StoryEditor
Showbiznakon studija glazbene produkcije, sin poznate kantautorice alke s prijateljem radi dokumentarac o životu prerano preminuloga glazbenika

Arian Vuica radi film o Dinu Dvorniku

Piše PSD.
20. siječnja 2010. - 21:45

- Dino je bio hodajuća glazba, najtalentiraniji autor na ovim prostorima. To je ono što želimo prenijeti u filmu. Bio je čudesno biće koje nas je počastilo svojim talentom i postojanjem. Želim da ga pamte generacije - govori Arian Vuica, sin kantautorice Alke, koji se s prijateljem iz djetinjstva Franom Prizmićem upustio u realizaciju dokumenarnog filma “The Dino”, o prerano preminulom splitskom glazbeniku Dinu Dvorniku.

Projekt je dobio blagoslov Dinove udovice Danijele koja je s oduševljenjem prihvatila ideju dvojice mladića.

- Još sam bio željan znanja kad sam se vratio iz Londona u kojemu sam dvije godine studirao glazbenu produkciju na SAE Institute. Fran me nagovarao da upišem filmsku produkciju koju i on studira pri Akademiji dramskih i filmskih umjetnosti, a ja sam za prijamni ispit predložio dokumentarac o Dinu. Premda nisam prošao, Fran i ja odlučili smo ideju provesti u djelo i najprije nazvali Danijelu. Zahvalni smo joj na podršci jer vjerujemo kako će to zasigurno biti jedan od najboljih filmova u Hrvatskoj, pogotovo dokumentarnih. Napravit ćemo ga najmodernije i najsuptilnije što možemo - govori Arian, pojašnjavajući kako će dokumentarac “The Dino” biti presjek glazbenikova života i prikaz čudesnog puta neshvaćenog umjetnika.

Sin poznate autorice pisane riječi i likovnog umjetnika Vuka Veličkovića koji živi u Parizu zarana je krenuo stopama roditelja - završio je zagrebačku Školu za primijenjenu umjetnost (smjer kiparstvo), te još kao srednjoškolac počeo istraživati svijet glazbe.

Tako je svakodnevno nakon nastave odlazio raditi kod Tome In Der Muhlena u “IDM Music”, a potom, do odlaska u London, učio i kod Davida Vurdelje-Baby Dooksa u njegovu studiju.

- Beskrajno sam zahvalan roditeljima što me nisu tjerali na studij kiparstva koje je također bilo moja ljubav, ali sam ga s vremenom podredio glazbi koja je ipak na prvom mjestu - priznaje Arian.

Ipak, u Londonu nije pronašao sebe. Bez obzira što mu je otac omogućio studij i život u vili svojega prijatelja Simona le Bona, lidera grupe “Duran Duran”, tamošnji način življenja nije ga se dojmio.

- Upoznao sam život svjetske zvijezde, ali moj je svijet bio i ostao potpuno drugačiji. Ne želim zvučati nezahvalno, ali način na koji mi živimo potpuno je suprotan svemu onome što zamišljamo kad govorimo o tako željenom “zapadu”. Neprestano sam čeznuo za kućom, Zagrebom, prijateljima... Premda je glazba koju stvaram svjetska, iako nema veze s onim što se u nas radi i iako sam u Londonu imao ljude s kojima sam super surađivao, nisam se mogao oteti dojmu da sam opet na neki način drugačiji, emotivniji. Netko može pristati na njihovu hladnoću i zatvorenost, a netko ne može - ne skriva Arian razloge koji su ga naveli na povratak u Zagreb.

Uostalom, i dalje radi ono što voli, a internet mu omogućuje povezanost s cijelim svijetom. I ne mora nigdje odlaziti. Ima, zaključuje, neki razlog zašto se baš ovdje rodio.

Ella nam je flomasterom šarala posteljinu

”Dino i mama bili su jako dobri prijatelji. Ona je doista voljela njegovu glazbu i jako ga poštovala, a Dino i Luky sudjelovali su u stvaranju njezinih hitova “Laži me” i “Otkad te nema”. Mama je uvijek slušala Princea, Bowiea i Dina...

Ella mi je u najranijoj dobi bila kao sestra. Stalno sam pazio da ne jede previše bombona i govorio joj da će biti debela. Sad mi je to smiješno, jer je beskrajno mršava. Al’ uvijek je voljela papati bonbone i čokoladu.

Kad bi došla kod nas išla bi direktno do hladnjaka na kojemu je mama držala staklenku sa slasticama. Uvijek je bila mali freak”, smije se Arian prisjećajući se i situacije u kojoj je Ella flomasterom išarala svu posteljinu. Ni Danijela ni Alka nisu se pretjerano ljutile.

 

#DINODVORNIK#ARIANVUICA#ELLADVORNIK#ALKAVUICA

Izdvojeno

28. svibanj 2020 13:48