stdClass Object ( [id] => 595321 [title] => 'Mandi iz Varoša ukralo skotnu ovcu'; 'Skitalica od starice zatražio da mu da novce za vino', 'Nepoznati vandal kidao boriće na Marjanu' sve su to naslovi koji su 'krasili' novine prije točno 100 godina [alias] => 39-mandi-iz-varosa-ukralo-skotnu-ovcu-39-39-skitalica-od-starice-zatrazio-da-mu-da-novce-za-vino-39-39-nepoznati-vandal-kidao-borice-na-marjanu-39-sve-su-to-naslovi-koji-su-39-krasili-39-novine-prije-tocno-100-godina [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U ožujku 1919. godine Ivka Petrić iz Malog Rata kod Omiša vjerojatno je već započela vezu s Josipom Lampeom iz Trsta. O toj vezi, koja je prilično potrajala, u Novom dobu iz ožujka te prve postratne godine, prije ravno stotinu godina, nije bilo ni slova. Nije za to bilo ni razloga. Tek će poslije priča završiti u novinama...

Tko je ikad zaronio u stare novine, zna kakva je to "zaraza" – i kad točno znaš što tražiš, znaš dan, mjesec, godinu objavljivanja, ništa ne pomaže: vijesti, oglasi i reklame stari sto godina neodoljivo su štivo koje te odvuče kroz davno vrijeme.

U tom lutanju ranim brojevima Novoga doba – novina koje su u Splitu počele izlaziti 9. lipnja 1918., s potpisom Vinka Kisića kao glavnoga urednika, te izlazile iduće 23 godine, do 22. travnja 1941. – osobito je bilo privlačno zaviriti u brojeve upravo od ožujka 1919. i vidjeti što se tada pisalo, reklamiralo i oglašavalo.

Bila su to politički silno turbulentna vremena, jedan svijet se rušio, drugi slagao i krojio; u splitskim novinama (tada još) bez i jedne fotografije, na dva "lista" i četiri stranice naveliko se pisalo o svjetskim zbivanjima, prije svega "mirovnoj konferenci", jedno je moćno carstvo, koje je trajalo više od šest stoljeća, nestalo u dvanaest i pol redaka naslovljenih sa (Pariz, 4. ožujka) "Kraj turskoj carevini u Evropi" (zapravo je sve stalo u prva četiri retka: "Povjerenstvo za turske poslove odlučilo je, da posve učini kraj opstanku turske carevine u Evropi i osnuje tursku državu u Maloj Aziji").

No, umjesto politici, okrenuli smo se onome što je najbolje moglo ilustrirati kakav je bio onodobni lokalni život, što se zbivalo i radilo u Splitu, što se kupovalo i prodavalo, oglašavalo i reklamiralo, čega je, u trećem mjesecu 1919. godine, u gradskim vijestima.

Bila su to teška i gladna poratna vremena: kod Gradske Aprovizacije u Splitu (aprovizacija – organizirano nabavljanje i raspodjela namirnica, obično u vrijeme nestašica, rata i slično), prodavalo se "dok zaliha traje", nešto "na veliko", a nešto "namalično": drva za gorivo (22 krune kvintal), vojnička bukova duga drva, suhe repe, suhe velike bobice (340 kruna kvintal), suhih šljiva, kiselog kupusa u bačvama, kože za opanke i papuče, pravog Francka (700 kruna kvintal), cikorije, jedan dio Francka, 2 cikorije i 2 dijela vojničke kave sa šećerom, slatkog (drvenog, op. a.) ugljena, sode kaustike, murge od maslinova ulja (taloga od kojega se obično pravio sapun, op. a.), vreće prazne, mineralne kisele vode, mineralna so nečista za krmu, mlijeka u prahu, vrećica od papira svake veličine, oguljeni ječam, svinjska mast, kuhano maslo, paprike, konserve od rajčica, riži od zobi, pekmeza u sanducima, poplata za cipele muške i ženske, konservirano meso u limenim sudovima, kocaka za juhu po 1000 komada u limenim sudovima, kukuruzni klipovi samliveni, malih slanih srdela i bačava raznih, barila, badanja i maštila svake vrsti vrlo jeftino.

