StoryEditorOCM
Slanoa uz ovo su još bolje

Pohane tikvice u pahuljastoj korici, bez kapi ulja: tajna je u običnom sastojku koji i inače koristite, ali ovog puta...

Piše T. S. M.
14. kolovoza 2024. - 13:47

Vidjeli smo već popriličan broj recepata za najhrskavije pohane tikvice, neki su zvučili poprilično bizarno pa vam ih nismo predstavili, a drugi su samo donekle opravdali obećanja oduševljenih autora. Baš nas zanima hoće li ih ovaj ispuniti u potpunosti...

Društvenim mrežama proširila se nova caka za savršeno pohane tikvice, hrskave i lagane, bez kapljice ulja. Ono što nam se kod ovee ideje svidjelo je to da se koriste sasvim obični sastojci - brašno, jaja i krušne mrvice - ali jedan od tih sastojaka koristi se na drugačiji način.

Ovoga puta transformaciju su prošla jaja. Nije riječ o klasičnim, blago razmućenim ili s mlijekom pomiješanim jajima, nego o snijegu od bjelanjaka. Upravo zahvaljujući tome, tvrde oni kojima se ovaj recept svidio, pohane će tikvice imati najljepšu koricu - pahuljastu, laganu i hrskavu.

Svakako će tome pomoći i jedan,ali dodatak, ali on je već toliko uobičajen da će malo koga začuditi: u krušne mrvicce treba dodati malo ribanog parmezana.

Treća razlika od klasičnih, bakinih pohanih tikvica je u tome što se ove ne prže u ulju nego se peku u pećnici. Ako štedite na kalorijama i izbjegavate ulje, ovo će vam savršeno odgovarati, a ako samo želite uživati u vrlo hrskavim tikvicama, slobodno ih ispržite.

Pohane tikvice

Sastojci:

2 žlice brašna
3 žlice krušnih mrvica
2 žlice parmezana
2 jaja
1 veća ili dvije manje tikvice
sol

Priprema:

Narežite tikvice na kolutiće, posolite ih i ostavite da puste vodu. U međuvremenu odvojite bjelanjke od žumanjaka, žumanjke pospremite za neko drugo jelo (možete napraviti i domaći aioli umak, mkoji će se lijepo slagati s hrskavim tikvicama - recept slijedi u nastavku), a bjelanjke blago posolite i istucite u snijeg.

Tikvice potapkajte kuhinjskim papirom pa ih, jednu po jednu, uvaljajte u brašno, a zatim u snijeg od bjelanjka te konačno u krušne mrvice pomiješane s parmezanom.

Poredajte tikvice na papirom za pečenje obložen lim te ih pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C desetak minuta. Okrenite ih i pecite još toliko.

Aioli umak

Sastojci:

5 žlica maslinovog ulja
3 žlice suncokretovog ulja
2 žlice limunovog soka
½ žličice senfa
3 režnja češnjaka
2 žumanjka
sol, papar

Priprema:

U prikladnu posudu koja može stabilno stajati bez prevrtanja za vrijeme miješanja stavite žumanjke, malo soli i papra, limunov sok i senf. Dobro izmiješajte pa počnite malo po malo dodavati mješavinu suncokretovog i maslinovog ulja (čisto maslinovo ulje može dati previše žestok okus umaku pa ga je bolje razrijediti).

Dok žličicu po žličicu dodajte ulje, smjesu miješajte pjenjačom. Počne li se umak odvajati, prestanite s dodavanjem ulja i dobro miješajte da se smjesa ponovno poveže. Ako vam to ne pođe za rukom, ulijte žličicu tople vode. 

Češnjak sitno naribajte ili ga protisnite kroz spravicu za gnječenje češnjaka pa ga dodajte u umak, sve još jednom dobro promiješajte i poslužite. Ostatak čuvajte do tri dana u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 02:52