Mozaik Showbizz

Iris Apfel

Ikona stila je svoj prvi ugovor s modnom agencijom potpisala u 97 godini, evo i zašto

Iris Apfel

Da su godine zaista samo broj živi je dokaz Iris Apfel, koja je već desetljećima ikona stila, a sada je, u dobi od 97 godina, prvi put potpisala ugovor s modnom agencijom, IMG Models, s kojom ugovore, između ostalih, imaju Alessandra Ambrosio, Karlie Kloss, Joan Smalls, Kate Moss, Chrissy Teigen, Miranda Kerr, Kaia Gerber, Bella i Gigi Hadid...

Približavajući se stotom rođendanu Iris nema namjeru usporiti, kaže kako je jako uzbuđena zbog novog ugovora. Premda će je IMG predstavljati u raznim poslovima modela, ne treba očekivati da će Iris šetati i modnom pistom.
- Kako se mogu nadmetati na pisti? To je redikulozno. Nadam se da ćemo raditi na suradnjama ili ću biti glasnogovornica nekih brendova, prepuštam to njima, bolje se razumiju u te stvari nego ja - kaže Iris Apfel.

Dodaje kako je imala zanimljivih angažmana u karijeri, od votke i automobila do kozmetičkih proizvoda, te niz suradnji s velikim trgovačkim kućama poput Bon Marchéa u Parizu, Landmark Malla u Hong Kongu, Macy’sa i Bergdorf Goodmana. Samo tijekom posljednjeg desetljeća radila je za nekoliko velikih modnih i kozmetičkih brendova, kampanju za Kate Spade, MAC, Alexis Bittar, te njemački brend Aigner.

O Irisinom životu već je snimljen dokumentarac, 2005. posvećena joj je izložba "Rara Avis" u Metropolitan Museum of Art, bila je prva živuća osoba koja nije kreator, čija su odjeća i nakit izloženi u tom muzeju. U međuvremenu je pokrenula linije nakita i odjeće, a lani je objavljena knjiga "Iris Apfel: Accidental Icon". Bila je zvijezda talijanskog Voguea i najstariji model koji se pojavio na naslovnici magazina Dazed & Confused. Lani je, u dobi od 96 godina, postala najstarija osoba po kojoj je napravljena lutka Barbie.

Kćerka židovskih roditelja, Iris je rođena 29. kolovoza 1921. u New Yorku gdje je studirala povijest umjetnosti, te pohađala umjetničku školu na Sveučilištu Wisconsin. Radila je za Women's Wear Daily i dizajnericu interijera Elinor Johnson, te bila asistentica ilustratoru Robertu Goodmanu.

U veljači 1948. udala se za Carla Apfela, a dvije godine kasnije osnovali su tekstilnu tvrtku Old World Weavers i vodili je do umirovljenja 1992. godine. Od 1950. do 1992. Iris je radila na više projekata preuređenja Bijele kuće tijekom mandata devet američkih predsjednika: Trumana, Eisenhowera, Kennedyja, Johnsona, Nixona, Forda, Cartera, Reagana i Clintona.

Irisin suprug Carl je, nakon 67 godina braka, preminuo u kolovozu 2015. godine.
Iris je odavno svojom sklonošću prema žarkim bojama, teksturama i uzorcima, zajedno s glomaznim nakitom i velikim okruglim naočalama, stekla status modne ikone. O sklapanju ugovora s njom je Ivan Bart, predsjednik IMG Models i IMG Fashion Properties, kazao:

- Iris je ikona neizmjernog talenta, zrači kreativnošću i inspiracijom i jako smo uzbuđeni što ćemo istraživati nove, jedinstvene mogućnosti s njom. U dobi od 97 godina Iris nastavlja potvrđivati da je dob samo brojka i ne smije biti nešto što definira ljude.
A Iris se s time itekako slaže i kaže kako se nada da će njezin uspjeh u modnoj industriji inspirirati druge starije žene da slijede svoje snove.

- Smatram da brojka ne bi smjela predstavljati bilo kakvu razliku i da zbog nje prestanete raditi. Umirovljenje je sudbina gora od smrti. Volim raditi i volim ono što radim, susrećem zanimljive, kreativne ljude i dobro se zabavljam. Žao mi je ljudi koji ne vole ono što rade - poručuje Iris Apfel.

Naslovnica Showbizz