StoryEditorOCM
Životspakirajte kofere

Detaljan vodič za destinaciju koja ima sve potrebno za savršen odmor: jednom kada ju otkrijete, rado ćete se vraćati

Piše Anamaria Mikulić/Sponzorirani sadržaj
26. kolovoza 2024. - 08:45

Napokon smo dočekali sezonu godišnjih odmora, a ako ovog ljeta žudite za putovanjem na kojem ćete se potpuno opustiti i uživati u svemu što priroda i kultura imaju za ponuditi, imamo odličan prijedlog. 

Smještena u srcu Slavonije, Brodsko-posavska županija nudi mir, prirodne ljepote i autentično iskustvo daleko od turističke vreve. Kad upoznate gostoljubive domaćine, bogatu povijest, kulturnu raznolikost i isprobate tradicionalnu gastronomiju, odmah će vam postati jasno zašto je ovaj skriveni dragulj titulu "usputne" destinacije zamijenio titulom ciljanog odredišta sve većeg broja putnika. 

Dom slavnih umjetnika

Ova regija ponosi se brojnim poznatim ličnostima čije je umjetničko stvaralaštvo ostavilo neizbrisiv trag i ostvarilo uspjehe koji prelaze granice Lijepe naše.

U Slavonskom Brodu, glavnom gradu županije, pronaći ćete kuću Ivane Brlić-Mažuranić, slavne spisateljice poznate kao "hrvatski Andersen". Uz priče o Kosjenki i Regoču, Striboru, Palunku, Potjehu, Svarožiću i Bjesomaru odrastale su i još uvijek odrastaju brojne generacije, a novi interpretacijski centar – Kuća Brlić, na trenutak će vas uvesti u njen svijet bajki. 

image

Spomenik Ivane Brlić-Mažuranić, rad kiparice Marije Ujević.

Nina Durdevic

Ivanin obiteljski dom i skulptura smješteni su na glavnom gradskom trgu, popularnom Korzu, koji ponosno nosi njeno ime. Omiljeni brodski trg jedan je od najvećih i najljepših u Hrvatskoj, predstavlja srce grada u kojem se spajaju povijest, kultura i svakodnevni život njegovih stanovnika.

Iz Rastušja, kod Slavonskog Broda, svoje korijene vuče jedan od najvećih hrvatskih pjesnika svih vremena Dragutin Tadijanović. Autentični namještaja, bogata arhiva, rukopisi, skulpture, fotografije, pisma, brojne knjige i umjetnine, koje se nalaze u  Spomen domu Dragutina Tadijanovića upoznat će vas s njegovim životnim djelom i uvesti vas u vrijeme u kojem je pjesnik stvarao. 

image

Tvrđava Brod u Slavonskom Brodu. 

TZ Brodsko-posavske županije

Svega nekoliko minuta hoda od Korza nalazi se tvrđava Brod ili Festung, najmonumentalnija građevina u gradu i jedinstveni primjerak fortifikacijske arhitekture. Sagrađena je u 18. stoljeću i služila je odvraćanju Osmanlija od prodora u Habsburšku Monarhiju. Avanturisti se mogu upustiti u istraživanje brojnih hodnika koji se protežu kroz utvrdu, a možete uživati i u posjetu Muzeju tambure i Galeriji Ružić – galeriji moderne umjetnosti.

Odlučite li se uključiti u "living history" program razgledavanja, u tvrđavi Brod susret ćete se s kostimiranim konjanicima, vojnicima i tvrđavskim zanatlijama. Na središnjem gradskom trgu, ispred kuće Brlić, dočekat će vas likovi iz pripovijetki Ivane Brlić-Mažurani, a u franjevačkom samostanu pozdravit će vas kostimirani lik Dragutina Tadijanovića.

Čuvari baštine

Na svega desetak minuta vožnje od Slavonskog Broda nalazi se živopisno naselje Cernik, gdje su smještena dva važna kulturno-povijesna objekta – franjevački samostan i Kulmerov dvorac, koji je podignut na mjestu nekadašnje srednjovjekovne tvrđave iz 1372. godine. U tvrđavu se ulazilo preko pokretnog mosta, a Osmanlije su u tvrđavi imale oružarnicu, žitnicu, begov dvor, gradskog zapovjednika i malu džamiju. 

image

Franjevački samostan u Cerniku.

