StoryEditor
Showbiznemali je broj glazbenika koji godinama ne izvode neke od hitova kojima su se svojevremeno ponosili

"Odlazim i ja u JNA, nema više golih curica": pjesme kojih su se odrekli Boris, Doris, Tereza (VIDEO)

Piše PSD.
15. ožujka 2010. - 22:03

Mnogo je pjevačkih zvijezda koje su se u nekim trenucima svoje karijere odrekle nekih svojih pjesama zbog različitih razloga. Najčešće su za to “krivi“ ideologija, promijenjene društvene okolnosti, a nije rijedak ni slučaj da je neki glazbenik jednostavno “prerastao“ neku pjesmu, pa je se pomalo stidi i zato više ne izvodi javno.

“Nitko ne smije u tebe da dirne, zemljo moja najdraža na svijetu, međe tvoje da ostanu mirne, ko sokoli bit ćemo u letu. /Hej Jugoslaveni, nek’ se čuje glas, mi smo slični stijeni jer bratstvo spaja nas...”, pjevala je Doris Dragović 80-ih godina prošlog stoljeća u pjesmi “Hej Jugoslaveni” koja je mjesecima bila veliki hit u bivšoj državi.

Desetak godina poslije ista pjevačica promiče sasvim suprotne ideje, pa snima domoljubnu pjesmu koju posvećuje svojoj domovini Hrvatskoj - “Dajem ti srce, zemljo moja”.

U međuvremenu splitska je Torcida Doris proglasila svojom Kraljicom, no deset godina potom, baš u vrijeme smrti predsjednika Franje Tuđmana, u medije dospijeva priča o njezinu tajnom nastupu pred crnogorskim političarima u Herceg Novom za koji je navodno dobila rekordan honorar od 120.000 njemačkih maraka.

Spomenimo i velikog hitmejkera Gibonnija, kojeg teško da ćete danas čuti kako pjeva neku od pjesama “Osmog putnika” poput one, čiji refren glasi: “Budi dobra ženit ću te, ne varaj me prebit ću te, lutko moja takav sam ti ja” .

Najveći idol žena i djevojaka u bivšoj državi, ali i danas diljem Balkana je Sarajlija Zdravko Čolić. Megapopularni Čola nije u svojoj karijeri “vrludao” poput Doris, no mnogima nije jasno zašto ponekad ziheraški bira repertoar.

Primjerice, na splitskom i zagrebačkom koncertu (vjerojatno ne slučajno) nije izveo “April u Beogradu”, po mnogima prekrasnu ljubavnu pjesmu, a to što joj je radnja smještena u glavnom gradu Srbije, vjerojatno ne smeta njegove brojne ovdašnje poklonike.

Čolić rijetko izvodi i “Majsko sunce”, omiljenu među njegovim najvjernijim poklonicima, no ako ju poslušate shvatit ćete da izravno promovira srbijanski narodni melos.

Vična dodvoravanju svim aktualnim političkim koncepcijama je i Tereza Kesovija.

Ne želimo ovdje umanjiti značenje ove zaista velike pjevačice u glazbenoj povijesti naših prostora, no slavna Konavoka za vrijeme bivše države bila je izrazito bliska i “na usluzi” samom državnom vrhu i Josipu Brozu Titu, a kad se Juga raspala, postala je dvorska pjevačica HDZ-a i zabavljačica Franje Tuđmana. Tereza je nekadašnjoj državi tepala nježno “Jugoslavijo, volim te”...

U ovoj priči spomenut ćemo i jednog od najvećih kantautora na Balkanu - Đorđa Balaševića.

Jest da je Đole mali milijun puta priznao kako je svoj hit iz 70-ih “Računajte na nas” napisao u iskrenoj mladenačkom zanosu antifašizmom kojeg su u ono vrijeme dijelili mnogi od nas, ali ta pjesma danas se iznimno rijetko nalazi na njegovu repertoaru.

Zanimljiva je i sudbina Breninog hita “Jugoslovenka“.

Ova narodnjačke pop uspješnica u kojoj tri idola tinejdžerica u bivšoj državi: Danijel Popović, Alen Islamović i Vlado Kalember zajedno s Lepom Brenom pjevaju hit “Jugoslovenka” bila je pravi primjer pop songa koji je slavio bratstvo i jedinstvo “svih naroda i narodnosti“.

Ipak, Brena se po nečemu razlikuje od ostalih svojih kolega spomenutih u ovoj temi. Naime, ona svoj hit “Jugoslovenka” nije izbacila sa set liste posljednjih godina.

Na velikom koncertu u zagrebačkoj Areni održanom prošle godine nije ga otpjevala zasigurno ne željevši provocirati braniteljske udruge, no u gradovima poput Ljubljane, Sarajeva i Beograda tu pjesmu ona zdušno izvodi uz pomoć publike.

Boris Novković na svom albumu prvijencu “Kuda idu izgubljene djevojke” pjeva “Odlazim i ja u JNA”, pjesmu koju i on sam, vjerujemo, ne želi pamtiti, a kamoli izvesti na nekom prigodnom nastupu.

Teško je odoljeti da ne citiramo nekoliko stihova teksta ove pjesme: “Odlazim i ja u JNA, nema više golih curica, čekat će me cijela Jugoslavija, a možda bit ćeš s drugim Bosiljka..“. piše Borisov dugogodišnji prijatelj, sportski komentator HTV-a Bruno Kovačević, autor teksta.

antonela marušić

Ripper Dinamo (ne)voli

U priči o prešućenim pjesmama nalazi se i zagrebački Pips, Chips& Videoclips s najvećom himnom Bad Blue Boysa “Dinamo ja volim”. Unatoč nagovorima i traženju publike koja na koncertima još uvijek ne odustaje od pokušaja da Rippera nagovori na izvođenje tog, prema mnogima, najvećeg domaćeg navijačkog hita, on se ne da nagovoriti.

 

 

Izdvojeno

05. srpanj 2020 13:21