StoryEditor
Trendjednostavna rješenja

Kad nema bolje, dobra je ‘uradi-sam‘: iz obilja savjeta za izradu zaštitnih maski izdvojili smo najbolje, proučite upute i bacite se na posao

15. travnja 2020. - 12:56
Shutterstock

Pandemija koronavirusa gotovo je zaustavila cijeli svijet posljednjih mjeseci, a u pokušaju sprječavanja širenja opasnog virusa brojne su mjere na snazi i savjeti kako zaštiti sebe i svoje bližnje. Temeljita i učestala higijena ruku te socijalno distanciranje podijelili su prvo mjesto u novim obrascima ponašanja, no pitanje nošenja maski nekako se stalno iznova nameće - tko bi ih trebao nositi, u kojima situacijama, koje maske pružaju najbolju zaštitu, te ono najteže - kako doći do maske?

Nestašica maski u Hrvatskoj, ali i svijetu pokazala se kao ozbiljan problem, a dok su se neki opskrbili s njima i za potrebe sljedeće pandemije, oni kojima su one najpotrebnije, ostali su bez njih. Nošenje zaštitnih maski uglavnom se, po posljednjim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, predlaže osobama koje pokazuju neke od simptoma bolesti Covid-19 ili koji skrbe o osobama oboljelim od koronavirusa. No, kako je riječ o bolesti koja je u početnoj fazi ima asimptomatski karakter, nije na odmet zaštiti se prilikom bilo kakvog kontakta s drugim ljudima.

U rješenju potrage za zaštitnom maskom, u slučaju da niste zdravstveni radnik ili da niste svakodnevno svjesno izloženi oboljelim osobama od koronavirusa, odgovor na ovo pitanje krije se u pojmu - ručni rad

Iako ručno izrađene make nisu sigurna zaštita za prevenciju širenja virusa, doktor i profesore epidemiologije Marc Lipsitch sa Sveučilišta Hardvard objašnjava da čak i one mogu spriječiti širenje zaraze.

- Ne postoje snažni znanstveni dokazi da maske koje sami pravimo filtriraju dovoljno čestica da bi zaštitile ljude koji ih nose, no onoga tko je bolestan, čak i bez simptoma, mogu onemogućiti u širenju zaraze - rekao je doktor Lipstich za magazin Self.

Eleanor J. Murray, profesorica epidemiologije na bostonskom Sveučilištu navodi da svaka zaštita ima donekle smisla, ako je materijal kojeg koristimo za prekrivanje usta i nosa dovoljno gust, ali ipak prozračan za disanje. Naglašava i da je nekoliko prednosti u korištenju maski koje sami kod kuće možemo sašiti u odnosu na obične šalove ili marame koji se koriste za zaštitu. A evo i zašto...

- Izrada vlastite maske omogućava vam da odaberete idealan materijal koji ćete nositi na svome licu. Jedna studija tako je otkrila da je najbolje rješenje u izradi vlastitih zaštitnih maski pamučna majica ili jastučnica - kaže Murray.

Profesorica Murray osvrnula se i na korištenje marama i šalova u vidu zaštitne maske, no iako ovom obliku ne daje prednost zbog materijala, a i zbog potrebe da se stalno namješta pa si nepotrebno dodirujete lice, kaže da je u nedostatku bolje opcije i to dobro rješenje.

Napravi sam!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC izdao je nekoliko tutorijala kako sami kod kuće napraviti svoju zaštitnu masku, uz pomoć, ali i bez mašine za šivanje, koristeći materijale poput majica, kravata, zavoja i filtera za kavu. New York Times i CNN također nude korisne tutorijale za izradu maski.

Čija god uputstva za izradu vlastite zaštitne maske pratili, svakako obratite pozornost na neke od ovih savjeta:

- osigurajte trake, one ne bi smjele biti niti prečvrste da vas žuljaju, niti prelabave, kako vam maska ne bi stalo spadala s lica

- prije no što izađete vani sa svojom maskom, za početak je malo koristite kod kuće kako biste se uvjerili da vam dobro stoji na licu te da vas nigdje ne žulja

- ne bojte se eksperimentirati, isprobajte nekoliko dizajna kako biste pronašli  za sebe najugodniji

Nedavno smo vas u našem tekstu o kreativnom triku za izradu vlastite zaštitne maske uz pomoć marame podsjetili kako se možete preventivno zaštititi na jednostavan i brz način, a u nastavku pogledajte kako je problemu potražnje za zaštitnim maskama pribjegla jedna korisnica Twittera.

Na svome profili, korak po korak pojasnila je kako od stare pamučne majice napraviti svoju vlastitu zaštitnu masku koju možete koristiti prilikom odlaska u trgovinu ili neko drugo mjesto na kojem je potrebno zaštiti se. Jednostavno je i praktično, pa zašto ne pokušati.

Prilikom nošenja maski, također pazite na sljedeće stvari:

- uvijek masku dirajte čistim rukama

- postavljajte masku ispred ogledala i pobrinite se da dobro prekrijete nos i usta

- ne dirajte masku ni lice dok ste vani

- uvijek se pridržavajte i ostalih preventivnih mjera opreza

- prilikom skidanja maske, pazite da su vam ruke čiste 

- masku operite na visokoj temperaturi i osušite

Štite li?

Jedine maske koje pružaju adekvatnu zaštitu od koronavirusa su one s FFP3 i P100 certifikatom. Pamučne i kiruške maske ne štite od aerosolnih čestica kojima se prenosi virus te niste zaštićeni od koronavirusa ako ih koristite.

Ipak, pamučne i kiruške maske zadržavaju kapljice te ih trebaju koristiti bolesne osobe kako bi se ograničio domet kapljica koje nastaju prilikom kihanja, kašljanja i govora, a kojima se najčešće širi virus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

12. siječanj 2021 06:36