stdClass Object ( [id] => 607768 [title] => 'Stolar je sve mislio da ću odustati od ove lude boje kužine!': vlasnik nas je uveo u impresivnu vilu na Viru; Zid star 180 godina ima 'debelu' priču [alias] => stolar-je-sve-mislio-da-cu-odustati-od-ove-lude-boje-kuzine-vlasnik-nas-je-uveo-u-impresivnu-vilu-na-viru-zid-star-180-godina-ima-39-debelu-39-pricu [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Obnova stare dalmatinske kuće težak je, dugotrajan i mukotrpan posao, ali kad je rezultat tako veličanstven, kao što je ova kamena ljepotica na otoku Viru, jasno je zašto njezini vlasnici priznaju da bi svaki trenutak te zahtjevne rekonstrukcije ponovno proživjeli.

Ovo 180 godina staro kameno zdanje u centru Vira, koje je već generacijama u vlasništvu obitelji Bašić, prije pet godina doživjelo je temeljitu obnovu nakon koje je derutna i gotovo urušena jednokatnica puna vlage zasjala u potpuno novom i drukčijem izdanju.

Iza iznimno zahtjevna projekta rekonstrukcije i unutarnjeg uređenja stoje sami vlasnici, koji su pune dvije godine obnavljali kuću, poštujući graditeljsko i obiteljsko naslijeđe koje je preživjelo dva svjetska rata, brojne bure i nevere, pomno pazeći kako moderni materijali i suvremeni elementi ne bi narušili njezinu ambijentalnost.

Rezultat je Villa Rustica, kuća s puno stila i šarma u kojoj svaki detalj ima svoju priču.

A prva dva osvojit će vas odmah na ulasku. Fascinantni zidani volat, koji je sačuvan u izvornom obliku, mjesto je na kojemu ne možete ostati ravnodušni pred snagom kamena i savršenom graditeljskom preciznošću.

Ruža vjetrova

- Volat je prva stvar koju primijete svi koji ulaze u ovu kuću. Kada im kažem koliko je star, reakcija je uvijek ista: svi krenu rukom prema zidu, žele dodirnuti i opipati taj kamen. Nekad davno ovo je bio ulaz u kuću, a moj otac sjeća se vremena kada su ispod volta tovari odmarali u hladu.

Žao mi je što nemamo više slika iz tog doba, ali presretan sam što je taj komad kuće ostao sačuvan. Zaista je fascinantno kako je netko prije 180 godina tako fino i precizno klesarski obrađivao ovaj naš kamen, ne samo na voltu, već i na okvirima oko vrata i prozora koji su zaista pravo malo umjetničko djelo.

Uvijek se pitam kojim su alatom oni to radili, a da s vremenom nije napuklo ili stradalo od bure i soli, već i danas izgleda tako savršeno. Zato cijela ova priča za mene ima veliku sentimentalnu vrijednost – kazuje nam vlasnik, po vokaciji i životnom opredjeljenju pomorac.

Iako danas ne plovi jer je poslom sada čvrsto vezan uz kopno, ljubav prema moru i pomorstvu ugradio je i u ovu kuću. Cijeli jedan zid u kući, kao vrlo upečatljiv i efektan detalj, krasi stara pomorska karta, a na samom ulazu, na podu ispod volta, nalazi se ruža vjetrova, zvjezdani dijagram, koju je sam vlasnik ručno izradio od čak 5500 kamenčića.

Za to mu je trebalo točno dva i pol mjeseca filigranski preciznog posla i brušenja kamena. Stradale su pri tome jagodice na prstima, ali rezultat je fascinantni kameni mozaik promjera većeg od metra koji, i sami smo testirali, točno u nulu pokazuje sjever.

Villa Rustica ima pet soba, od kojih dvije imaju galeriju, a neto površina kuće je oko 240 metara četvornih. Riječ je, zapravo, o ponovnom spoju dviju kuća koje su nekad davno bile jedan objekt.

Knjižica Slobodne Dalmacije

- Jedan dio kuće bio je u vlasništvu moje obitelji, a drugi sam otkupio od rodbine i 2013. krenuo u rekonstrukciju. O takvom pothvatu nikada ranije nisam razmišljao dok mi u ruke nije došla knjižica “Kamene kuće” koju je u nekoliko nastavaka izdavala Slobodna Dalmacija.

Bio je to čarobni trenutak kada se dogodio onaj klik, kada sam se zapitao zašto i sam ne bih nešto takvo pokušao s našim kamenim naslijeđem. I nakon toga je krenulo. Samo priprema trajala je godinu dana, a baš te knjižice iz "Slobodne" bile su nam izvorna inspiracija i glavni vodič u rekonstrukciji, odakle smo crpili sve savjete i ideje.

