StoryEditorOCM
ZdravljeMF SPLIT

Istaknuti liječnici opet studenti; prva su generacija koja će dobiti diplomu iz grane medicine koja je hit u svijetu

Piše L.G.K.
7. rujna 2023. - 16:52

Već istaknuti hrvatski liječnici, od kojih su neki i prodekani na medicinskim fakultetima, profesori, docenti ili voditelji klinika ili kliničkih zavoda u hrvatskim kliničkim bolničkim centrima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, poznati hrvatski stručnjaci – ponovno su postali studenti: postali su polaznici prve generacije studenata koji će uz svoju temeljnu medicinsku specijalističku izobrazbu dobiti i subspecijalističku izobrazbu i sveučilišnu diplomu iz novog i propulzivnog područja – medicine spavanja i budnosti.

Nedavno je, naime, u okviru Tjedna medicine spavanja i budnosti, na Sveučilištu u Splitu održan razlikovni modul prvoga specijalističkog poslijediplomskog studija Sleep Medicine na engleskom jeziku, zasad jedinoga takvog u EU-u koji je u potpunosti sukladan novim europskim smjernicama iz medicine spavanja. Održavanje ovoga međunarodnog studija pokazalo je da je Split zaista postao veliki europski centar za medicinu spavanja i budnosti.

Na studiju koji se održavao na MedILS-u i na Medicinskom fakultetu, predavači su, uz “domaće snage”, bili i vodeći međunarodni eksperti, kojima gostovanje u Splitu nije novost, budući da je grad još od 2008. godine prepoznati europski centar za medicinu spavanja. Tada je, naime, u Splitu održan skup predsjednika europskih nacionalnih društava za medicinu spavanja u okviru tzv. Assembly of National Sleep Societies (ANSS), koji djeluje kao dio krovnog europskog društva s više od devet tisuća članova European Sleep Research Society (ESRS). Hrvatska je nakon Španjolske i Njemačke bila treća zemlja koja je uopće ugostila tako važan skup.

Rezultat dugogodišnjeg rada

Ovaj studij definitivno je potvrdio status Splita – a s njim i cijele zemlje – kao jednog od vodećih europskih centara za edukaciju u medicini spavanja i budnosti, rekao nam je prof. dr. sc. Zoran Đogaš, prorektor splitskoga Sveučilišta i bivši dekan Medicinskoga fakulteta u Splitu. Upravo je dr. Đogaš pokretač i voditelj sveučilišnoga poslijediplomskoga specijalističkog studija Sleep Medicine; nekadašnji je supredsjednik ANSS-a te član upravnog vijeća i voditelj Edukacijskog odbora ESRS-a.

O uspjehu tako visokog pozicioniranja Splita na mapi medicine spavanja kaže da je “rezultat dugogodišnjeg predanog rada u struci, znanosti i edukaciji čitavog tima ljudi s Medicinskog fakulteta i iz KBC-a Split te snažne međunarodne suradnje i međunarodne prepoznatljivosti koju smo tim radom stekli”.

Jedan od predavača stručnjacima-studentima bio je, ističe dr. Đogaš, “i naš dugogodišnji suradnik i veliki prijatelj prof. Dirk Pevernagie, sa Sveučilišta u Gentu, aktualni dopredsjednik ESRS-a, koji se kao istaknuti pulmolog godinama bavi medicinom spavanja u Belgiji i Nizozemskoj”.

image
PRIVATNI ARHIV

– Kao dobar poznavatelj Splita, prof. Pevernagie bio je oduševljen pozivom u Split i uspostavom studija, a sobom je donio i dobre vijesti da je Europsko društvo za istraživanje spavanja, zajedno s krovnim europskim neurološkim društvom te europskim pulmološkim društvom, odlučilo pokrenuti dogovore s glavnim europskim tijelom za medicinske specijalizacije da se pokrene postupak za europsku specijalizaciju i subspecijalizaciju iz medicine spavanja.

