StoryEditor
ZdravljeVELIKA STUDIJA

Maske blokiraju 99,9 posto kapljica uzročnika širenja koronavirusa, osoba bez zaštite na dva metra od one koja kiše izložena je 10 tisuća puta više

Piše Hina
24. prosinca 2020. - 12:35
Ilustracija/AFP

Maske za lice smanjuju za 99,9 posto rizik širenja velikih kapljica povezanih s opasnošću širenja koronavirusa kada čovjek govori ili kašlje, pokazala je studija.

Žena u uspravnom položaju udaljena dva metra od muškarca koji kašlje bez maske izložena je 10.000 puta više širenju kapljica koje potencijalno nose virus, izvijestili su u časopisu Royal Society Open Science.

"Nema nikakve sumnje da maske za lice mogu značajno smanjiti disperziju kapljica koje potencijalno nose virus", rekao je za France presse glavni autor studije, Ignazio Maria Viola, stručnjak za dinamiku fluida na Sveučilištu u Edinburghu.

Izbacuju se poput projektila

Autori studije kažu da su kapljice koje se poput projektila izbacuju kada se govori ili kašlje, te potom zbog gravitacije padaju na tlo, glavni pokretač transmisije virusa Sars-CoV-2.

Manje, finije kapljice, koje čine aerosol, mogu ostati u zraku dulje razdoblje i predstavljaju rizik, posebno u zatvorenim slabo prozračivanim prostorima, bez struje zraka i kada ljudi ne nose maske ili ih nose na pogrešan način, ispod nosa.

"Stalno izdišemo čitavu paletu kapljica, od mikro razine do one od milimetra" a neke padaju na tlo brže od drugih, ovisno o temperaturi, vlažnosti a posebno struji zraka, dodaje znanstvenik.

Studija se koncentrirala na čestice od više od 170 mikrona u promjeru,  oko dva do četiri puta veće od ljudske vlasi kose.
Čestice aerosola manje su od 20 do 30 mikrona.

Smanjilo bi broj mrtvih za 40 tisuća

"U našoj studiji, za veće kapljice koje smo mjerili, govorimo o smanjenju od 99,9 posto", naglašava  Ignazio Maria Viola.

Univerzalno nošenje maski smanjilo bi broj mrtvih u svijetu za 40.000 do 1. travnja, objavio je institut za zdravstvenu metriku i procjene iz Seattlea u Washingtonu.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti iz Washingtona kaže da maske ne blokiraju efikasno samo veće kapljice, već mogu također blokirati i fine kapljice i čestice, koje obično opisujemo kao aerosol, prenosi AFP.

Virus SARS-CoV-2 koji izaziva koronavirusnu bolest covid 19 promjera je oko 0,1 mikrona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. veljača 2021 04:59