Neke smo čak i doslovno kopirali jer bolje od toga jednostavno nije moglo - priznaje nam vlasnik.

Iako je obnova bila temeljita, od skidanja kompletnog krova i nadogradnje, postavljanja potpuno novih instalacija po cijeloj kući do majstorskog rada na 60-ak centimetara debelim kamenim zidovima, najvećim se izazovom u rekonstrukciji pokazalo rješavanje vlage i pojavljivanje vode na mjestima gdje je najmanje očekujete.

To je problem s kojim se, prije ili poslije, suoče svi koji se odluče na avanturu obnove stare kamene kuće građene bez temelja. Na sreću, zahvaljujući brojnim konzulatacijama sa strukom i samostalnim istraživanjem, problem vlage uspješno je saniran.

Poseban šarm, ali vrijednost cijeloj kući daju izvorne grede od smreke koje su, prije postavljanja, najmanje godinu dana bile topljene u moru. Tesane su rukom, na njima se vidi svaka neravnina, a bušenje tog tvrdog i otpornog drva pokazat će se kao najveća glavobolja majstoru koji je prije toga, bez po muke, srušio betonski zid.

Prilikom rušenja, sve su grede maksimano sačuvane, a tijekom njihove renovacije vlasnici su se držali provjerenog, tradicionalnog recepta. Ovaj put drvo nisu natapali u moru, nego su ga oprali u octu, a potom prebojili. Rezultat je jednako fantastičan, pogotovo na galerijama, gdje baš grede visokom i otvorenom prostoru ispod krova daju poseban, rustikalni šarm.

Hrabro plava 

Sav namještaj u vili rađen je ručno i po mjeri. Kreveti su od kovanog željeza, a sva drvena stolarija izrađena je od punog drva po želji i nacrtu samog vlasnika koji nam prepričava zanimljivu anegdotu s kuhinjom vrlo specifične boje, koja je također rađena po njegovoj zamisli.

- Svi mi govore da je hrabrost bila odabrati ovakvu nijansu plave boje za kuhinju, ali ja sam od početka znao da točno to želim. Čak ni stolar nije bio siguran u takav izbor pa me nekoliko puta zvao i provjeravao jesam li odustao od svoje lude ideje - smije se vlasnik, dodajući kako su unutarnjim uređenjem željeli postići rustikani ugođaj stare kamene kuće koja će svojim gostima pružati maksimalni komfor i ugodu.

Za taj osjećaj ključan je namještaj, čijemu su dizajnu i izradi posvetili posebnu pozornost. Detalji su zaokružili cijelu priču, pa su, primjerice, svi umivaonici unikatni. Neki su od kamena, neki su stigli s drugog kraja svijeta...


- Kad opremate ovakav prostor, najvažnije je imati viziju, točno znati što želite i pri tome ne pristajati ni na kakve kompromise. Tek tada ćete stvarno biti zadovoljni rezultatom. Ja sam sretnik što je supruga imala razumijevanja za taj moj egoizam i na tome sam joj vječno zahvalan. Njoj i trojici mojih meštara koji su s nama iznijeli ovu kuću - smije se vlasnik i dodaje:

- Iskreno, najteže mi je palo kad je došao kraj i kad je sve stalo. Jer u te dvije godine cijela je obitelj svaki slobodan trenutak provodila radeći na kući, svaki je novi korak istovremeno bio gušt i izazov, svakom detalju smo se radovali kao mala djeca. Da me sad netko pita želim li graditi novu kuću iz temelja ili ponovno obnavljati ruševinu, bez razmišljanja bih opet krenuo u istu avanturu. Daj mi ruševinu i pusti me da uživam - kaže nam vlasnik.

Dvije zone rasvjete

Kako bi kameni zidovi došli do punog izražaja, velika pažnja tijekom unutarnjeg uređenja prostora posvećena je rasvjeti. Zato su rasvjetna tijela podijeljena na dvije zone, zidnu, koja daje toplu žutu boju, te podnu, gdje je postavljena LED rasvjeta. I lusteri u blagovaonici su posebni jer diznajnom podsjećaju na stare ribarske ferale.

Otkrića pod žbukom

- Otkrivanje ovih kamenih zidova i onoga što se nalazilo ispod debelih slojeva žbuke bio je najzanimljiviji dio rekonstrukcije. Neću pretjerati ako kažem da smo iz kuće sigurno izvezli oko 300 kubika razne šute, šljunka i drugog materijala.