Čitajući rubriku Gradske vijesti, ponekad se činilo da se vremepolov pokvario: i tada su, recimo, Splićani muku mučili sa zaštitom Marjana i potrebom njegova očuvanja i pošumljavanja, a dojmu da smo ostali u sadašnjem vremenu pridonijela je i vjestica "Ljetno vrijeme." (svi su naslovi imali točku na kraju) koja kaže: "Od danas je počelo računanje ljetnog vremena. Satovi su pomaknuti za jedan sat naprijed. Škola počinje sat kasnije po novom eraru."

Gradska vijest "Nacrti za kupalište" donosi: "Kako smo javili, općina će graditi morsko kupalište na Bačvicama. Čujemo da su i nacrti za kupalište gotovi. Po našem mišljenju bilo bi veoma uputno, kada bi nacrti negdje bili izloženi, eda se dade mjesta i kritici u ovoj važnoj stvari. Kasnije kad se gradnja otpočne i dogotovi, bit će sve rekriminacije uzaludne."

Na Pepelnicu su autima, kočijama i brodovima organizirani izleti u Vranjic, gdje se – "po pristupačnim cijenama" – pilo, jelo, a i plesalo u "Maloj Veneciji". Vijest o tome počinje gotovo poetično: "Pepelnica je ove godine osvanula tmurna, jer preko noći zaduvao jugoistočnjak pa nešto porosilo. Jedan sivi dan."

A "u ribarnici jučer je bilo obilato ribe. Kasnije doniješe iz Visa mnogo jastoga, koji su prodavali po 10 K kilogram. Za tili čas rasprodala se ova delikatesa naše morske lovine. Mnogo su ih pokupovali američki i francuski mornari."

Gradske vijesti o izložbama, koncertima, raznim okupljanjima, izletima i plesovima, miješala je, bez rubričnog izdvajanja, i "crnu kroniku": "Ukradena ovca. Mandi Marasović iz V. Varoša ukraše nepoznati iz kuće skotnu ovcu. Tko pronađe lupeža, bit će nagrađen." "Nasilje. Pred par dana, kasno uvečer došao nekakav skitalica pred vrata stare udove Ć. u u Rokovoj ulici i netom što je stara otvorila, uđe u kuću i zatraži nasilno, da mu mora dati za vino.

Starica se uplašila i na koncu mu dala jedine tri krune što ih je imala. Skitač je poslije odmaglio i nije mu moguće ući u trag."

"Vandalizam. Pred nedugo vremena opet su bili posadili boriće poviše Redičina svratišta. Nepoznata vandalska ruka opet ih je sve istrgla i uništila. Trebalo bi postaviti stražu, pa teško kazniti onoga, koga se zateče pri ovom sramotnom oštećivanju Marjana."

"Oglasujte u Novo doba", pozivali su iz novina. I oglašavalo se i reklamiralo: "Rijetka prigoda mladoženjama. Spavaće sobe iz hrastovine, masivno i moderno izrađeno, politirano, ormari za rastaviti, K 5.000, iz bukovine K 3.000. Drvodjelska radiona Dragutin Pentić, Split, Kruševića ul. 9."

Sa "Novost! Novost" naslovljen je oglas "Zita-Škice, razlikuje se od običnih fotografija naravnim bojama osoba. Slike se mogu viditi u izlogu kod Pošte." Ili: "Apsolvent trg. Akademije u Beču traži zarade. Govori i piše arapsko-hrvatski, francuski, rumunjski, njemački i talijanski. Ponude upraviti: Odboru za namještenje bjegunaca, Split, Ilirska obala 9."

Bilo je i ovakvih: "Vojnik Marko Bajić, ostao je dne 28. studenoga 1918. u bolnici Brajila u Rumunjskoj, te od tada se nije javio. Tko bi znao je li živ ili mrtav, neka javi njegovom ocu, Mati Bajiću, Vojnić kod Trilja."

Mali oglasnik, u kojemu je svaki dan bilo po pet-šest oglasa, imao je svoj cjenik: "30 para svaka riječ, prva dvostruko. Popusta nema." Više iskustvo nego mašta pomaže u dešifriranju oglasa u kojemu se navodi: "Elastični, fini i svježi gumeni higijenični predmeti, prispjeli iz Francuske. Poštom razašilje: Farmacija kod 'Oria' u Mostaru." Drugi mali oglas donosi kako je "izgubljena lisnica sa dvije novinarske legitimacije (jedna ćirilicom) i nešto novca. Nalaznik neka zadrži novac, a legitimacije nek preda M. Radimiri, kuća Duka."

