StoryEditor
ShowbizPod pritiskom

‘Ako odjenem ono što je ugodno, nisam žena, ako odbacim slojeve, ja sam drolja‘: Billie Eilish poslala poruku nakon izrugivanja zbog tjelesne građe

Piše PSD
21. listopada 2020. - 11:05

Paparazzi fotografija Billie Eilish na kojoj nosi trenirku i majicu na tanke bralete izazvala je čitav niz komentara, od kojih je dio bio izrazito negativan, a mnogi i posve neumjesni i nekulturni, govoreći da izgleda kao alkoholičarka, kao da je tek rodila ili da izgleda raskvašeno.

Glazbenica se inače u javnosti pojavljuje uglavnom u širokim muškima majicama i hlačama koje nimalo ne otkrivaju njenu figuru, pa se događaj prometnuo u jedan od rijetkih trenutaka kad se pjevačicu vidjelo bez sve te "baggy" odjeće.

Billie Eilish je 18-godišnja pjevačica koja je odlučila svoju karijeru graditi ne priklanjajući se trendu hiperseksualizacije ženskih tijela već se fokusirati prvenstveno na svoj talent, a vizualni imidž graditi na stilskim odabirima umjesto fizičkim predispozicijama.


Šokirala je tako fanove posljednjom kombinacijom na kojoj se vidi da je zapravo naglašeno ženstvene građe, koju uspješno skriva već dvije godine otkako je na glazbenoj sceni.

Jedan od razloga takvog njezinog odabira definitivno je i što joj daje mogućnost da se sakrije od javnosti i ovakvih ružnih komentara. Na njih nije osobno uzvraćala ni nakon objave paparazzo fotografije, već je podijelila video YouTuberice Chizi Duru, koja govori o normalizaciji ljudskih tijela. Napisala je i pjesmu na ovu temu 'Not My Responsibility.'

Isprovociraju li vas moja ramena?

Da li moja prsa?

Jesam li ja moj trbuh?

Moji bokovi?

Tijelo s kojim sam se rodila

Nije ono što ste željeli?

Ako odjenem ono što je ugodno

Ja nisam žena

Ako odbacim slojeve

Ja sam drolja

 

Spot u kojem Eilish skida majicu i ostaje samo u grudnjaku, nakon čega tone u crnu vodu prvi put je prikazan na njenom koncertu u Miamiu praćen monologom o posramljivanju djevojaka na račun njihovih tijela u kojem parafrazira stihove pjesme.

Tekst dobro pogađa trenutnu klimu u kojoj mlade djevojke imaju osjećaj da moraju odgovarati društvenim prohtjevima koji su često kontradiktorni. S jedne strane će ih se ružno vrijeđati ako nisu dovoljno lijepe i privlačne, ako nemaju isklesana tijela i savršena lica, koja svi mladi gledaju na Instagramu zahvaljujući filterima i efektima.

Ako pak pristanu podređivati se tim standardima vrlo vjerojatno će ih društvo okarakterizirati kao površne i glupe, a u radikalnijoj mjeri i zaključivati da su promiskuitetne, i u skladu s tim nazivati pogrdnim imenima.

Estetske operacije i vrijeđanje

Ne postoji ništa što mladoj djevojci omogućuje sigurnost pred ružnim komentarima i to značajno utječe na njihovu sliku o sebi.

U porastu su estetske operacije među mlađom populacijom koji im daju lica kao da su fotošopirana, a tada ih se opet vrijeđa jer su se podvrgle takvim zahvatima.

I suvremeni feminizam je donekle u tom smislu podbacio kad se omasovio, jer se danas sve s njegovim nazivnikom karakterizira kao osnaživanje, iako često djeluje posve u suprotnom smjeru daljnje objektifikacije žena.

U pravu je Billie Eilish kada se u pjesmi pita zasniva li se njena vrijednost samo na tuđoj percepciji? Što je s mišljenjima drugih ljudi o njoj? Još ispravnije sama sebi odgovara: Nije moja odgovornost!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. prosinac 2020 02:50