StoryEditor
Showbizzadužit će kanadu

Meghan Markle ne prestaje šokirati: nakon odluke da napuštaju dvor, vojvotkinja od Sussexa zadaje novi udarac; 'Trošak bi lako mogao narasti na milijune dolara'

Piše L.L./H
10. siječnja 2020. - 10:55
princ

Britanski mediji ne prestaju komentirati odluku princa Harryja i supruge Meghan da se odriču svih kraljevskih dužnosti, a vojvotkinja od Sussexa sada se odlučila na novi potez.

Velika Britanija u šoku je nakon što su princ Harry i meghan Markle  u službenom priopćenju na Instagramu objavili da se odriču službenih kraljevskih dužnosti, piše dnevnik.hr.

Britanski mediji ne prestaju analizirati i komentirati cijelu situaciju, a Harry i Meghan nakon prvotnog priopćenja nisu se više oglašavali.

No Meghan se sada odlučila na potez koji će zasigurno dodatno razbjesniti britansku javnosti i obožavatelje kraljevske obitelji. Naime, samo tri dana nakon što su ona i princ nakon praznika u Kanadi stigli u Britaniju, vojvotkinja od Sussexa ponovno se vratila u Kanadu, gdje je osmomjesečnog sina Archieja ostavila s dadiljom.

Mnogi su to protumačili kao bijeg dok se njezin suprug suočava s gnjevom svoje obitelji i britanske javnosti. Kako izvor upućen u cijelu situaciju tvrdi, tamo će ostati do daljnjega, a navodno u Britaniji nije ni imala namjeru dugo ostati.

Kraljica je svojoj zaraćenoj obitelji naredila da pronađe rješenje za rješavanje krize koje će njezinu unuku i njegovoj supruzi omogućiti da napuste kraljevske dužnosti.

Na dan drame kraljica je organizirala izvanredni poziv u kojem su sudjelovali ona, princ Harry, princ William i princ Charles. Jedno je sigurno, kriza je ovo koju kraljevska obitelj zasigurno neće moći lako riješiti.

Preseljenje britanskog princa Harrya i njegove supruge Meghan u Kanadu, piše Hina, moglo bi kanadske porezne obveznike stajati milijune dolara godišnje zbog sigurnosnih troškova, upozoravaju stručnjaci.

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa ovoga su tjedna šokirali kraljicu Elizabetu i ostatak kraljevske obitelji objavivši da se povlače s važnih kraljevskih dužnosti i da će više vremena provoditi u Sjevernoj Americi. 

Iako nisu rekli gdje planiraju boraviti, mnogi promatrači smatraju Kanadu kao logičan izbor jer je par tamo proveo posljednjih šest tjedana prošle godine, a Kanada je dio britanske zajednice zemalja koje priznaju kraljicu kao čelnicu svoje države.

Kanadska vlada vjerojatno bi imala zakonsku obvezu pružiti im sigurnost zbog njihova kraljevskog statusa, kažu sigurnosni stručnjaci.

"Ne vjerujem da vlada može odbiti jamčiti im sigurnost", rekao je Larry Busch, bivši policijski službenik koji se brinuo za sigurnost brojnih svjetskih vođa, uključujući i američke predsjednike i kraljevsku obitelj.

Trošak bi lako mogao narasti na milijune dolara, smatra Mike Zimet, šef tvrtke za zaštitu klijenata, među kojim su i američki senator Bernieja Sandersa i glumac Alec Baldwin.

"Ako žele privatnu zaštitu, tada oko njih mora biti izgrađen čitav zaštitni stroj", dodao je.

Razina sigurnosti koja im je potrebna bit će definirana procjenom prijetnje, kaže Joe Balz, predsjednik zaštitarske tvrtke sa sjedištem u Torontu koji je surađivao s kraljevskom obitelji i drugim šefovima država.
"Uvijek će biti idiota koji uzrokuju neku vrstu problema", rekao je Balz koji smatra da bi kraljevski par bio sigurniji u Kanadi nego u SAD-u, gdje su zakoni o oružju znatno lošiji.

Također bi se trebali brinuti zbog mogućnosti otmice njihova sina Archieja, upozorava Zimet, koji otmicu smatra glavnom prijetnjom, pogotovo kada je riječ o teroristima.

Kanadska novinska kompanija Postmedia provela je anketu koja je pokazala da više od 60 posto od 1151 anketiranih Kanađana podržava mogućnost imenovanja princa Harryja za generalnog guvernera, tj. kraljičinog predstavnika u Kanadi.

Anketa je provedena 6. siječnja, dva dana prije nego što je par objavio plan o distanciranju od britanske monarhije.

#PALAčA#KANADA#PRINC HARRY#MEGAN MARKLE

Izdvojeno