A od sportskih vijesti otprije sto godina prenosimo onu naslovljenu sa "Diamond" – "Hajduk": "Prvi dan 1:1 (0:0), drugi dan 2:1 (1:0). Ove dvije utakmice najljepše su od svih do sada odigranih sa engleskom momčadi.

Engleska momčad nastupila je oba dana vrlo odlično, te je briljirala svojom brzinom, tehnikom loptom i fair igrom. Igra u subotu počela je vrlo živo, te su Englezi bili cijelo prvo vrijeme pretežniji, pa se je igra razvijala poglavito na strani 'Hajdukovih' vratiju..." Na koncu izvještaja kaže se da su "Englezi bili jači nego što to proizlazi iz broja danih goala. Sudci oba dva dana bili su dobri. Prvi dan Englez, a drugi g. Ivanišević."

Skoknimo, na kraju, tri godine u prošlu budućnost, u studeni 1921. godine, kad je u Novom dobu, u rubrici Domaće vijesti, pod naslovom "Nezahvalan vjerenik." objavljeno: "Petrić Ivka iz Malog Rata kod Omiša prijavila je mjesnoj policiji svog vjerenika Josipa Lampe-a iz Trsta radi prevare u iznosu od K 15.000. Lampe je sa Ivkom Petrić duže vremena ljubakao, s njom se i vjerio, pa kad je stekao njeno povjerenje izmamio joj je razne zlatne predmete u vrijednosti od K 15.000, te odmaglio put domaje. Policija je za njim povela istragu."

Sve u svemu – na svijetu ništa nova...

Popis besposlenih radnika

U rubrici Zadnje brzojavke objavljena je u ožujku 1919. vijest pristigla iz Beograda, s naslovom "Popis besposlenih radnika". Vijest kaže kako "službene Novine kraljevstva SHS nose naređenje ministra za socijalnu politiku Koraća da se izvrši popis svih besposlenih radnika na teritoriju našeg kraljevstva, koji traže posla u cijeloj zemlji".

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'AKTUALNOSTI' STARE STOLJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-03-24 16:57:06 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Lidija Gnjidić Krnić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-03-25 11:17:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-03-24 17:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4485 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/03\/24\/Mozaik\/10893438.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/24\/Mozaik\/10879184.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/24\/Mozaik\/10879186.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/24\/Mozaik\/10893441.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/03\/24\/Mozaik\/10893442.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1920x2560"},{"size0":"1920x2560"},{"size0":"1920x2560"},{"size0":"1920x2560"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14803978 Threads: 4 Questions: 3132193252 Slow queries: 6973432 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234611404 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/39-mandi-iz-varosa-ukralo-skotnu-ovcu-39-39-skitalica-od-starice-zatrazio-da-mu-da-novce-za-vino-39-39-nepoznati-vandal-kidao-borice-na-marjanu-39-sve-su-to-naslovi-koji-su-39-krasili-39-novine-prije-tocno-100-godina-595321 [printLink] => /mozaik/zivot/39-mandi-iz-varosa-ukralo-skotnu-ovcu-39-39-skitalica-od-starice-zatrazio-da-mu-da-novce-za-vino-39-39-nepoznati-vandal-kidao-borice-na-marjanu-39-sve-su-to-naslovi-koji-su-39-krasili-39-novine-prije-tocno-100-godina-595321?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 450103 [name] => splitski memento [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-memento [link] => /tag/splitski-memento ) [2] => stdClass Object ( [id] => 450104 [name] => Novo Doba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novo-doba [link] => /tag/novo-doba ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'AKTUALNOSTI' STARE STOLJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Mandi iz Varoša ukralo skotnu ovcu'; 'Skitalica od starice zatražio da mu da novce za vino', 'Nepoznati vandal kidao boriće na Marjanu' sve su to naslovi koji su 'krasili' novine prije točno 100 godina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/24/Mozaik/10893438.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/24/Mozaik/10893438.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/24/Mozaik/10879184.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/24/Mozaik/10879186.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/24/Mozaik/10893441.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/03/24/Mozaik/10893442.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U ožujku 1919. godine Ivka Petrić iz Malog Rata kod Omiša vjerojatno je već započela vezu s Josipom Lampeom iz Trsta. O toj vezi, koja je prilično potrajala, u Novom dobu iz ožujka te prve postratne godine, prije ravno stotinu godina, nije bilo ni slova. Nije za to bilo ni razloga. Tek će poslije priča završiti u novinama...

