StoryEditor
ShowbizU UŠIMA I SRCIMA

Na današnji dan, prije 30 godina, s HTV-a je zagrmjela ‘Moja domovina‘: dokumentarac o najvoljenijoj ‘ratnoj pjesmi‘ večeras će otkriti puno toga, prikazat će se neviđene snimke

Piše M.P.
15. rujna 2021. - 15:25

Prošlo je punih trideset godina otkako je u središnjem Dnevniku HTV-a prvi puta emitiran spot za pjesmu "Moja domovina“, koju mnogi doživljavaju i svojevrsnom "rezervnom hrvatskom himnom", ali i simbolom Domovinskog rata.

Pjesma Rajka Dujmića i Zrinka Tutića u aranžmanu Nikše Bratoša i izvedbi oko 150 naistaknutijih pjevača tog vremena u to je vrijeme, početka rata, mnogima davala nadu da će se Hrvatska uspjeti obraniti pred napadima.

Upravo nas u to vrijeme vraća dokumentarni film Tonija Volarića u produkciji Data centra, "Moja domovina, 11.000 dana poslije", koji će se večeras, dakle točno na 30. obljetnicu premijere, emitirati na Hrvatskoj televiziji.

Snimateljska je ekipa potražila autore, organizatore, izvođače i sve ostale sudionike najvećeg okupljanja glazbenika tog tipa u hrvatskoj povijesti.

"Naravno, u filmu se na primjeren način prisjećamo i svih koji više nisu među nama ili ih bar više ne možemo vidjeti.

Između ostalih, početka agresije i nekoliko dana snimanja pjesme i spota u filmu se prisjećaju Josipa Lisac, Gabi Novak, Zrinko Tutić, Nikša Bratoš, Davor Gobac, Danijela Martinović, Meri Cetinić, Sanja Doležal, Zorica Kondža, Hrvoje Hegedušić, Miroslav Lilić, Aki Rahimovski, Tereza Kesovija, Branimir Dopuđa i mnogi drugi, a prvi će puta biti prikazane i fotografije sa snimanja spota, koje već desetljećima stoje u novinskim arhivima" - otkriva autor Toni Volarić.

image
Josipa Lisac
Press


Mnogo do sada neiznošenih pojedinosti, povratak u emociju straha i neizvjesnosti, ali i hrabrosti i velikog hrvatskog zajedništva, pa i razloga zbog kojih su pjesmu punog srca prihvatili novi naraštaji koji o ratu malo znaju, sve to donosi dokumentarni film "Moja domovina, 11.000 dana poslije“.

Osim scenariste i redatelja Tonija Volarića, na filmu su radili snimateljica Andrea Kaštelan, ton majstor Viktor Grabar, majstorica šminke Sanja Krstulović i montažer Alen Horvatić, a producentica je Nina Bočvarov. 

item - id = 1127529
related id = 0 -> 1127288
related id = 1 -> 1036845
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 03:21