Filip Beusan

Kako bi spriječila ponovno tursko osvajanje, austrijska vojska porušila je staru tvrđavu. Djelomično ju je obnovio barun Maksimilijan Petraš, a kad je 1756. došla u posjed plemićke obitelji Marković poprimila je svoj barokni oblik. Usprkos brojnim rekonstrukcijama, dvorac je zadržao srednjovjekovno renesansni izgled, četverokutni tlocrt s unutrašnjim dvorištem i okruglim kulama na uglovima.

Kad ste već tu, svakako preporučujemo da posjetite i galeriju Meštrović u Vrpolju, rodnom mjestu ovog velikog skulptora, te spomen-obilježja Vojno-redarstvene akcije Bljesak u Okučanima.

Čuvari okusa

Brodsko-posavska županija bogata je gastro, urbanim, tradicijskim i glazbenim manifestacijama tokom cijele godine. Gastronomska ponuda ovog kraja poznata je po svojim bogatim okusima i domaćim sastojcima. Tajne najljepših i najukusnijih recepata prenose se generacijama, a potvrdu tradicijske kuhinje nosi petnaestak restorana s prestižnom oznakom "Okusi graničarskog Posavlja"

image

Cernički ćupteti

TZ Brodsko-posavske županije

Svakako isprobajte slane kolače od tijesta i punjenja za kobasice - cerničke ćuptete. Tradicionalno se spremaju u vrijeme kolinja, a mještani ga toliko vole da je ovaj kolač dobio i svoju manifestaciju - Ćuptetijadu. 

Početkom kolovoza u malom lađarskom mjestu Davor održavaju se Ribarske večeri na kojim možete uživati u umijeću lokalnih specijalista za pripravu fiš paprikaša i šarana na rašljama. Zabava je zagarantirana i bogatim programom Novogradiškog glazbenog ljeta od 15. do 18. kolovoza i na Slavonija fest CMC 200 u Tvrđavi Brod u Slavonskom Brodu 30. i 31. kolovoza.

Ljubitelji vrhunske kapljice domaća vina mogu isprobati na malim obiteljskim gospodarstvima koja ulažu veliki trud, ljubav i pažnju kako bi održali tradiciju  proizvodnje vina u ovom kraju. Početak berbe u rujnu obilježava se kulturnom manifestacijom - Stupničkom berbom, koja je odlična prilika za uživanje u proizvodima lokalnih vinara i dobroj zabavi. 

image

Sikirevci, malo slavonsko selo istočno od Slavonskog Broda, nadaleko su poznati po umijeću izrade sunčane čipke – motiva, koje je dobilo status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra.

TZ Brodsko-posavske županije

Proizvode domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i ručno rađene suvenire možete pronaći u Slavonskom dućanu u Novoj Gradiški, točnije u Ulici Slavonskih graničara.

Čuvari prirode

Čitavom dužinom županije prolazi rijeka Sava, pa nemojte propustiti priliku prošetati se najdužim i najljepšim riječnim šetalištem u državi ili kejom, kako ga Brođani zovu. Lokalci će vas vjerojatno nagovoriti da im se pridružite na jednom od brojnih splavova na rijeci Savi, u poznatoj Splavarskoj ulici ili će te malo dalje uživati na pijesku najljepše riječne plaže u Europi, Poloju.

image

Splavarska ulica

Nina Đurđević

Ovdje ćete pronaći i posebni ornitološki rezervati Jelas i Bara Dvorina te umjetno jezero Petnja. Svakako posjetite i kanjon Pljuskare sa slapovima i špiljama; poseban rezervat šumske vegetacije i očuvani dio slavonske prašume Prašnik s čak 300 godina starim hrastovima.

image

Ranč Ramarin Garčin

Nina Đurđević

Kako bi se u potpunosti prepustili odmoru o kakvom ste sanjali preporučujemo da posjetite ranč Ramarin na kojem možete uživati u okusima domaćih slavonskih jela, noćiti u bungalovima, pecati, biciklirati, jahati pa čak i letjeti.

image

Ranč Ramarin

TZ Brodsko-posavske županije

Sve željne aktivnog odmora oduševit će činjenica da je cijela županija premrežena biciklističkim stazama te da se biciklističkom rutom Slavonia bike može istražiti cijelo područje. 

Bilo da ste ljubitelj povijesti, prirode, gastronomije ili jednostavno tražite mjesto za opuštanje, Brodsko-posavska županija ima sve što vam je potrebno. Dođite i otkrijte ovaj skriveni dragulj Hrvatske, upoznajte gostoljubive ljude i uživajte u nezaboravnom iskustvu koje će vas natjerati da se ponovno vratite.

Spakirajte svoje kofere i krenite u avanturu – Brodsko-posavska županija vas čeka!

image
TZ Brodsko-posavske županije
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 20:45