Tko je ikad zaronio u stare novine, zna kakva je to "zaraza" – i kad točno znaš što tražiš, znaš dan, mjesec, godinu objavljivanja, ništa ne pomaže: vijesti, oglasi i reklame stari sto godina neodoljivo su štivo koje te odvuče kroz davno vrijeme.

U tom lutanju ranim brojevima Novoga doba – novina koje su u Splitu počele izlaziti 9. lipnja 1918., s potpisom Vinka Kisića kao glavnoga urednika, te izlazile iduće 23 godine, do 22. travnja 1941. – osobito je bilo privlačno zaviriti u brojeve upravo od ožujka 1919. i vidjeti što se tada pisalo, reklamiralo i oglašavalo.

Bila su to politički silno turbulentna vremena, jedan svijet se rušio, drugi slagao i krojio; u splitskim novinama (tada još) bez i jedne fotografije, na dva "lista" i četiri stranice naveliko se pisalo o svjetskim zbivanjima, prije svega "mirovnoj konferenci", jedno je moćno carstvo, koje je trajalo više od šest stoljeća, nestalo u dvanaest i pol redaka naslovljenih sa (Pariz, 4. ožujka) "Kraj turskoj carevini u Evropi" (zapravo je sve stalo u prva četiri retka: "Povjerenstvo za turske poslove odlučilo je, da posve učini kraj opstanku turske carevine u Evropi i osnuje tursku državu u Maloj Aziji").

No, umjesto politici, okrenuli smo se onome što je najbolje moglo ilustrirati kakav je bio onodobni lokalni život, što se zbivalo i radilo u Splitu, što se kupovalo i prodavalo, oglašavalo i reklamiralo, čega je, u trećem mjesecu 1919. godine, u gradskim vijestima.

Bila su to teška i gladna poratna vremena: kod Gradske Aprovizacije u Splitu (aprovizacija – organizirano nabavljanje i raspodjela namirnica, obično u vrijeme nestašica, rata i slično), prodavalo se "dok zaliha traje", nešto "na veliko", a nešto "namalično": drva za gorivo (22 krune kvintal), vojnička bukova duga drva, suhe repe, suhe velike bobice (340 kruna kvintal), suhih šljiva, kiselog kupusa u bačvama, kože za opanke i papuče, pravog Francka (700 kruna kvintal), cikorije, jedan dio Francka, 2 cikorije i 2 dijela vojničke kave sa šećerom, slatkog (drvenog, op. a.) ugljena, sode kaustike, murge od maslinova ulja (taloga od kojega se obično pravio sapun, op. a.), vreće prazne, mineralne kisele vode, mineralna so nečista za krmu, mlijeka u prahu, vrećica od papira svake veličine, oguljeni ječam, svinjska mast, kuhano maslo, paprike, konserve od rajčica, riži od zobi, pekmeza u sanducima, poplata za cipele muške i ženske, konservirano meso u limenim sudovima, kocaka za juhu po 1000 komada u limenim sudovima, kukuruzni klipovi samliveni, malih slanih srdela i bačava raznih, barila, badanja i maštila svake vrsti vrlo jeftino.

Čitajući rubriku Gradske vijesti, ponekad se činilo da se vremepolov pokvario: i tada su, recimo, Splićani muku mučili sa zaštitom Marjana i potrebom njegova očuvanja i pošumljavanja, a dojmu da smo ostali u sadašnjem vremenu pridonijela je i vjestica "Ljetno vrijeme." (svi su naslovi imali točku na kraju) koja kaže: "Od danas je počelo računanje ljetnog vremena. Satovi su pomaknuti za jedan sat naprijed. Škola počinje sat kasnije po novom eraru."

Gradska vijest "Nacrti za kupalište" donosi: "Kako smo javili, općina će graditi morsko kupalište na Bačvicama. Čujemo da su i nacrti za kupalište gotovi. Po našem mišljenju bilo bi veoma uputno, kada bi nacrti negdje bili izloženi, eda se dade mjesta i kritici u ovoj važnoj stvari. Kasnije kad se gradnja otpočne i dogotovi, bit će sve rekriminacije uzaludne."

