StoryEditor
Showbizkviz ‘milijunaš‘

Stjepan je odustao na pitanju o antičkom vojskovođi za 250 tisuća kuna. Znate li vi koji je točan odgovor?

Piše M.P.
4. veljače 2021. - 22:05
HRT

Pitanjem za 64.000 kuna večerašnji show Tko želi biti milijunaš? otvorio je nastavljač iz prošlotjedne emisije, Stjepan Stipetić rodom iz Ogulina.

Iako su još dva natjecatelja sjela nasuprot Tarikovu, Stjepan je kviz napustio s najvišim iznosom, odustavši na pitanju za 250.000 kuna koje se ticalo antičkog vojskovođe.

Koji je fiktivni lik najbolji izbor za džoker "Zovi!" natjecatelju koji ne zna odgovor na pitanje "Što je M-teorija?", glasilo je pitanje na kojemu je Stjepan upotrijebio posljednjega raspoloživog džokera, "pola-pola".

Nakon njime sužena izbora ponuđenih odgovora na Jamesa Moriartyja i Sheldona Coopera (otpali su Walter White i Gregory House), natjecatelj sa zagrebačkom adresom odlučio se za ime jednoga od glavnih junaka sitcoma Teorija velikog praska, Sheldona Coopera, osvojivši dvostruko viši iznos od onoga drugoga praga.

Na sljedećem pitanju nije mu bila mrska sklonost riziku. Odgovorio je kako je oko 32 posto putnika i članova posade preživjelo potonuće Titanica (a ne oko 14 posto, oko 51 posto ili oko 73 posto).

- Ženska intuicija, ustvrdio je pogodivši odgovor.

Ipak, na pitanju za četvrt milijuna kuna, o vojskovođi koji se 281. pr. Kr. iskrcao na Apeninskom poluotoku s 25.000 vojnika i 20 slonova, hrabrost ga je, priznao je, napustila pa je odustao i naposljetku kući ponio 125.000 kuna.

Breno, Hamilkar, Pir i Hanibal, bila su ponuđena imena vojskovođa, a da je Stjepan ostao u igri, istaknuo je kako bi njegov odgovor bio Pir. Na Tarikov upit znalcima i oni su se složili sa izborom natjecateljeva odgovora. Ispostavilo se - točna.

Dario iskoristio dva džokera na pitanju

Sljedeći je priliku za pohod na milijun kuna igrom Najbrži prst dobio 32-godišnji Dario Posarić. Magistar ekonomije iz Zagreba pomoć znalaca zatražio je na pitanju o najvrjednijoj europskoj novčanici. Je li riječ o 500 eura, 5000 ruskih rubalja, 1000 švicarskih franaka ili 1000 švedskih kruna? Prethodno je rekao kako ga "vuku" franci. Znalac Ivan podržao ga je u odgovoru pa su mu spomenuti "švicarci" donijeli 16.000 kuna.

Na idućem je pitanju zatražio džokera "zovi" upitavši ga živi li, prema posljednjem popisu stanovništva, 147 Sansegota na otoku Biševu, Lopudu, Ravi ili pak Susku.

- Ne bih znao, izjavio je džoker. Potom se odlučio i na prepolavljanje ponuđenih imena otoka pa je nakon preostalih Biševa i Suska, odgovorio Susak, prešavši drugi prag.

Točno je odgovorio i da je Dioklecijan puno ime rimskoga cara Gaja Aurelija Valerija stoga je stigao i do pitanja za 125.000 kuna. Tražilo se ime države koja na zastavi nema vatreno oružje. Nije znao je li riječ o Angoli, Gvatemali, Haitiju ili Mozambiku pa je, nesklon riskiranju, bez previše razmišljanja uzeo iznos osvojen na prethodnom pitanju.

Nakon odustajanja "gađao" bi, istaknuo je, odgovor Gvatemala. No ne bi pogodio jer na zastavi vatreno oružje od navedenih država nema Angola.

Marin nastavlja idući put

Posljednji večerašnji natjecatelj bio je Marin Blažetić, rođeni Virovitičanin sa dugogodišnjom zagrebačkom adresom.

Kako bi osvojio 4000 kuna, inženjer strojarstva zatražio je pomoć znalaca upitavši ih je li Oktavijan August, Gnej Pompej, Gaj Julije Cezar ili Marko Antonije angažirao aleksandrijskog astronoma Sozigena da rimski kalendar uskladi s godišnjim dobima. Zaslugom odabranog Ivana odnosno njegova odgovora Gaj Julije Cezar, Marina ćemo gledati i sljedećega četvrtka kada Milijunaša otvara pitanjem za 8.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2021 04:52