U najuži tim za početne pregovore imenovalo je upravo profesora Đogaša.

Pokrenuti tu vrstu specijalizacije rezultat je truda oko izrade Kataloga znanja i vještina u medicini spavanja, čiji su najuži tim vodili prof. Thomas Penzel iz slavne berlinske bolnice Charité te sa Sveučilišta Humboldt u Berlinu, prof. Pevernagie i prof. Đogaš, koji je s prof. Claudiom Bassettijem, sadašnjim dekanom Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Bernu, te prof. Philippeom Peugneixom sa Sveučilišta Liège uredio prvo izdanje europskog udžbenika iz medicine spavanja (“Sleep Medicine Textbook”), po kojemu se educiraju današnji stručnjaci.

Razvoj europske priče

U razvoju “europske priče” o medicini spavanja sudjelovao je još jedan istaknuti europski ekspert i dokazani prijatelj Splita, prof. Sören Berg, Danac koji živi u Švedskoj i profesor je na Sveučilištu u Lundu, ali radi i kao liječnik i konzultant u Oslu u Norveškoj. Sebe i svoje kolege Pevernagiea i Đogaša profesor Berg studentima je, na svoj karakterističan i zabavan način, prikazao kao “dinosaure europske medicine spavanja”.

image

Predavači i ‘studenti’ u Medilsu PRIVATNI ARHIV

Moglo bi se reći da je jedan od tih “dinosaura” i istaknuti hrvatski ekspert u području medicine spavanja prim. dr. sc. Danilo Hodoba, prvi predsjednik Hrvatskoga somnološkog društva Hrvatskoga liječničkog zbora, prije negoli ga je na tom mjestu naslijedio prof. Đogaš. Premda je dr. Hodoba svoj radni vijek proveo u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, gdje je dugo godina vodio prvi hrvatski Centar za medicinu poremećaja spavanja i budnosti, on je u Splitu zapravo bio i u ulozi domaćina jer je njegova sjajna suradnja sa Splitom već rezultirala brojnim zajedničkim projektima, a splitski domaćini bili su i prof. dr. sc. Goran Račić, otorinolaringolog i somnolog, prof. dr. sc. Ivo Lušić, neurolog, te prof. dr. sc. Mladen Carev, anesteziolog, pročelnik Katedre za anesteziologiju, pridonoseći velikim znanjem i iskustvom visokoj razini i multidisciplinarnosti studija.

Gošća predavačica bila je i voditeljica Odbora za medicinu spavanja pri ESRS-u prof. Barbara Gnidovec Stražisar sa Sveučilišta u Ljubljani, neuropedijatrica koja se dugo bavi medicinom spavanja u dječjoj dobi.

Liječnice u ulozi studentica

Uz prof. Đogaša, voditelja projekta Horizon 2020 Sleep Revolution, istaknuti članovi splitskoga tima su i profesorice Medicinskoga fakulteta u Splitu Renata Pecotić, inače i prodekanica za nastavu, te izv. prof. dr. sc. Ivana Pavlinac Dodig, dr. sc. Linda Lušić, Natalija Ivković, mag. med. techn., i prof. dr. sc. Maja Valić. Zanimljivo je istaknuti da su ovaj put istaknute liječnice i znanstvenice Pecotić i Valić bile u ulozi “studentica” prve generacije na studiju na kojemu će već idućoj generaciji polaznika biti nastavnice.

Gosti iz Dubrovnika, Raba, i Mostara

Na studiju su kao gosti sudjelovali i polaznici buduće generacije studenata iz dviju institucija s kojima splitski Centar za medicinu spavanja surađuje i pruža im potrebnu potporu: dr. Ivana Dujmović iz OB-a Dubrovnik, dr. Boris Bronić iz Specijalne bolnice Insula na Rabu te dr. Sijana Demirović iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, gdje su prof. Đogaš i splitski Centar s mostarskim kolegama uspostavili prvi Centar za medicinu spavanja u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 12:37