Na Pepelnicu su autima, kočijama i brodovima organizirani izleti u Vranjic, gdje se – "po pristupačnim cijenama" – pilo, jelo, a i plesalo u "Maloj Veneciji". Vijest o tome počinje gotovo poetično: "Pepelnica je ove godine osvanula tmurna, jer preko noći zaduvao jugoistočnjak pa nešto porosilo. Jedan sivi dan."

A "u ribarnici jučer je bilo obilato ribe. Kasnije doniješe iz Visa mnogo jastoga, koji su prodavali po 10 K kilogram. Za tili čas rasprodala se ova delikatesa naše morske lovine. Mnogo su ih pokupovali američki i francuski mornari."

Gradske vijesti o izložbama, koncertima, raznim okupljanjima, izletima i plesovima, miješala je, bez rubričnog izdvajanja, i "crnu kroniku": "Ukradena ovca. Mandi Marasović iz V. Varoša ukraše nepoznati iz kuće skotnu ovcu. Tko pronađe lupeža, bit će nagrađen." "Nasilje. Pred par dana, kasno uvečer došao nekakav skitalica pred vrata stare udove Ć. u u Rokovoj ulici i netom što je stara otvorila, uđe u kuću i zatraži nasilno, da mu mora dati za vino.

Starica se uplašila i na koncu mu dala jedine tri krune što ih je imala. Skitač je poslije odmaglio i nije mu moguće ući u trag."

"Vandalizam. Pred nedugo vremena opet su bili posadili boriće poviše Redičina svratišta. Nepoznata vandalska ruka opet ih je sve istrgla i uništila. Trebalo bi postaviti stražu, pa teško kazniti onoga, koga se zateče pri ovom sramotnom oštećivanju Marjana."

"Oglasujte u Novo doba", pozivali su iz novina. I oglašavalo se i reklamiralo: "Rijetka prigoda mladoženjama. Spavaće sobe iz hrastovine, masivno i moderno izrađeno, politirano, ormari za rastaviti, K 5.000, iz bukovine K 3.000. Drvodjelska radiona Dragutin Pentić, Split, Kruševića ul. 9."

Sa "Novost! Novost" naslovljen je oglas "Zita-Škice, razlikuje se od običnih fotografija naravnim bojama osoba. Slike se mogu viditi u izlogu kod Pošte." Ili: "Apsolvent trg. Akademije u Beču traži zarade. Govori i piše arapsko-hrvatski, francuski, rumunjski, njemački i talijanski. Ponude upraviti: Odboru za namještenje bjegunaca, Split, Ilirska obala 9."

Bilo je i ovakvih: "Vojnik Marko Bajić, ostao je dne 28. studenoga 1918. u bolnici Brajila u Rumunjskoj, te od tada se nije javio. Tko bi znao je li živ ili mrtav, neka javi njegovom ocu, Mati Bajiću, Vojnić kod Trilja."

Mali oglasnik, u kojemu je svaki dan bilo po pet-šest oglasa, imao je svoj cjenik: "30 para svaka riječ, prva dvostruko. Popusta nema." Više iskustvo nego mašta pomaže u dešifriranju oglasa u kojemu se navodi: "Elastični, fini i svježi gumeni higijenični predmeti, prispjeli iz Francuske. Poštom razašilje: Farmacija kod 'Oria' u Mostaru." Drugi mali oglas donosi kako je "izgubljena lisnica sa dvije novinarske legitimacije (jedna ćirilicom) i nešto novca. Nalaznik neka zadrži novac, a legitimacije nek preda M. Radimiri, kuća Duka."

A od sportskih vijesti otprije sto godina prenosimo onu naslovljenu sa "Diamond" – "Hajduk": "Prvi dan 1:1 (0:0), drugi dan 2:1 (1:0). Ove dvije utakmice najljepše su od svih do sada odigranih sa engleskom momčadi.

Engleska momčad nastupila je oba dana vrlo odlično, te je briljirala svojom brzinom, tehnikom loptom i fair igrom. Igra u subotu počela je vrlo živo, te su Englezi bili cijelo prvo vrijeme pretežniji, pa se je igra razvijala poglavito na strani 'Hajdukovih' vratiju..." Na koncu izvještaja kaže se da su "Englezi bili jači nego što to proizlazi iz broja danih goala. Sudci oba dva dana bili su dobri. Prvi dan Englez, a drugi g. Ivanišević."