Ideš kamen po kamen i ne znaš što te čeka, pa smo tako nailazili na zazidane vrata za koje nitko u obitelji nije ni znao da postoje. Ali, u tome i jest ljepota ovakvih zahvata - kaže vlasnik.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SJAJNA OBNOVA STARINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-06-08 13:20:44 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Ana Vučetić Škrbić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-06-09 14:01:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-06-08 14:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 67193 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153504.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153500.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153507.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153488.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153489.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153490.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153491.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153492.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153493.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153494.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153495.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153496.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153497.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153498.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153499.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153501.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153502.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153503.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/08\/ProstoriJa\/11153505.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x1067"},{"size0":"1600x1200"},{"size0":"1600x1067"},{"size0":"1067x1600"},{"size0":"1600x1067"},{"size0":"1600x1067"},{"size0":"1600x1067"},{"size0":"1600x1067"},{"size0":"1179x1600"},{"size0":"1600x1067"},{"size0":"1600x1067"},{"size0":"1067x1600"},{"size0":"1600x1067"},{"size0":"1600x1200"},{"size0":"1067x1600"},{"size0":"1600x1067"},{"size0":"1600x1200"},{"size0":"1600x1067"},{"size0":"1600x1080"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14805064 Threads: 4 Questions: 3132280702 Slow queries: 6973734 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234613329 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/stolar-je-sve-mislio-da-cu-odustati-od-ove-lude-boje-kuzine-vlasnik-nas-je-uveo-u-impresivnu-vilu-na-viru-zid-star-180-godina-ima-39-debelu-39-pricu-607768 [printLink] => /mozaik/zivot/stolar-je-sve-mislio-da-cu-odustati-od-ove-lude-boje-kuzine-vlasnik-nas-je-uveo-u-impresivnu-vilu-na-viru-zid-star-180-godina-ima-39-debelu-39-pricu-607768?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 468277 [name] => Villa Rustica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => villa-rustica [link] => /tag/villa-rustica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 468278 [name] => vila na Viru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vila-na-viru [link] => /tag/vila-na-viru ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SJAJNA OBNOVA STARINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Stolar je sve mislio da ću odustati od ove lude boje kužine!': vlasnik nas je uveo u impresivnu vilu na Viru; Zid star 180 godina ima 'debelu' priču [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-17-41-59-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153504.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153504.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153500.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153507.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153488.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153489.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153490.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153491.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153492.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153493.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153494.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153495.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153496.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153497.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153498.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153499.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153501.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153502.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153503.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/08/ProstoriJa/11153505.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Obnova stare dalmatinske kuće težak je, dugotrajan i mukotrpan posao, ali kad je rezultat tako veličanstven, kao što je ova kamena ljepotica na otoku Viru, jasno je zašto njezini vlasnici priznaju da bi svaki trenutak te zahtjevne rekonstrukcije ponovno proživjeli.

Ovo 180 godina staro kameno zdanje u centru Vira, koje je već generacijama u vlasništvu obitelji Bašić, prije pet godina doživjelo je temeljitu obnovu nakon koje je derutna i gotovo urušena jednokatnica puna vlage zasjala u potpuno novom i drukčijem izdanju.

Iza iznimno zahtjevna projekta rekonstrukcije i unutarnjeg uređenja stoje sami vlasnici, koji su pune dvije godine obnavljali kuću, poštujući graditeljsko i obiteljsko naslijeđe koje je preživjelo dva svjetska rata, brojne bure i nevere, pomno pazeći kako moderni materijali i suvremeni elementi ne bi narušili njezinu ambijentalnost.

Rezultat je Villa Rustica, kuća s puno stila i šarma u kojoj svaki detalj ima svoju priču.

A prva dva osvojit će vas odmah na ulasku. Fascinantni zidani volat, koji je sačuvan u izvornom obliku, mjesto je na kojemu ne možete ostati ravnodušni pred snagom kamena i savršenom graditeljskom preciznošću.

Ruža vjetrova

- Volat je prva stvar koju primijete svi koji ulaze u ovu kuću. Kada im kažem koliko je star, reakcija je uvijek ista: svi krenu rukom prema zidu, žele dodirnuti i opipati taj kamen. Nekad davno ovo je bio ulaz u kuću, a moj otac sjeća se vremena kada su ispod volta tovari odmarali u hladu.

Žao mi je što nemamo više slika iz tog doba, ali presretan sam što je taj komad kuće ostao sačuvan. Zaista je fascinantno kako je netko prije 180 godina tako fino i precizno klesarski obrađivao ovaj naš kamen, ne samo na voltu, već i na okvirima oko vrata i prozora koji su zaista pravo malo umjetničko djelo.

