Mozaik Zdravlje

MEDICINA 21. STOLJEĆA

Proširenih vena oslobodite se bezbolno, brzo i bez ožiljaka

MEDICINA 21. STOLJEĆA

Dr. Petar Dragić iz Novog Sada kirurg je s najvećim brojem laserskih operacija vena na svijetu i stručnjak koji je lasersku tehnologiju u takvim zahvatima "donio" u našu regiju još prije desetak godina, a svoja znanja primjenjuje širom svijeta, gdje je razvio međunarodnu karijeru – od Njemačke, do Brazila i Japana, te drugih dijelova svijeta, među ostalim i u – Hrvatskoj gdje je postao i vrlo dobar prijatelj s dr. Vedranom Basiolijem, vaskularnim kirurgom iz Zadra, koji za sebe kaže da je sljedbenik laserske tehnologije u liječenju vena dr. Petra Dragića.

U današnje se vrijeme korištenje lasera u operiranju proširenih vena smatra revolucionarnom tehnologijom, koja je iz korijena promijenila liječenje i uklanjanje toga vrlo raširenog problema.

Dr. Dragić je vrlo iskusan kirurg, ali zapravo i još uvijek vrlo mlad (46). To mu je, spomenut će u svojoj biografiji, bio i cilj, da stekne prijeko potrebno iskustvo, ali da još bude u naponu snage da može novu tehnologiju implementirati i razvijati je, ali i sudjelovati u njezinim poboljšanjima i boljim primjenama. Danas se, prema njegovim sugestijama, razvijaju i poboljšavaju nove vrste lasera, a sve je počelo kada se našao, kako kaže, na pravom mjestu u pravo vrijeme. U Njemačkoj je sudjelovao kao specijalizant na samom izvoru razvoja vaskularne laserske tehnologije, a nakon razdoblja rada u bolnici u Sremskoj Kamenici, odlučio je usmjeriti karijeru potpuno prema vaskularnoj laserskoj kirurgiji, pa danas ima nekoliko svojih klinika u Srbiji i široj regiji, a pozivaju ga na operacije i seminare širom svijeta.

Laserska tehnologija, mišljenja je dr. Dragić, ne može se usporediti sa starom tehnologijom uklanjanja proširenih vena jer je umnogome efikasnija i bolja. Njegovo mišljenje dijeli i dr. Vedran Basioli, vaskularni kirurg iz Zadra, koji je prema "školi" dr. Dragića otvorio vlastitu kliniku "Basioli" u Zadru, gdje također uspješno primjenjuje laser u liječenju proširenih vena i kapilara.

Dr. Dragić je posjetio kolegu i prijatelja dr. Basiolija u Zadru i tom smo prigodom porazgovarali s vodećim stručnjakom za lasersko liječenje vena u svijetu.

Njemačka škola

– Ja sam zapravo "njemački čovjek". Sve što sam naučio u poslu, praktično je njemačka škola. Imao sam sreće što sam na početku razvoja ove grane medicine, koja je vrlo mlada i perspektivna, bio u Njemačkoj na specijalizaciji i tada je bio konstruiran prvi laser s učinkom u venskoj kirurgiji i koji je trebao "promijeniti svijet". Imao sam tu sreću da sam ga prvi dobio. To je još bio "stroj u razvoju", ali pokazao je da puno obećava. Tijekom moga rada na Vaskularnoj kirurgiji u Sremskoj Kamenici uvjerio sam se da puno pacijenata čeka na intervencije, a bez dobrih rješenja.

Tako je krenula čitava priča, i to europska priča. To je bila još 2007. godina, kad je izmišljen radijalni fiber i ta je tehnološka inovacija bila prekretnica. Riječ je o jednoj sondi koja ulazi u venu, i sada je i dr. Basioli koristi. U usporedbi s klasičnom kiruškom metodom, dogodio se skok u toj grani medicine. Laserska je tehnologija bila jednako sigurna, ali puno manje bolna i puno manje invanzivna, s bržim oporavkom. Bio sam jedan od prvih koji je u to krenuo i ozbiljno sam to shvatio i usko se specijalizirao te sam se potpuno posvetio tome.

Danas imam najveći broj laserskih venskih operacija na svijetu, obavio sam ih više od šest i pol tisuća. Sada se medicina u smislu venske kirurgije razvija u smjeru da se smanjuje razdoblje oporavka, estetski rezultati su sve bolji, a sigurnost prigodom intervencija je skočila.

Višak u organizmu

U čemu je osnovna razlika između laserske i klasične metode liječenja proširenih vena, i primjenjuje li se i u Hrvatskoj?
– Prijašnjim razdobljem dominirala je tehnologija tzv. čupanja vena. Danas ona prelazi u lasersku proceduru i sve veći broj liječnika shvaća to. Dr. Basioli je jedan od prvih u Hrvatskoj koji je shvatio značenje svega toga. Bili smo zajedno na jednoj edukaciji u Šibeniku i odmah sam uočio kod njega veliki interes za to, a to nije lako jer treba puno stvari učiniti da bi se stiglo do te razine. Nije taj prelazak sa stare procedure jednostavan jer morate biti drukčiji kirurg. Morate biti hibridni kirurg sa znanjem iz ultrazvuka i kirurgije i sve to mora biti povezano u usku specijalnost.

