StoryEditorOCM
Slanotop kombinacija

Bolje od ijednog gulaša: junetini i krumpiru trebate dodati i ovaj sastojak, okus će biti bogatiji, pomazat ćete teću!

Piše T. S. M.
2. rujna 2024. - 14:12

Ako ste se zaželjeli gulaša, zaustavit ćemo vas i prije nego ga počnete kuhati. Ne da mi imamo nešto protiv gulaša, bože sačuvaj, nego znamo što bi vam u ovom trenutku moglo još bolje prijati. A to je gulaš u koji je dodan još jedan sastojak: paprike. Pečene.

Zašto?

Zato što im je sezona na vrhuncu i mogu se pronaći po povoljnoj cijeni, a jelu će jako lijepo obogatiti okus. Sad se možda još  pitate zašto pečene, no to bi trebalo biti samo po sebi jasno: ako dodate sirove, osobito ako ih stavite u nekoj ranijoj fazi kuhanja, raspast će se ili će postati mekane i gnjecave. Svi će ih micati sa strane i nitko ih neće jesti.

Ubacite li ih pred kraj kuhanja, a za to vrijeme ispečete i ogulite, oplemenit ćete aromu jela, a sigurni smo da će svi pojesti i zadnji komadić. Ma što komadić, pomazat će teću!

I još samo jedna stvar jer netko bi se mogao zapitati zašto onda ovo nije paprikaš. Odgovor je zbog toga što se paprikaš najčešće radi uz dodatak paprike u prahu i uz još par sastojaka koji se u ovom jelu ne koriste. 

Juneći gulaš s paprikama

Sastojci:

500 g junetine od buta ili lopatice
2 žlice ulja
1 žlica koncentrata rajčice
4 paprike
4 krumpira
2 luka
1 list lovora
malo mljevene paprike
malo brašna (po želji)
malo šećera (po želji)
sol, papar

Priprema

Narežite meso na kockice pa ga začinite. Luk sitno nasjecckajte. Paprike stavite peći u zagrijanu pećnicu.

Pirjajte meso na žlici ulja dok ne dobije boju sa svih strana pa ga izvadite na tanjur. Dodajte ostatak ulja i ubacite luk. Pirjajte ga dok ne uhvati boju i ne omekša. Kad se karamelizirao, dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte i pirjajte dok koncentrat ne zamiriše i potamni. Dodajte malo šećera i brašna ako ih koristite, promiješajte i dodajte meso. Promiješajte, zalijhte toplom vodom ili juhom, dodajte lovorov list, smanjite vatru i poklopite pa kuhajte uz povremeno miješanje i dodavanje vode dok meso nije gotovo potpuno kuhano.

Dodajte krumpir narezan na kockice, a kad je krumpir na pola kuhanja, dodajte oguljene i na veće komade narezane paprike. Izvadite lovorov list. Ako nije dovoljno gusto, izvadite oko jednu kacijolu gulaša u tanjur, zgnječite krumpire vilicom pa sve vratite u teću i promiješajte pa kuhajte još 2-3 minute. Podijelite u tanjure i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:55