Mozaik Život

Blaženo neznanje?

'I danas mi je loše kad se sjetim toga...': test koji je razorio brojne obitelji stigao u Hrvatsku, evo što se dogodi kad tajne koje skrivaju četiri kućna zida izađu na vidjelo

Blaženo neznanje?

Kada biste mogli popratiti liniju kretanja svojih predaka, onu koja bi vam točno rekla odakle su došli vaši "stari" i koje su narodnost bili, biste li se testirali? Biste li i informaciju, bez obzira kakva ona bila, prihvatili kao dio svojeg identiteta, mada možda niste očekivali ishod koji vas je zadesio?

Naravno da sada kažete da biste, baš vas briga odakle je došao vaš praprapra...djed ili baka. Ili vas je briga, zabavno vam je, ali nećete se time opterećivati. Naravno i da to ne znači nužno da ne biste ostali šokirani, potom i reagirali u sasvim drugom smjeru. Recite Hrvatu da nije Hrvat, možda Ircu da je Englez po genetskom kodu.

Ne bi bio prvi slučaj u svijetu u kojemu je netko bio "zgažen" ishodom testa.

No pravi problem nastaje kada genetski test otkrije nešto mnogo delikatnije od točne nacionalnosti. Što kad se rezultat ne poklapa s onim vašega oca ili djeda? Niste o tome razmišljali?

Genetsko testiranje danas je toliko popularno da je riječ o pravome trendu. Postoje brojne web stranice koje vam online testom na temelju podataka o vašoj obitelji utvrđuju točno podrijetlo i udio pojedine narodnosti u vašemu genetskome kodu. A ako vas ne zanimaju etničke grupe i geografske regije iz kojih potječete, možda biste htjeli pronaći davno izgubljene rođake...

Sve to sada možete obaviti online ili pak kod kuće. Pljunete u epruvetu, pošaljete u laboratorij i vrati vam se "izlist" vašega genetskog koda. Ili samo posjetite lokalnu ljekarnu - u Hrvatsku je nedavno stigao jedan od popularnijih testova na tržištu, marke MyHeritage.

No prije nego požurite po svoj primjerak, sjetite se samo da se ne kaže uzalud "blaženo neznanje". Potvrdile su to brojne priče koje kruže Internetom. 

Naime, slučajevi u kojima su se čitave obitelji raspale uslijed rezultata DNK testiranja porasli su zadnjih godina, upravo nakon pojave kućnih testova. Nije samo do etničkih grupa - one mogu otkriti još ponešto, naročito ako ih ne dijelite sa svojim muškim precima.

Svi Talijani, osim njega

Slučaj jednog Talijana koji to nije nedavno je preplavio društvene mreže, a njegovu su priču prenijeli i brojni svjetski mediji. Muškarac se, kao i brojni njegovi kolege, odlučio testirati - iz baze. Činilo mu se zanimljivim, pa je, samo malo preko volje, iskeširao stotinjak dolara, a investicija ga je odvela do obiteljskih tajni koje su bile zakopane desetljećima.

"Odgojen sam u velikoj talijanskoj obitelji. Čak i za božićnu večeru jeli bismo cannolije, tjesteninu, pili crno vino... Postoji samo jedan problem. Zahvaljujući genetskom testu, saznao sam da uopće nisam Talijan", počinje svoju ispovijest korisnik Reddita.

"Žena mi je kupila opremu prije nekoliko mjeseci. Pljunuo sam u plastičnu tubu i poslao juu laboratorij uvjeren kako sam upravo iskidao 99 dolara. Mislim, Talijan sam. Djed se testirao i danima pričao svima kako je 93.7% Talijan. Loša vijest, djede, čini se da nismo genetski povezani", piše dalje.

Ispada, naime, da muškarac u gotovo istome postotku u kojemu je ostatak obitelji talijanske krvi, nosi židovski genetski kod. Javio je ocu koji je konačno pronašao objašnjenje za svoju kovrčavu kosu naspram svoje braće i sestara koji su imali dugu i ravnu kosu. Majčina afera dok je bila u braku s njegovim ocem izašla je na vidjelo.

Riječ je, dakako, bila o aferi s jednim Židovom, iz koje se rodio otac muškarca koji je podijelio svoje iskustvo na Internetu. Ovaj je to, pak, shvatio mnogo ozbiljnije i dao se u potragu za svojim biološkim ocem, a majka (baka) je bila neutješna. Desetljećima skrivana tajna unijela je razdor u inače idiličnu obitelj.

Rođak ili brat?

I Kristy Ward, 28-godišnja majka dvoje djece iz Londona, opisala je za Daily Mail kako joj se raspao svijet nakon što su na kućnu adresu stigli rezultati DNK testa kojemu se na majčin nagovor podvrgnuo njen otac. Otkrilo se, naime, da je otac isti i 19-godišnjem Kristynom rođaku s majčine strane obitelji.

U roku od nekoliko mjeseci, njeni roditelji su se razveli, a dvije strane obitelji posvađale i nikada nisu pomirile.

"I danas mi je loše kad se sjetim dana kada su stigli rezultati. Majka nas je nazvala na telefon i po izrazu sestrinog lica znala sam da nešto nije u redu. Dok smo se vratile kući, tata je već bio spakirao kufere...", priča Ward.

Njen je rođak, saznala je kasnije, bio začet nakon što su se njen otac i majčina rođakinja davnih dana sreli u izlasku. Ostalo je jasno. Nastavili su živjeti, svatko sa svojim supružnikom, kao da se ništa nije dogodilo, a njihova su djeca odrastali kao rođaci, a ne kao brat i sestra.

No tu ne staju traumatična iskustva. Interet vrvi svjedočanstvima ljudi koje je kućni DNA test doveo do ludila - saznali su da su posvojeni, da im otac nije otac, a djed djed, da su izgradili identitet na sasvim pogrešnoj pretpostavci... Tajne koje su trebale ostati zakopane razotkrila je mala epruveta vrijedna 50-100 dolara (od 300 do 500njak kuna), samo tako.

 

Možda ste vidjeli reklame - ako niste, ubrzo će se i u hrvatskim ljekarnama moći kupiti kućni DNK testovi. U najavi se pak naglašava mogućnost otkrivanja novih rođaka bez spomena o onoj "goroj" opciji, one se nekako "reklamiraju" same za sebe. 

Znanje je moć, a neznanje blaženo. Svakako je dobra opcija - imati opciju.

Naslovnica Život