StoryEditor
ŽivotSVE ZA 'SELFI'

Evo što se dogodi kada uznemiravate kitove: sisavac od nekoliko tona nasrnuo na brod, umalo potopio veseli par koji je snimao jato ovih inače mirnih životinja

Piše R. N.
30. kolovoza 2018. - 20:47

Golemi kit umalo nije zdrobio brod na kojem je bila Elena Sera Jose iz Colorada i njen dečko Ryan Nelson. Njih dvoje plovili su uz obale Kalifornije i zamjetili su skupinu kitova. Potom im se ta skupina približila, neko vrijeme kružili oko broda ili bolje reći Elena i Ryan su kružili oko njih, umjesto da se odmah udalje.

U par navrata kitovi su došli "oči u oči" sa Elenom, ali ona to nije shvatila kao upozorenje, nego se i dalje približavala kiovima. Međutim, goleme sisavce je to očito uznemirilo i jedan kit je izronio i svojim prednjim krajem udario po brodu (Na videu 1:39). Odjednom se čuje vrištanje, zapomaganje, a Elena poručuje dečku da moraju otići.

Nije trebalo dugo čekati da se Elena i Ryan maknu i prestanu uzmeniravati kitove koji su bili toliko veliki da su mogli bez problema potopiti brod, ali iz nekog razloga nisu - možda su ih samo željeli preplašiti i otjerati. 

Kitovi su sisavaci, a ima ih više od 80 vrsta. Svi žive isključivo u vodi. Kitove odlikuje za više sisavce neobična dugovječnost. Neke vrste, kao npr. grenlandski kit, mogu doživjeti i više od 200 godina. Do sada najstariji poznati primjerak, mužjak, uginuo je u dobi od 211 godina. Razne vrste kitova imaju i različitu veličinu i težinu, najmanji primjerici tih siusavaca imaju oko tri tone, a najveći mogu imati i golemih 200 tona. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. veljača 2021 13:19