Skoknimo, na kraju, tri godine u prošlu budućnost, u studeni 1921. godine, kad je u Novom dobu, u rubrici Domaće vijesti, pod naslovom "Nezahvalan vjerenik." objavljeno: "Petrić Ivka iz Malog Rata kod Omiša prijavila je mjesnoj policiji svog vjerenika Josipa Lampe-a iz Trsta radi prevare u iznosu od K 15.000. Lampe je sa Ivkom Petrić duže vremena ljubakao, s njom se i vjerio, pa kad je stekao njeno povjerenje izmamio joj je razne zlatne predmete u vrijednosti od K 15.000, te odmaglio put domaje. Policija je za njim povela istragu."

Sve u svemu – na svijetu ništa nova...

Popis besposlenih radnika

U rubrici Zadnje brzojavke objavljena je u ožujku 1919. vijest pristigla iz Beograda, s naslovom "Popis besposlenih radnika". Vijest kaže kako "službene Novine kraljevstva SHS nose naređenje ministra za socijalnu politiku Koraća da se izvrši popis svih besposlenih radnika na teritoriju našeg kraljevstva, koji traže posla u cijeloj zemlji".

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/39-mandi-iz-varosa-ukralo-skotnu-ovcu-39-39-skitalica-od-starice-zatrazio-da-mu-da-novce-za-vino-39-39-nepoznati-vandal-kidao-borice-na-marjanu-39-sve-su-to-naslovi-koji-su-39-krasili-39-novine-prije-tocno-100-godina-595321 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2174404b01e3af3974ba0865151df8dd6d80cccf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BMandi+iz+Varo%C5%A1a+ukralo+skotnu+ovcu%26%23039%3B%3B+%26%23039%3BSkitalica+od+starice+zatra%C5%BEio+da+mu+da+novce+za+vino%26%23039%3B%2C+%26%23039%3BNepoznati+vandal+kidao+bori%C4%87e+na+Marjanu%26%23039%3B+sve+su+to+naslovi+koji+su+%26%23039%3Bkrasili%26%23039%3B+novine+prije+to%C4%8Dno+100+godina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-mandi-iz-varosa-ukralo-skotnu-ovcu-39-39-skitalica-od-starice-zatrazio-da-mu-da-novce-za-vino-39-39-nepoznati-vandal-kidao-borice-na-marjanu-39-sve-su-to-naslovi-koji-su-39-krasili-39-novine-prije-tocno-100-godina-595321 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-mandi-iz-varosa-ukralo-skotnu-ovcu-39-39-skitalica-od-starice-zatrazio-da-mu-da-novce-za-vino-39-39-nepoznati-vandal-kidao-borice-na-marjanu-39-sve-su-to-naslovi-koji-su-39-krasili-39-novine-prije-tocno-100-godina-595321 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'AKTUALNOSTI' STARE STOLJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Život'AKTUALNOSTI' STARE STOLJEĆE

'Mandi iz Varoša ukralo skotnu ovcu'; 'Skitalica od starice zatražio da mu da novce za vino', 'Nepoznati vandal kidao boriće na Marjanu' sve su to naslovi koji su 'krasili' novine prije točno 100 godina

Piše Lidija Gnjidić Krnić
24. ožujka 2019. - 18:32

U ožujku 1919. godine Ivka Petrić iz Malog Rata kod Omiša vjerojatno je već započela vezu s Josipom Lampeom iz Trsta. O toj vezi, koja je prilično potrajala, u Novom dobu iz ožujka te prve postratne godine, prije ravno stotinu godina, nije bilo ni slova. Nije za to bilo ni razloga. Tek će poslije priča završiti u novinama...

Tko je ikad zaronio u stare novine, zna kakva je to "zaraza" – i kad točno znaš što tražiš, znaš dan, mjesec, godinu objavljivanja, ništa ne pomaže: vijesti, oglasi i reklame stari sto godina neodoljivo su štivo koje te odvuče kroz davno vrijeme.

U tom lutanju ranim brojevima Novoga doba – novina koje su u Splitu počele izlaziti 9. lipnja 1918., s potpisom Vinka Kisića kao glavnoga urednika, te izlazile iduće 23 godine, do 22. travnja 1941. – oso...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:23