StoryEditor
ŽivotCRNO I CRVENO

'Izgledala je deblja nego što jest!': splitska dizajnerica komentirala nam je Kolindinu odjevnu kombinaciju; Anamarija Asanović predsjednici je posebno zamjerila jedan detalj

Piše Ivana Pavić
11. studenog 2019. - 17:48
kgk000

Aktualna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović predstavila je danas program kojim planira pridobiti glasače kako bi osvojila još jedan petogodišnji mandat. 

Predsjednica, kao i njezin savjetnički tim dakako, znaju kako glasače mogu privući ili odbiti i neverbalnim komunikacijskim znakovima, a jedan od uočljivijih je odjeća. Današnji "stajling" predsjednice neminovno je pomno odabran, kako bi poslao određenu poruku.

Grabar Kitarović se na predstavljanju programa kojeg je nazvala "Hrvatska zna i mora bolje" pojavila u crnom sakou i crvenoj "pencil" suknji. Riječ je o dvije izrazito moćne boje.

Crna, koja je dominirala na današnjoj kombinaciji predsjednice, predstavlja snagu i utjecaj. U poslovnom svijetu, crno odijelo ili haljina predstavljaju i profinjenost. 

Ozbiljnu crnu razbila je vatrenom crvenom, emocionalno snažnom bojom koja je ujedno i boja akcije. Simbolizira energiju, snagu, moć, strast i ljubav. Potiče ljude na donošenje brzih odluka.

Vitki struk i liniju koju uspijeva održavati posljednjih godina dodatno je naglasila crnim širokim remenom ispod kojeg su "volani".

Upravo taj detalj zamjerila joj je splitska dizajnerica Anamarija Asanović:

- Kombinacija crveno - crne mi se sviđa, ali predsjednica mi u ovome izgleda malo deblja nego što jest. Ti "volani" su mi isto malo "passe". Ja volim klasičan izgled i da se mene pitalo, obrnula bih kombinaciju!

Gore bih radije crvenu, a crnu u donjem dijelu.

Osim toga, radije bih je vidjela u plavoj, koja predsjednici odlično pristaje. Po meni je dužina dobra, kao i kroj, samo bih definitivno izostavila ove volane  - još jednom je podvukla splitska kreatorica.

U poslovnom svijetu i javnim nastupima crvena se bira kada želimo potaknuti ljude na akciju ili izazvati snažne emocije u publici.

Kolinda to nije uspjela, upozorava Asanović.

- Crvena je smjela boja. U toj boji očekujemo da će nas primijetiti. Po meni, nažalost, predsjednica ovoga puta kao da nije dovršila misiju koju je imala u planu. Kao da se htjela istaknuti, ali to nije uspjela.

Možda bi bilo bolje i da je bila posve u crvenom. Uspjela je malo doći do izražaja, baš zbog te suknje, ali zbog dominantno crne boje ipak se nekako utopila u crna odijela oko nje.

Kao da zamisao nije dovršena... - ocijenila je Anamarija i dodala kako bi crvena boja trebala ostavljati dojam samopouzdane osobe, no Kolinda ne djeluje tako. 

- Čini mi se da se ona u ovome ne osjeća dovoljno snažno i samouvjereno. Nije uspjela najbolje iznijeti ovu kombinaciju, djeluje mi nesigurno.

Nije mi dobar odabir za ovu prigodu, da ne znam, ne bih uopće pomislila da je riječ o važnom koraku u predsjedničkoj utrci.

Ja bih se odlučila za neku kombinaciju u kojoj će Grabar - Kitarović djelovati smjelije i snažnije - zaključila je  Anamarija Asanović, koja se sjetila i Kolindinog predstavljanje programa 2014. godine, kada se predsjednica odlučila za jednostavnu kombinaciju, crno odijelo i tamno zelenu košulju.

- Iako je tada bila dosta mlađa, stajling ju je učinio ozbiljnom i starijom. Za ovako monoton izgled predsjednica se vjerojatno odlučila kako bi djelovala vjerodostojnije i bila ravnopravna s muškim protukandidatima, te se nametnula kao ozbiljna protivnica. 

Pred Grabar Kitarović tada je bio ozbiljan i težak zadatak, postati prva žena u povijesti na čelu Hrvatske. Nije joj puno lakše ni ovoga puta, no treba sebi dati oduška, barem kada je riječ o odjeći.

Splitska dizajnerica smatra da, usprkos protokolu i ulozi koju ima, Kolinda Grabar - Kitarović treba isticati svoju ženstvenost, a ne skrivati je iza tamnih boja i ozbiljnih kombinacija.

#KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ#ANAMARIJA ASANOVIĆ#STIL#ZNAČENJE BOJA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 14:24