Dr. Basioli je to shvatio u punoj mjeri jer medicina se vrlo brzo mijenja i ostajete kratkih rukava ako zakoračite u to široko. Morate se fokusirati jer medicina postaje kompleksna. Dosadašnju su proceduru radili i opći kirurzi i vaskularni kirurzi i bila je vrlo neprecizna jer se zasnivala na kidanju i čupanju vena iz tijela, što je dovodilo do toga da su zaostajali veliki hematomi nakon operacije, krvni ugrušci na mjestima gdje se vena iščupa. Trebala je opća anestezija i mjesec dana oporavka, a sada se u lokalnoj anesteziji sve obavi u roku od 45 minuta i pacijent nema nikakvih ožiljaka, a sigurnost i uspješnost operacije je na višoj razini. Na ovom polju medicine dogodio se ogroman skok, prava revolucija, i to zahvaljujući laseru.

Što konkretno laser radi?
– Bolesna vena koja je predmet našeg promatranja je zapravo vena koja svojom prisutnošću otežava rad zdravih vena. Ona je višak u organizmu jer krv sprovodi u suprotnom smjeru i ne samo što ne obavlja svoj posao, nego i ugrožava zdravlje. Zbog toga je moramo eliminirati, ali broj zdravih vena u donjim ekstremitetima je toliko velik da može kompenzirati i nestanak te vene u cjelini. Poanta je da od te mreže vena spasimo zdravi ostatak, a da ugroženi dio uklonimo.

Uklanjanje možemo obaviti starom metodom kidanjem iz organizma s ožiljcima i rezovima i bez kontrole ultrazvuka, ili može biti precizno, bez kidanja i čupanja, laserom, koji bukvalno dezintegrira tu venu na način da je temperaturom pretvorimo od masivne velike vene s čvorovima u jednu malu vrpcu koju organizam vrlo apsorbira i razgradi. U tome je domet te laserske sonde koja ulazi u venu jer ona na puno bolji način raspoređuje svjetlosnu energiju. Riječ je o medicini 21. stoljeća, koja svjetlom liječi, bez kemije i velikih rezova.

U Zadru ste rado viđen gost, ali i – prijatelj?
– Hrvatska je jedna od zemalja koja ne poznaje granice kada je znanost u pitanju. Ona prepoznaje kvalitetu rada i ja sam, što se tiče Hrvatske, iznimno dobro primljen. Čak mogu reći da sam u širem okruženju najbolje primljen u Hrvatskoj i da su liječnici iz Hrvatske najgladniji znanja i najviše su željeli to usvojiti, tako da sam ja u nekoliko navrata imao pozive iz Osijeka, Zagreba i Šibenika, gdje smo obavljali direktne operacije na kojima su kolege iz Hrvatske bili prisutni. Među njima se izdvojio dr. Vedran Basioli koji je bio "najradoznaliji" oko svega toga. Boravio je kod mene nekoliko puta, on je pionir ove tehnologije u Hrvatskoj.

Kako prepoznati bolest?
- Dok sam radio na Institutu u Kamenici, broj vena koje sam izvadio klasičnim načinom mogao se mjeriti u kilometrima, jer to je bila kardiokirurgija i vaskularna kirurgija... Otkad sam počeo primjenivati laserski način, ni jedna vena od tada nije bila operirana na klasični način. Tu nema usporedbe i to je definitivno budućnost. Bolest proširenih vena dijeli se u dvije faze: prva faza je kada pacijent primijeti čvoriće na površini kože, ali bez bolova i tegoba. Druga faza je kada bolest uđe u komplikacije, kada počnu bolovi, oticanja, težina nogu, otvorene rane, odvajanje tromba...

Ne smijemo dopustiti komplikacijsku fazu jer je to puno teže liječiti. Što prije početi liječiti, to bolje. Bolest je genetskoga karaktera, ali ne treba je gurati pod tepih, nego treba što prije početi s tretmanom kada je možemo praktično anulirati. Danas bolesti vena ima gotovo kao i problema sa zubima. Sama od sebe neće proći, morate je zaustaviti.

 

 

Mali rizik od tromboze
- Umjesto jedan i pol do dva sata klasične operacije, laserska operacija traje od 30 do 50 minuta; anestezija je, umjesto opće ili spinalne, lokalna; odlazak kući, umjesto dva do sedam dana, je odmah; umjesto 10 ožiljaka kod klasičnog načina, kod lasera ožiljka nema; vraćanje na posao, umjesto za mjesec dana, odmah je sutradan. Postotak javljanja novih vena (recidiv) kod klasične operacije je od 50 do 60 posto, a kod laserske tek 25 posto. Rizik od duboke venske tromboze (komplikacija) je četiri posto kod klasične, a samo 0,4 posto kod laserske operacije, koja se, za razliku od klasične, izvodi uz kontrolu ultrazvuka. Cijena laserske operacije iznosi 10.000 kuna za jednu nogu, odnosno 12.000 za obje noge, što uključuje sav materijal, postoperacijske tretmane itd. Na prvi pogled riječ je o velikom iznosu, ali kada se uračuna učinkovitost, kratko vrijeme oporavka i neizostajanje s posla, na koncu je isplativije od klasičnog načina.

 

 

Naslovnica Zdravlje