StoryEditor
Trendprofi-pravila

Ovo nam je sada jedini način da se pokažemo: provjerili smo kako izgledati savršeno na snimkama iz ‘karantene‘, otkrivamo najbolje savjete!

Piše J.V, T.S.M.
2. travnja 2020. - 12:36
Shutterstock

Od kad smo izlaske iz kuće sveli na najmanju moguću mjeru, a i te nas dobar dio obavlja s maskom na licu, jedini način za malo se pokazati su nam video-pozivi i selfiji. A kad se trebamo srediti za pred kameru, ne vrijede ista pravila kao za odlaske na posao ili na kavu, o izlascima da ne govorimo. Postalo je, doduše, sasvim normalno stati pred kameru u kućnoj odjeći pa čak i u pidžami, bez make upa i pomalo raščupan, no tko želi ostaviti dobar dojam na neke bi stvari trebao pripaziti. 

Možda ste već primijetili da na fotografijama i snimkama ne izgledate isto kao u ogledalu, no pravila rasvjeta, priprema kože i znalački nanesen make up mogu učiniti čuda. A gdje su tek raznorazne pozadine, obrada fotografija i ostali trikovi... No da se razumijemo, ne želimo vam nipošto, 'nabiti presing'. Ovo su samo prijedlozi koje možete iskušati, sada vremena ionako imate napretek. Poigrajte se i zabavite, a svo to eksperimentiranje na kraju bi se moglo pokazati korisnim...

Evo najprije savjeta make-up artista i fotografa poznatih i slavnih, Jordana Libertyja. Progovorio je za WhoWhatWear o trikovima za savršen selfi, ovo su njegovi aduti iz rukava:

1. Manje je više

Ako imate videokonferenciju ili iz nekog vama bitnog razloga želite izgledati najreprezentativnije moguće na fotografiji, zaboravite na stari "trik" teške šminke za snimanja. Filmski make up prepustite hollywoodskim zvijezdama.

Sve što vam treba je korektor i malo tonirane kreme. Liberty tvrdi da je rezultat, naročito na fotografijama, znatno bolji ako bazu nanosite kistovima, a ne prstima. 

"Današnje kamere naglašavaju i najmanju nepravilnost na koži, ali naročito njenu teksturu. A ona je mnogo uočljivija kad nanesete više slojeva teškog tekućeg pudera", kaže vizažist i tvrdi kako biste trebali ciljati isključivo područja gdje je izraženije crvenilo, kao i tamne krugove ispod očiju. Izbjegavajte prikrivati područja s borama.

Dovoljan je primer koji će umanjiti pore, malo korektora i tonirane kreme ili pak laganog tekućeg pudera. Zaboravite na matiranje kad ste kod kuće i bavite se videopozivima ili selfijima. Čuvajte puder u prahu za užurbane dane nakon povratka u normalu.

2. Zaboravite na konture

Iako iscrtavanje bronzerom i samo konturiranje mogu izgledati prilično laskavo u prirodi, na kameri tamne linije djeluju značajno manje atraktivnima. Uz to, mogu vas neugodno - postarati.

Iscrtavajući obraze, u kombinaciji sa sjenom, može se činiti na fotografiji kao da licu nedostaje punine. Stoga se okrenite, savjetuje vizažist, rumenilu koje ćete nanijeti na jagodice obraza i preko nosa kako biste postigli "osunčani" izgled.

Ne zaboravite na highlighter koji vam može biti najbolji saveznik u pokušajima usavršavanja selfija. Oblikuje lice i naglašava nježno onaj dio najbliži kameri, a djeluje svježe i laskavo, za razliku od tamnih kontura.

