StoryEditor
Showbiz'DICA SA ZIDIĆA'

Mia Dimšić već primila četiri Porina, a uzbuđenje je krenulo još popodne, kad su Gibo, Belan i ekipa došli naći sebe u Gallovoj knjizi, bilo je još puno znatiželjnih

Piše M.K.
23. ožujka 2018. - 20:09

"Izvan sebe sam, šokirana i ponosna sam što sam osvojila tri Porina. Hvala svima koji su glasali za nas!" - izjavila je Mia Dimšić, nakon što je, uoči početka tv prijenosa dodjele glazbene nagrade, u splitskoj Spaladium Areni primila čak tri statue, između sveukupno 23, koje su podijeljene u predprijenosu.

Mijin album "Život nije siv" dobitnik je u kategoriji najboljeg albuma pop glazbe, najbolje produkcije (Branimir Jovanovac), te najboljeg likovnog oblikovanja.

Mijin drugi album "Božićno jutro" dobitnik je Porina za najbolji album popularno duhovne glazbe.

Predporinovski šušur zavladao je u gradu još danas poslijepodne, kad je u splitskom wine & cheese baru Paradox predstavljena knjiga glazbenog kritičara i novinara Zlatka Galla "Splitska dica - od zidića do vječnosti", gdje su s osobitom znatiželjom stigli Gibonni i Neno Belan, kako bi pronašli sebe među onom "dicom sa zidića".

Promociju je sa zanimanjem došao čuti i "memoare" vidjeti i Tonči Huljić s familijom, Neno Ninčević, Zoran Ukić iz "Daleke obale"...

"U knjizi su spomenuta sva 'splitska dica', posebice oni prema kojima nisam bio nježan, a to je proizašlo iz jednostavnog razloga. Kao Splićanin sam želio da splitska scena bude najbolja na svijetu!" - priznao je, među ostalim, Gall.

Uz bogato grafički opremljenu knjigu na 240 stranica, Croatia Records čitateljima je poklonila i download kod za preuzimanje 106 pjesama nikad ranije objavljenog, jedinstvenog odabira skladbi splitskih izvođača koji tematski prati poglavlja u knjizi.

Porini za Olivera, 'Parni valjak', 2 Cellos...

U kategorijama klasične glazbe trijumfirao je Pavao Mašić odnosno njegov album "Johann Sebastian Bach: Umijeće fuge" koji je dobitnik u kategorijama najboljeg albuma klasične glazbe, najbolje snimke klasične glazbe, gdje su statuu dobili Božidar Pandurić i Alan Šnajder te najbolje produkcije albuma klasične glazbe, a producent albuma je sam Mašić.

Zanimljivo je da su u kategoriji najbolje skladbe klasične glazbe dva dobitnika jer su imali jednak broj glasova, a to su Bruno Vlahek za skladbu "Bruno Vlahek: Sonata za klarinet i klavir op. 42" i Olja Jelaska za skladbu "Olja Jelaska: Rodinovia meditacija".

Elvis Stanić dobio je Porin za najbolji aranžman skladbe "Rusulica", koju izvodi Oliver Dragojević, a nalazi se na albumu “Air/Zrak”. S Ivanom Popeskićem Stanić je dobio I Porin za najbolju snimku albuma "Air/Zrak”. Oliver Dragojević dobitnik je statue za najbolju mušku vokalnu izvedbu za pjesmu "Rusulica", sa Stanićeva albuma.

Parni Valjak za singl "Vrijeme" dobitnik je Porina za najbolju izvedbu grupe s vokalom, a album "Live in Pula" dobitnik je u kategoriji najboljeg koncertnog albuma. Također Marijan Brkić - Brk i Nenad Zubak dobitnici su Porina za najbolju produkciju albuma "Live in Pula". U toj kategoriji Porin za najbolju produkciju dobio je i Branimir Jovanovac za Mijin album "Život nije siv" jer su imali jednak broj glasova.

Matija Dedić ima najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe) "Male ljubavi (susreti)"te najbolju instrumentalnu izvedbu (izvan klasične i jazz glazbe) za pjesmu "Potraži me u predgrađu" koju izvodi s Merimom Ključo.

U kategoriji najboljeg albuma alternativne i klupske glazbe dobitnik je Kozmodrum s albumom "Gravity", kojeg je producirao Janko Novoselić, najbolja skladba jazz glazbe je "Kambal" autora Zvjezdana Ružića u izvedbi Zvjezdan Ružić Sexteta, a najbolja izvedba jazz glazbe je skladba "Punch" u izvedbi Chuija i Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije.

Najbolji album pop-foklorne glazbe ima klapa Luka "Zbog ljubavi", a producenti albuma su Olja Dešić I Sveto Popović, najbolji album za djecu je "Tri praščića/Slavuj" u izvedbi Damira Urbana, Damira Martinovića - Mrleta, Mateja Zeca i Zorana Prodanovića - Prlje, a u produkciji Igora Karlića dok je najbolji povijesno-tematski album "100 originalnih pjesama" Ive Robića, urednika Bojana Mušćeta. 

Najbolji album s raznim izvođačima je "64. Zagrebački festival" čiji je umjetnički direktor Neno Belan, a najbolji video broj imaju 2Cellos za "Game of Thrones", koji je režirao Darko Drinovac.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 00:36