Uvijek se pitam kojim su alatom oni to radili, a da s vremenom nije napuklo ili stradalo od bure i soli, već i danas izgleda tako savršeno. Zato cijela ova priča za mene ima veliku sentimentalnu vrijednost – kazuje nam vlasnik, po vokaciji i životnom opredjeljenju pomorac.

Iako danas ne plovi jer je poslom sada čvrsto vezan uz kopno, ljubav prema moru i pomorstvu ugradio je i u ovu kuću. Cijeli jedan zid u kući, kao vrlo upečatljiv i efektan detalj, krasi stara pomorska karta, a na samom ulazu, na podu ispod volta, nalazi se ruža vjetrova, zvjezdani dijagram, koju je sam vlasnik ručno izradio od čak 5500 kamenčića.

Za to mu je trebalo točno dva i pol mjeseca filigranski preciznog posla i brušenja kamena. Stradale su pri tome jagodice na prstima, ali rezultat je fascinantni kameni mozaik promjera većeg od metra koji, i sami smo testirali, točno u nulu pokazuje sjever.

Villa Rustica ima pet soba, od kojih dvije imaju galeriju, a neto površina kuće je oko 240 metara četvornih. Riječ je, zapravo, o ponovnom spoju dviju kuća koje su nekad davno bile jedan objekt.

Knjižica Slobodne Dalmacije

- Jedan dio kuće bio je u vlasništvu moje obitelji, a drugi sam otkupio od rodbine i 2013. krenuo u rekonstrukciju. O takvom pothvatu nikada ranije nisam razmišljao dok mi u ruke nije došla knjižica “Kamene kuće” koju je u nekoliko nastavaka izdavala Slobodna Dalmacija.

Bio je to čarobni trenutak kada se dogodio onaj klik, kada sam se zapitao zašto i sam ne bih nešto takvo pokušao s našim kamenim naslijeđem. I nakon toga je krenulo. Samo priprema trajala je godinu dana, a baš te knjižice iz "Slobodne" bile su nam izvorna inspiracija i glavni vodič u rekonstrukciji, odakle smo crpili sve savjete i ideje.

Neke smo čak i doslovno kopirali jer bolje od toga jednostavno nije moglo - priznaje nam vlasnik.

Iako je obnova bila temeljita, od skidanja kompletnog krova i nadogradnje, postavljanja potpuno novih instalacija po cijeloj kući do majstorskog rada na 60-ak centimetara debelim kamenim zidovima, najvećim se izazovom u rekonstrukciji pokazalo rješavanje vlage i pojavljivanje vode na mjestima gdje je najmanje očekujete.

To je problem s kojim se, prije ili poslije, suoče svi koji se odluče na avanturu obnove stare kamene kuće građene bez temelja. Na sreću, zahvaljujući brojnim konzulatacijama sa strukom i samostalnim istraživanjem, problem vlage uspješno je saniran.

Poseban šarm, ali vrijednost cijeloj kući daju izvorne grede od smreke koje su, prije postavljanja, najmanje godinu dana bile topljene u moru. Tesane su rukom, na njima se vidi svaka neravnina, a bušenje tog tvrdog i otpornog drva pokazat će se kao najveća glavobolja majstoru koji je prije toga, bez po muke, srušio betonski zid.

Prilikom rušenja, sve su grede maksimano sačuvane, a tijekom njihove renovacije vlasnici su se držali provjerenog, tradicionalnog recepta. Ovaj put drvo nisu natapali u moru, nego su ga oprali u octu, a potom prebojili. Rezultat je jednako fantastičan, pogotovo na galerijama, gdje baš grede visokom i otvorenom prostoru ispod krova daju poseban, rustikalni šarm.

Hrabro plava 

Sav namještaj u vili rađen je ručno i po mjeri. Kreveti su od kovanog željeza, a sva drvena stolarija izrađena je od punog drva po želji i nacrtu samog vlasnika koji nam prepričava zanimljivu anegdotu s kuhinjom vrlo specifične boje, koja je također rađena po njegovoj zamisli.

- Svi mi govore da je hrabrost bila odabrati ovakvu nijansu plave boje za kuhinju, ali ja sam od početka znao da točno to želim. Čak ni stolar nije bio siguran u takav izbor pa me nekoliko puta zvao i provjeravao jesam li odustao od svoje lude ideje - smije se vlasnik, dodajući kako su unutarnjim uređenjem željeli postići rustikani ugođaj stare kamene kuće koja će svojim gostima pružati maksimalni komfor i ugodu.

Za taj osjećaj ključan je namještaj, čijemu su dizajnu i izradi posvetili posebnu pozornost. Detalji su zaokružili cijelu priču, pa su, primjerice, svi umivaonici unikatni. Neki su od kamena, neki su stigli s drugog kraja svijeta...


