćemo ga pamtiti? A po čemu nećemo. Kroz pjesme koje izvode dalmatinski najveći pjevači, kroz antologije koje traju desetljećima, a toliko su žive da ih patina vremena još nije dohvatila. Stalno su tu oko nas, sjećat ćemo ih se kao i Olivera kojem je dao neke od svojih najljepših versi.

Znate li što je sve Jakša stvorio? Evo, ovo između ostalog: za Olivera Nadalinu, Nocturno, Ostavljam te samu, Ništa nova, Piva klapa ispo' volta, Vagabundo, Infiša an u te, Luce mala, Karoca gre... Njegovo je prvo pijanstvo, Mišin hit Samo je moj ćaća zna. Meri Cetinić pjeva njegov hit Budi dobra prema njemu, a autor je i fascinantne elegije "Sutra će te ponit".

 

#OLIVER DRAGOJEVIć#MATE MIšO KOVAč#MERI CETINIć#JAKšA FIAMENGO