StoryEditor
ShowbizSTANJE JE NAPETO

Princu Philipu operirano srce, Britanci u strahu hoće li izdržati javne optužbe odbjegle snahe: Meghan Markle proziva monarhiju za širenje laži o sebi i Harryju

4. ožujka 2021. - 12:50
'Možda još ima vremena za plemenitost. Hoće li u znak poštovanja prema svom djedu princ Harry tražiti od Oprah promjenu termina? Sigurno neće naškoditi ako pita', piše Daily MailAFP

Princ Philip, 99-godišnji suprug britanske kraljice Elizabete II., imao je uspješnu operaciju na srcu zbog od prije prisutnih kardioloških problema, objavila je Buckinghamska palača.

Nakon operativnog zahvata, princ Philip će do daljnjega ostati u bolnici „St Bartholomew's” zbog liječenja, odmora i oporavka.

Princ Philip je 16. veljače primljen u bolnicu „King Edward VII.” kao mjeru predostrožnosti jer se nije osjećao dobro, a kasnije je, bez ulaženja u detalje, objavljeno da se liječi od upale.

U ponedjeljak je premješten u „St Bartholomew's”, bolnicu specijaliziranu za kardiološke i onkološke bolesti, a u srijedu je obavljen operativni zahvat na srcu.

image
Reporteri ispred bolnice 'St Bartholomew's, gdje je 99-godišnji princ Philip podvrgnut operativnom zahvatu na srcu 
AFP


Princ Philip, koji bi 10. lipnja trebao proslaviti stoti rođendan, 2011. je imao zahvat na začepljenoj koronarnoj arteriji, pa se pretpostavlja da nova operacija ima veze s tim stanjem, vjerojatno mu je stavljen stent.

Nakon najnovijih informacija o zdravstvenom stanju princa Philipa, pojačava se pritisak da se odgodi prikazivanje intervjua što su ga Philipov unuk, princ Harry, i njegova supruga Meghan Markle dali Oprah Winfrey.

Razgovor bi se na britanskoj mreži ITV trebao prikazati u ponedjeljak navečer, nešto manje od 24 sata nakon prikazivanja dvosatnog „senzacionalnog” intervjua na američkom CBS-u.

Vrijeme za plemenitost

Richard Kay iz Daily Maila je, pišući o tempiranju prikazivanja intervjua, prije nekoliko dana napisao: „Možda još ima vremena za plemenitost. Hoće li u znak poštovanja prema svom djedu princ Harry tražiti od Oprah promjenu termina? Sigurno neće naškoditi ako pita.”

Čak i ako Harry zamoli odgodu, što nije vjerojatno s obzirom na to koliko je daleko otišao njegov i Meghanin rat s kraljevskom obitelji, teško je očekivati da će CBS pristati na to.

image
Harry i Meghan dali su šokantan intervju Oprah Winfrey, koji će na mreži CBS biti prikazan u nedjelju, a u ponedjeljak na britanskoj mreži ITV 
Cbs/Ferrari/Profimedia


Osim očekivane goleme gledanosti intervjua, američka će mreža zaraditi više od milijun dolara od reklama, zbog zanimanja oglašivača termin prikazivanja intervjua produljen je na dva sata, a reklama od 30 sekundi košta 200.000 dolara.

No možda ipak postoji mogućnost da ITV, koji je pravo na prikazivanje intervjua platio 1,3 milijuna dolara, odgodi njegovo emitiranje. Gledatelji im prijete bojkotom, a ni oglašivači nisu naročito zainteresirani.

Abdikacijska kriza

Kraljica sasvim sigurno neće posjetiti svog supruga, s kojim je u braku 73 godine, dok bude u bolnici. Posjeti zbog pandemije koronavirusa nisu dozvoljeni osim u rijetkim iznimnim situacijama, britanska vladarica mogla bi biti izuzetak, ali ona ne želi ometati bolnički rad jer zna da bi njezina prisutnost izazvala veliku gužvu i nepotreban pritisak na osoblje.

image
Princ Philip je 16. veljače primljen u bolnicu King Edward VII. jer se nije osjećao dobro, a kasnije je, bez ulaženja u detalje, objavljeno da se liječi od upale
AFP


Philip je otišao pod kirurški nož dok je objavljivana nova najava intervjua u kojoj se čuje kako Meghan optužuje kraljevsku obitelj da je širila laži o njoj i Harryju.

Nakon što je dan prije Times objavio da je Meghan maltretirala članove svog osoblja u Kensingtonskoj palači, a ona ustvrdila da se radi o „orkestriranoj proračunatoj kampanji blaćenja” koju je Buckinghamska palača pokrenula protiv nje uoči prikazivanja intervjua s Oprah, kraljica je naložila pokretanje istrage o Meghaninom navodnom neprimjerenom ponašanju prema suradnicima.

image
Kraljica Elizabeta II. neće posjetiti supruga dok je u bolnici 
AFP


Stručnjaci za kraljevsku obitelj u najnovijim komentarima kažu da situacija s Harryjem i Meghan sve više podsjeća na abdikacijsku krizu 1936. godine, kad se kralj Edward VII. odrekao krune kako bi se mogao vjenčati američkom razvedenicom Wallis Simpson. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 11:30