Showbizmiljama od svjetovnog

Imala je status prave zvijezde, no onda se 'preko noći' promijenila: na sceni je rijetko viđamo, okrenula se Bogu; Sad se ukazala u javnosti zbog svog bliskog prijatelja

Piše M.Dr.

Bila je naša predstavnica na Eurosongu, lani u svibnju proslavila je okruglih 50 godina. Glazbom se počela baviti kada joj je bilo svega 14 godina, a već s 18 godina postala je članica splitske grupe 'Stijene' i u njoj je ostala sve do 1990. 

Maja Blagdan povukla se od slave kakvu je devedesetih godina imala, okrenula se Bogu i duhovnosti. No ipak, ove nedjelje, nakon dugo vremena ponovno se pojavila u javnosti.

Njen veliki prijatelj je Ivo Gamulin Giannni, a jučer, 08. prosinca je povodnom jubilarne 20. godišnjice svoje karijere održao veliki koncert u zagrebačkom HNK. S obzirom na dugogodišnje prijateljstvo Maja se odazvala pozivu da posluša koncert svog prijatelja.

Ugovor sa Tutićem

U posljednje se vrijeme dosta Maja promijenila, kako fizički, tako i psihički. Promijenila je boju kose a njen make-up je neupadljiv.

Godine 1992. Maja, podsjetimo, odlazi u Zagreb i potpisuje ekskluzivni ugovor sa Zrinkom Tutićem. Potom 1992. na Zagrebfestu s Tutićevom skladbom Santa Maria odnosi prvu nagradu stručnog žirija.

Brojni nastupi na Splitskom i drugim domaćim festivalu tokom devedesetih godina i poslije donose joj status jedne od najomiljenijih imena domaće zabavne muzike u Hrvatskoj.

Pobjeda na hrvatskom nacionalnom izboru za Pjesmu Eurovizije 1996. donosi joj nastup na Eurosongu u Oslu s pjesmom Zrinka Tutića "Sveta ljubav", gdje osvaja 4. mjesto i jedno od najboljih hrvatskih plasmana na Euroviziji uopće.

Godine 1993. izdaje prvi album Vino i gitare, zbog kog je nagrađena Porinom, hrvatskom diskografskom nagradom kao najbolji novi izvođač. Slijedi album Bijele ruže (1994.), koji se kao i prethodnik pokazuje velikim komercijalnim uspjehom. Po nastupu na Euroviziji 1996. izdaje i album Sveta ljubav.

Velika pauza

Godine 1997.osvaja "Porina" za najbolju žensku vokalnu izvedbu, i izdaje još jedan album: Ljubavi moja jedina.

Ogromnu studijsku pauzu napravila je 2001. godine i nije ništa snimala sedam godina. U tom periodu dogodile su se neke promjene i na privatnom planu, a tu je počela i Majino veće okretanje crkvi.

Naime, 2007. godine, kada se pojavila i u showu 'Zvijezde pjevaju' otkriveno je da Maja više nije u vezi s kolegom Marselom Benzonom. Bivši pjevač benda Tutti Frutti i Blagdan ostali su u korektnim odnosima, a koliko je poznato, pjevačica novu ljubav nakon Marsela nije našla.

Baš u vrijeme prekida s glazbenikom, Maja je počela pohađati seminare Zlatka Sudca, i na prvi došla slučajno. Počela je, nakon objave albuma 'Sretna žena' 2008., pjevati samo duhovne pjesme.

U glazbenoj večeri Ive Gamulina, u zagrebačkom HNK, osim Maje Blagdan  guštali su i brojni drugi uključujući Sonju Jandroković, suprugu predsjednika Hrvatskog Sabora te intendanticu HNK Dubravku Vrgoč, zatim Ornelu Višticu, Helenu Šopar, Danijelu Trbović, Tončicu Čeljusku, Anitu Malenicu, Jakova Sedlara i Almiru Osmanović, Antu Vrbana i njegovu majku Kristijanu Kelavu, Borisa Šavorića, Tomislava i Valentinu Rajić, Dinka Bogdanića, Ronalda Brausa, Zlatka Vidačkovića, Kazimira Bačića, Kseniju Urličić, Silviju Luks, Elizabetu Gojan, Josipa Radeljaka i mnoge druge...

#ADVENT#MAJA BLAGDAN#HNK ZAGREB#IVO GAMULIN#ZLATKO SUDAC