StoryEditor
Životvidimo se i dogodine

Češka obitelj Ružičkov svake godine ljetuje u, po njima najljepšem mjestu na svijetu: Već četiri i pol desetljeća Marie i Antonin vjerni su Kaštelima

10. srpnja 2020. - 11:08

Vidimo se dogodine u isto vrijeme na istom mjestu - za češku obitelj Ružičkov to vrijedi već 45 godina. Da, dobro ste pročitali, već četiri i pol desetljeća Marie i Antonin vjerni su Kaštelima, po njima najljepšem mjestu na svijetu, a ove godine na putu prema sedam bisera, nije ih zaustavila ni korona. Kako njih tako i četiri generacije njihove obitelji, jer s njima su na odmoru njihova djeca, zetovi, unučad i praunučad.

Marie Ružičkova, 79-godišnjakinja, i njezin suprug, 81-godišnji Antonin Ružičkov iz Brna, prvi su put na ljetovanje u Kaštela stigli 1975. godine. I nakon te godine svakog, a tako i ovog korona-ljeta.

- Jedna od naših kćeri bavila se gimnastikom i tijekom jednog treninga je zadobila ozljedu noge. Tešku ozljedu za koju su liječnici prognozirali i najgori scenarij. No, jedan od doktora savjetovao nam je da je odvedemo na rehabilitaciju na more, a kako je Mijo Lukas, tadašnji vlasnik vile "Julča" bio oženjen Čehinjom te je u Pragu imao restoran „Split“, odlučili smo otputovati u Kaštel Stari, u njegovu vilu "Julča".

Kći se, sjećam se, svakog dana kupala, vježbala, mi smo uživali u hrani, vinima i prekrasnoj obali koja je tih godina uz Opatiju bila najljepša i najpopularnija na Jadranu, i nakon povratka kući odlučili: sljedeće godine ponovno dolazimo u Kaštela – uglas su nam ispričali o svom prvom dolasku u Kaštel Stari Marie i Antonin, napomenuvši da kći više nije imala problema s nogom.

Dolazili su tako Ružičkovi u vilu "Julča" iz godine u godinu, pa i kad je dobila novog vlasnika Joška Biluša. Godinama su boravili u kampu uz samu vilu te nastavili dolaziti i kad je nakon svog oca kamp vodio Ivica Biluš. Ove godine, zbog zdravstvenog stanja, u kamp nisu mogli, no našli su smještaj u neposrednoj blizini, kod obitelji Milić.

- Upoznali smo veliki dio jadranske obale, ali nigdje nas srce nije više vuklo nego u Kaštela, i zato svake godine makar dio svog odmora provedemo upravo tu. Što nas vuče? Priroda, ljudi, okoliš, hrana, vina, tradicija... Sve – kazuje nam Marie.
Godinama je s njima na ljetovanje dolazilo i njihovo troje djece, a kad su djeca osnovala svoje obitelji nastavili su dolaziti s njima, a tako i njihova djeca, pa su danas na ljetovanju u Kaštel Starom čak četiri generacije njihove obitelji.

image
Mirjana Milic

Mladenački dani

Uz Marie i Antonina automobilima su u Kaštela stigli i njihova kći i zet Marija i Milan Šlapal, njihova unuka sa suprugom Veronika i Leo Veseli te praunučad Adam i Krištof. Kako su kazali, krajem mjeseca u Kaštela stiže i njihova druga kći i njihov sin sa svojim obiteljima.

Zanimljivosti o vjernim Česima ima napretek, no ovu smo morali zabilježiti.

- U Kaštelima se začelo najmanje po jedno dijete iz mlađih generacija ove obitelji - otkrivaju nam prabaka Marie i pradjed Antonin.

- Svoje najljepše mladenačke dane provela sam ovdje. Kupanje po cijeli dan, izlasci, pa i prve simpatije, zabava i poneka mladenačka veza. Svega toga se sjećam sa ljetovanja iz Kaštela i to ću uvijek pamtiti – s osmijehom je rekla Marija Šlapal, a njen zet Leo Veseli govorio je o svojoj avanturi vožnje biciklom kroz Hrvatsku tijekom koje je upoznao veliki dio Lijepe naše.

Pitamo ih je li ih strah korone, a odgovor nije trebalo dugo čekati.

- Ma ni korona ni ništa drugo nas ne može spriječiti da posjetimo naša Kaštela. Ovaj grad je nama u srcu, dio je nas i naših života - kazuju nam članovi ove češke obitelji.

A kako se red mora poštovati, zbog 45 godina njihove vjernosti Turistička zajednica grada Kaštela, kao i članovi obitelji Biluš i Milić, koji su im domaćini ovih godina, za ovu češku obitelj upriličila je malo druženje na kojem su im uručeni pokloni te upućene riječi zahvale.

- Ljubav Čeha prema Kaštelima traje od 1909. godine, kada je u ovaj grad prve češke turiste organizirano doveo češki liječnik dr. Henrik Šoulavy. Česi su naši dragi gosti od tih dana bez prekida, a i u ovim kriznim vremenima njihov udio u ukupnom broju gostiju iznosio je oko 14 posto u lipnju.

Primjer ove obitelji je ono što mi želimo, da nam gosti dolaze, a kad se ti gosti stalno vraćaju znamo da smo napravili dobar posao. Upravo oni i slični gosti najbolja su reklama za naš grad. Zato sam iznimno zadovoljna što ih mogu pozdraviti, zahvaliti im te im poželjeti da još mnogo godina dolaze na odmor u naša prekrasna Kaštela – rezimira direktorica Turističke zajednice Nada Maršić.

Suveniri, majice, kaštelanski crljenak i cvijeće pokloni su koje su vjerni gosti Kaštela dobili u znak zahvalnosti, no kako su gosti ustvrdili, domaćini su im zahvalni na dugogodišnjoj vjernosti i svojevrsnoj promidžbi Kaštela, ali oni su mnogo više zahvalni njima na prijateljstvu, gostoprimstvu i prilici da dio svog života uživaju u Kaštelima. Naravno, to su dokazali i u ovo vrijeme globalne pandemije.

- Rekla sam da mi je želja, jednog dana kada umrem, da moj pepeo donesu ovdje i prospu ga na ovom mjestu. Hoće li tako biti još ću odlučiti, ali to mi je velika želja – kazala je za kraj razgovora Marie Ružičkova i time još jednom pokazala svoju ljubav prema Kaštelima.

image
Mirjana Milic
item - id = 1031567
related id = 0 -> 1123188
related id = 1 -> 1122976
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 10:53