StoryEditorOCM
ZdravljePOZORNOST, KAVOPIJE

Pola toga niste ni svjesni: ako volite piti kavu, morate znati što vam se događa u tijelu šest sati nakon jedne šalice

Piše MOZAIK SD
12. svibnja 2023. - 06:38

Kava je dio jutarnjeg rituala velike većine ljudi. Ipak, njezin utjecaj na organizam i nije toliko dobar. Što više kave pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da s vremenom trebate piti više kave - kako biste ostali budni.

Kofein povećava razinu adrenalina što rezultira povećanim brojem otkucaja srca i bržim protokom krvi kroz tijelo i sprječava da se dopamin ponovo apsorbira u vaš sustav, što mu omogućava da dulje vrijeme ostane u mozgu, zbog čega se dulje vrijeme osjećate pozitivno i sretnije. To zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da poželi više kofeina. 

Evo što se događa u tijelu šest sati nakon što popijete kavu:

Prvih deset minuta

Kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokuje porast krvnog tlaka i broja otkucaja srca.

Do 20. minute

Kofein se veže na adenozinske receptore, time neutralizira umor. Razina dopamina povećava se i zadržava, što stvara osjećaj opreza i fokusa.

Nakon 30 minuta

Nadbubrežne žlijezde prebacuju se u veliku brzinu i stvaraju više hormona. Tijekom tog vremena, zbog proširivanja zjenica, vid može postati oštriji.

U roku od 40 minuta

Tijelo proizvodi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar leđne moždine. To dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Nakon četiri sata 

Metabolizam se ubrzava, brže sagorijevate energiju. Vaše tijelo tijekom tog perioda počinje razgrađivati pohranjene masti.

U šest sati

Kava je prošla kroz vaš sustav i izišla putem mokraće. Iz tijela će do tada izaći približno pola količine kofeina koji ste unijeli u organizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:47