StoryEditor
Showbiziskreno pismo

Nakon što je otkrila da je bila oteta i silovana, Duffy prozvala Netflix zbog emitiranja erotskog trilera ‘365 dana‘: To je bezosjećajno i opasno

Piše PSD
2. srpnja 2020. - 18:31
Leon Neal/AFP

Kontroverzni poljski film '365 dana' otkako se počeo prikazivati na Netflixu ne prestaje izazivati podvojene komentare i emocije kod gledatelja, no činjenica je da mu gledanost iz dana u dan raste, a baš danas se nalazi na trećem mjestu najgledanijih naslova na Netflixu u Hrvatskoj.

No, velšku pjevačicu Duffy najnoviji film u režiji Barbare Białowąs i Tomasza Mandesa uopće nije zadivio, dapače, ako je suditi prema njenom apelu Netflixu, potaknuo je u njoj negativne emocije vezane uz njenu prošlost. Naime, pjevačica je u veljači ove godine u javnost izašla s osobnom tragičnom pričom u kojoj je otkrila da je prije više godina bila oteta, drogirana i silovana.

Poljski film '365 dana', koji su mnogi nazvali intenzivnijom verzijom erotskog filma 'Pedeset nijansi sive' prati priču o ženi koju je oteo i seksualno napao član mafijaške obitelji, a koji joj daje godinu dana da se zaljubi u njega dok je drži u zatočeništvu.

Film je odmah nakon objavljivanja postao predmetom brojnih rasprava, a mnogi su ga negativno ocijenili zbog erotizacije Stockholmskog sindroma. U peticiji koja poziva na njegovo uklanjanje s Netflixa navodi se da film "odražava glamurizaciju kulture silovanja".

Pjevačica Duffy pridružila se oštrim kritikama filma, a u pismu Netflixu navela je da se "ozbiljan zločin otmice i seksualne trgovine tretira kao erotska zabava".

- Jednostavno ne mogu shvatiti kako Netflix ne vidi da koliko je ovo bezosjećajno i opasno ... Svi znamo da Netflix ne bi ciljano bio domaćin materijala koji promoviraju pedofiliju, rasizam, homofobiju, genocid ili bilo koji drugi zločin protiv čovječnosti. Svijet bi s pravom ustao i vrisnuo. Tragično je da su žrtve trgovanja i otmica neviđene, pa ipak, u  filmu '365 dana' njihova patnja prerasta u "erotsku dramu", napisala je Duffy.

Duffy je, kao netko tko je proživio zatočeništvo i seksualno napastovanje, gledateljima filma poručila da je "pravo iskustvo polarna suprotnost prikazane fantazije na ekranu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2021 06:20