- Kad opremate ovakav prostor, najvažnije je imati viziju, točno znati što želite i pri tome ne pristajati ni na kakve kompromise. Tek tada ćete stvarno biti zadovoljni rezultatom. Ja sam sretnik što je supruga imala razumijevanja za taj moj egoizam i na tome sam joj vječno zahvalan. Njoj i trojici mojih meštara koji su s nama iznijeli ovu kuću - smije se vlasnik i dodaje:

- Iskreno, najteže mi je palo kad je došao kraj i kad je sve stalo. Jer u te dvije godine cijela je obitelj svaki slobodan trenutak provodila radeći na kući, svaki je novi korak istovremeno bio gušt i izazov, svakom detalju smo se radovali kao mala djeca. Da me sad netko pita želim li graditi novu kuću iz temelja ili ponovno obnavljati ruševinu, bez razmišljanja bih opet krenuo u istu avanturu. Daj mi ruševinu i pusti me da uživam - kaže nam vlasnik.

Dvije zone rasvjete

Kako bi kameni zidovi došli do punog izražaja, velika pažnja tijekom unutarnjeg uređenja prostora posvećena je rasvjeti. Zato su rasvjetna tijela podijeljena na dvije zone, zidnu, koja daje toplu žutu boju, te podnu, gdje je postavljena LED rasvjeta. I lusteri u blagovaonici su posebni jer diznajnom podsjećaju na stare ribarske ferale.

Otkrića pod žbukom

- Otkrivanje ovih kamenih zidova i onoga što se nalazilo ispod debelih slojeva žbuke bio je najzanimljiviji dio rekonstrukcije. Neću pretjerati ako kažem da smo iz kuće sigurno izvezli oko 300 kubika razne šute, šljunka i drugog materijala.

Ideš kamen po kamen i ne znaš što te čeka, pa smo tako nailazili na zazidane vrata za koje nitko u obitelji nije ni znao da postoje. Ali, u tome i jest ljepota ovakvih zahvata - kaže vlasnik.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>



















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/stolar-je-sve-mislio-da-cu-odustati-od-ove-lude-boje-kuzine-vlasnik-nas-je-uveo-u-impresivnu-vilu-na-viru-zid-star-180-godina-ima-39-debelu-39-pricu-607768 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=db6b37833059f426c6db5696ad983f82e8e8aeda [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BStolar+je+sve+mislio+da+%C4%87u+odustati+od+ove+lude+boje+ku%C5%BEine%21%26%23039%3B%3A+vlasnik+nas+je+uveo+u+impresivnu+vilu+na+Viru%3B+Zid+star+180+godina+ima+%26%23039%3Bdebelu%26%23039%3B+pri%C4%8Du&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fstolar-je-sve-mislio-da-cu-odustati-od-ove-lude-boje-kuzine-vlasnik-nas-je-uveo-u-impresivnu-vilu-na-viru-zid-star-180-godina-ima-39-debelu-39-pricu-607768 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fstolar-je-sve-mislio-da-cu-odustati-od-ove-lude-boje-kuzine-vlasnik-nas-je-uveo-u-impresivnu-vilu-na-viru-zid-star-180-godina-ima-39-debelu-39-pricu-607768 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SJAJNA OBNOVA STARINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotSJAJNA OBNOVA STARINE

'Stolar je sve mislio da ću odustati od ove lude boje kužine!': vlasnik nas je uveo u impresivnu vilu na Viru; Zid star 180 godina ima 'debelu' priču

Piše Ana Vučetić Škrbić
8. lipnja 2019. - 16:02

Obnova stare dalmatinske kuće težak je, dugotrajan i mukotrpan posao, ali kad je rezultat tako veličanstven, kao što je ova kamena ljepotica na otoku Viru, jasno je zašto njezini vlasnici priznaju da bi svaki trenutak te zahtjevne rekonstrukcije ponovno proživjeli.

Ovo 180 godina staro kameno zdanje u centru Vira, koje je već generacijama u vlasništvu obitelji Bašić, prije pet godina doživjelo je temeljitu obnovu nakon koje je derutna i gotovo urušena jednokatnica puna vlage zasjala u potpuno novom i drukčijem izdanju.

Iza iznimno zahtjevna projekta rekonstrukcije i unutarnjeg uređenja stoje sami vlasnici, koji su pune dvije godine obnavljali kuću, poštujući graditeljsko i obiteljsko naslijeđe koje je preživjelo dva svjetska rata, brojne bure i nevere, pomno pazeći kako moder...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:41