3. Pobrinite se za podlogu

Liberty savjetuje trik koji bi mogao riješiti sve probleme onih koji se muče s masnoćom kože. Umjesto da šminku "zabetonirate" na kraju, slijedite sljedeće korake:

- nanesite hidratantnu krenu i zaštitni faktor

- nanesite malo pudera u prahu kako biste matirali

- tek onda nanesite redom primer

- tekući puder

- korektor

Dok proces svakome tko je ikada stavio make up na lice djeluje kao potpuno obrnut, ovaj vizažist čije su slavne klijentice neki od najpoznatijih supermodela današnjice, kune se u njega.

"Zvuči čudno, ali pali", kaže.

4. Sjajne usne

U normalnim, svakodnevnim uvjetima niste veliki fan sjajila? Razumijemo vas. Uz problem s kosom koja se stalno lijepi na usne namazane sjajilom i nepostojanu strukturu zbog koje ga je konstantno potrebno popravljati, ovaj beauty proizbod zaista nije praktična opcija. 

No na selfiju ili tijekom videopoziva postaje zvijezda. Uz znalački naneseno sjajilo možete doslovce zablistati.

"Koristite sjajilo u boji ako imate tanje usne. Nude ruževi mogli bi učiniti da vaše usne doslovce nestanu s fotografije, zato se vodite principom, što sjajnije, to bolje", savjetuje poznati vizažist.

5. Samo da je u boji!

Vrijeme je da isprobate sve one olovke za oči koje niste imali hrabrosti nositi na dnevnoj bazi. Zašto? Pa preko kamere će djelovati znatno manje uočljivo, a doprinijet će i svježijem "looku". Jednu boju pritom Libety naročito preporučuje.

"Trik "stare škole" je osvježiti oči modrom maskarom ili plavom olovkom. Tako će djelovati svježije na fotografijama. Plavi tonovi stvaraju iluziju svjetlije bjeloočnice i stoga doprinose odmornom izgledu", kaže.

Istim trikom se često služi i vizažistkinja Katie Jane Hughes.

Video-pozivi

A sad kad ste se lijepo uredili, pobrinite se za ostale bitne faktore. Manycam savjetuje da je prvi korak odabrati mjesto na kojem ćemo se snimiti i pripaziti na sve što se nalazi u pozadini. Je li baš sve prikladno za pokazivanje? Ako nije, mičite to iz kadra!

Niste li baš zadovoljni izgledom prostorije iz koje planirate obaviti video poziv, potrudite se virtualno promijeniti pozadinu. Ako koristite Zoom, možete uploadati bilo koju fotografiju koja vam se sviđa i stvoriti svoju malu scenografiju. Više o tome možete doznati ovdje, a uz pomoć Modsyja možete se pretvarati da se javljate sa seta Prijatelja, Seksa i grada, Seinfelda, Gilmorica pa čak i Zlatnih djevojaka...

Bitna stavka pri odabiru mjesta trebalo bi biti osvjetljenje. Za fotografije je poželjno prirodno, no ne znači da je i najbolje, a za video-pozive je uputno staviti izvor svjetla ispred sebe, ali iza kamere. Pripazite na kut svjetla koje vam osvjetljava lice, jer ako je smješteno prenisko u odnosu na vas, izgledat ćete kao lik iz horora. Eksperimentirajte s više kutova dok ne pronađete najbolji.

Nije svejedno ni kako je kamera smještena. Najbolje bi bilo da vam je u visini očiju, inače se može dogoditi da glava i tijelo djeluju neproporcionalno.

Premda smo na početku napisali da je okej pokazati se i u kućnoj odjeći, ako se želite malo urediti, samo naprijed. Ne sramite se, nećete biti jedini, uređivanje ''za po kući'' zadnjih je tjedana itekako u trendu na društvenim mrežama. A i da nije, što vas briga? Ovo je vaša snimka!

Pripazite, međutim, da vam se ne dogodi da ste sredili samo dio koji je u kadru, jer nikada ne znate što se može dogoditi: ima li išta smješnije od kombinacije finog topića i otrcanog donjeg dijela trenerke? Obratite pažnju i na boju odjeće, neka odudara od boje zida u pozadini, kako s ene biste u njega ''utopili''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 14:30