StoryEditor
ZdravljeOBVEZNI ‘JELOVNIK‘

Dva hrvatska nogometaša opovrgla tvrdnje da se ‘ibuprofeni gutaju kao bombončići!‘. Istraživanje potvrdilo nimalo bezazlene navike na travnjacima

15. lipnja 2020. - 08:40
AFP

Zaljubljenici u sport često su ugodno iznenađeni kada vide da se njihovi omiljeni sportaši nakon ozljeda vrlo brzo vraćaju na teren, i nastavljaju igru. Oporavljaju se brzo i nakon težih ozljeda, a nastupaju i kada bolest nije posve iščezla.

Ne treba posebno dokazivati da profesionalni sportaši svakodnevno trpe udarce i bolove i imaju i neke trajne zdravstvene probleme. No, javna je tajna da mnogi od njih svakodnevno uzimaju tablete protiv bolova, a da su mnogi već i ovisnici o tim lijekovima.

O tome je nedavno medijima posvjedočio slavni nogometaš i humanitarac Neven Subotić kazavši: "Što sam sve doživio u posljednjih 14 godina: ibuprofeni se gutaju poput bombončića".

Ovaj nekadašnji igrač Borussije iz Dortmunda dodao je i da mnogi igrači uzimaju tablete čak i ako nemaju akutnih bolova.

Sredstva protiv bolova su svakodnevica mnogih nogometaša Bundeslige i to nije novi fenomen. To je potvrdilo i jednogodišnje istraživanje, tijekom kojeg je anketirano više od 150 bivših i aktualnih igrača, sportskih liječnika i trenera.

Novinari javnog servisa ARD i istraživačkog portala Correctiv su došli do zaključka da zloupotreba sredstava protiv bolova nije slučaj koji pogađa pojedince, nego je masovna pojava.

Štoviše, njihova studija je pokazala da ovo više nije samo problem vrhunskog nogometa, nego i amaterske lige, jer se pokazalo da čak 79 posto amaterskih nogometaša po vlastitom priznanju koristi sredstva protiv bolova. Njih 56 posto redovito!

Predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Fritz Keller je izrazio "šokiranost" ovim brojkama i najavio mjere za "senzibiliziranje" ovog problema.

"Amaterski sport je tu da bi ljude učinio zdravijima, a ne da ih uništi", kaže Keller.

Koje su moguće posljedice ovako masovne upotrebe lijekova protiv bolova, osobito ibuprofena koji je čini se najpopularniji, otkrio nam je dr. Jurica Nazlić, internist i klinički farmakolog na Klinici za unutarnje bolesti splitskog KBC-a:

– Nesteroidni antireumatici (NSAR), u koje spada ibuprofen, koriste se za liječenje boli različitog uzroka te za liječenje boli i upale u različitim reumatskim bolestima.

To su najčešće korišteni lijekovi te se stoga jedna četvrtina svih prijavljenih nuspojava odnosi na njih. Mogu se pojaviti oštećenja sluznice probavnog trakta, poremećaji u krvnoj slici, osipi, poteškoće s disanjem, vrtoglavice, glavobolja, pospanost, poremećaj vida, što zahtijeva oprez kod različitih skupina bolesnika.

Među težim nuspojavama su krvarenja iz želuca i dvanaesnika, dok su oštećenja jetre i bubrega ipak znatno rjeđa. Posljednjih godina se sve više pridaje pažnja spoznajama o povezanosti uzimanja ovih lijekova s rizikom pojave srčano-žilnih smetnji.

Mnogi koji se bore s bolovima koriste koksibe. O kakvim je lijekovima riječ?

– Novija skupina protuupalnih lijekova tzv. koksibi imaju podjednak učinak, uz manje nuspojava probavnog sustava. S obzirom na relativno kratko iskustvo s primjenom koksiba u usporedbi s klasičnim nesteroidnim antireumaticima koje poznajemo više desetaka godina, primjenu koksiba potrebno je vrlo pažljivo pratiti jer se još ne znaju učinci koje mogu imati.

To je pokazao i ne tako davni slučaj s nekim koksibima – rofekoksib, tvornički naziv Vioxx ®, koji je povučen iz upotrebe zbog toga što je analizom na velikom broju bolesnika primijećeno povećano pojavljivanje srčano-žilnih smetnji pri duljoj i svakodnevnoj primjeni.

Utječu li lijekovi protiv bolova samo na bol ili i na sportske rezultate?

– Neracionalno uzimanje analgetika i protuupalnih lijekova u sportu ne poboljšava rezultate, a može prikriti ozbiljne kronične ozljede koje mogu prijeći u trajnu nesposobnost za bavljenje sportom, ali i imati neželjene učinke na buduću kvalitetu života kod profesionalnih sportaša.

Nesteroidne antireumatike, koji su u režimu slobodne prodaje i koksibe koji se izdaju na preporuku liječnika je preporučeno uzimati u što kraćem vremenu, te u najmanjoj dnevnoj dozi, koja postiže terapijske ciljeve bez neželjenih učinaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. listopad 2020 22:04