StoryEditor
Showbiznemali je broj glazbenika koji godinama ne izvode neke od hitova kojima su se svojevremeno ponosili

"Odlazim i ja u JNA, nema više golih curica": pjesme kojih su se odrekli Boris, Doris, Tereza (VIDEO)

Piše PSD.
15. ožujka 2010. - 22:03
rgx time: 3.6001205444336E-5

Mnogo je pjevačkih zvijezda koje su se u nekim trenucima svoje karijere odrekle nekih svojih pjesama zbog različitih razloga. Najčešće su za to “krivi“ ideologija, promijenjene društvene okolnosti, a nije rijedak ni slučaj da je neki glazbenik jednostavno “prerastao“ neku pjesmu, pa je se pomalo stidi i zato više ne izvodi javno.

“Nitko ne smije u tebe da dirne, zemljo moja najdraža na svijetu, međe tvoje da ostanu mirne, ko sokoli bit ćemo u letu. /Hej Jugoslaveni, nek’ se čuje glas, mi smo slični stijeni jer bratstvo spaja nas...”, pjevala je Doris Dragović 80-ih godina prošlog stoljeća u pjesmi “Hej Jugoslaveni” koja je mjesecima bila veliki hit u bivšoj državi.

Desetak godina poslije ista pjevačica promiče sasvim suprotne ideje, pa snima domoljubnu pjesmu koju posvećuje svojoj domovini Hrvatskoj - “Dajem ti srce, zemljo moja”.

U međuvremenu splitska je Torcida Doris proglasila svojom Kraljicom, no deset godina potom, baš u vrijeme smrti predsjednika Franje Tuđmana, u medije dospijeva priča o njezinu tajnom nastupu pred crnogorskim političarima u Herceg Novom za koji je navodno dobila rekordan honorar od 120.000 njemačkih maraka.

Spomenimo i velikog hitmejkera Gibonnija, kojeg teško da ćete danas čuti kako pjeva neku od pjesama “Osmog putnika” poput one, čiji refren glasi: “Budi dobra ženit ću te, ne varaj me prebit ću te, lutko moja takav sam ti ja” .

Najveći idol žena i djevojaka u bivšoj državi, ali i danas diljem Balkana je Sarajlija Zdravko Čolić. Megapopularni Čola nije u svojoj karijeri “vrludao” poput Doris, no mnogima nije jasno zašto ponekad ziheraški bira repertoar.

Primjerice, na splitskom i zagrebačkom koncertu (vjerojatno ne slučajno) nije izveo “April u Beogradu”, po mnogima prekrasnu ljubavnu pjesmu, a to što joj je radnja smještena u glavnom gradu Srbije, vjerojatno ne smeta njegove brojne ovdašnje poklonike.

Čolić rijetko izvodi i “Majsko sunce”, omiljenu među njegovim najvjernijim poklonicima, no ako ju poslušate shvatit ćete da izravno promovira srbijanski narodni melos.

Vična dodvoravanju svim aktualnim političkim koncepcijama je i Tereza Kesovija.

Ne želimo ovdje umanjiti značenje ove zaista velike pjevačice u glazbenoj povijesti naših prostora, no slavna Konavoka za vrijeme bivše države bila je izrazito bliska i “na usluzi” samom državnom vrhu i Josipu Brozu Titu, a kad se Juga raspala, postala je dvorska pjevačica HDZ-a i zabavljačica Franje Tuđmana. Tereza je nekadašnjoj državi tepala nježno “Jugoslavijo, volim te”...

U ovoj priči spomenut ćemo i jednog od najvećih kantautora na Balkanu - Đorđa Balaševića.

Jest da je Đole mali milijun puta priznao kako je svoj hit iz 70-ih “Računajte na nas” napisao u iskrenoj mladenačkom zanosu antifašizmom kojeg su u ono vrijeme dijelili mnogi od nas, ali ta pjesma danas se iznimno rijetko nalazi na njegovu repertoaru.

Zanimljiva je i sudbina Breninog hita “Jugoslovenka“.

Ova narodnjačke pop uspješnica u kojoj tri idola tinejdžerica u bivšoj državi: Danijel Popović, Alen Islamović i Vlado Kalember zajedno s Lepom Brenom pjevaju hit “Jugoslovenka” bila je pravi primjer pop songa koji je slavio bratstvo i jedinstvo “svih naroda i narodnosti“.

Ipak, Brena se po nečemu razlikuje od ostalih svojih kolega spomenutih u ovoj temi. Naime, ona svoj hit “Jugoslovenka” nije izbacila sa set liste posljednjih godina.

Na velikom koncertu u zagrebačkoj Areni održanom prošle godine nije ga otpjevala zasigurno ne željevši provocirati braniteljske udruge, no u gradovima poput Ljubljane, Sarajeva i Beograda tu pjesmu ona zdušno izvodi uz pomoć publike.

Boris Novković na svom albumu prvijencu “Kuda idu izgubljene djevojke” pjeva “Odlazim i ja u JNA”, pjesmu koju i on sam, vjerujemo, ne želi pamtiti, a kamoli izvesti na nekom prigodnom nastupu.

Teško je odoljeti da ne citiramo nekoliko stihova teksta ove pjesme: “Odlazim i ja u JNA, nema više golih curica, čekat će me cijela Jugoslavija, a možda bit ćeš s drugim Bosiljka..“. piše Borisov dugogodišnji prijatelj, sportski komentator HTV-a Bruno Kovačević, autor teksta.

antonela marušić

Ripper Dinamo (ne)voli

U priči o prešućenim pjesmama nalazi se i zagrebački Pips, Chips& Videoclips s najvećom himnom Bad Blue Boysa “Dinamo ja volim”. Unatoč nagovorima i traženju publike koja na koncertima još uvijek ne odustaje od pokušaja da Rippera nagovori na izvođenje tog, prema mnogima, najvećeg domaćeg navijačkog hita, on se ne da nagovoriti.

 

 

Izdvojeno