stdClass Object ( [id] => 274618 [title] => Niste bogati, a želite krstariti Jadranom? Evo kako si to možete priuštiti [alias] => niste-bogati-a-zelite-krstariti-jadranom-evo-kako-si-to-mozete-priustiti [catid] => 268 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Ograničeno trajanje turističke sezone na Jadranu problem je koji već godinama naglašavaju svi turistički radnici. Uz sve loše strane navale stranaca u srpnju i kolovozu postoji i nekoliko dobrih strana te situacije.

Uz evidentno podizanje razine usluge u svim segmentima turističke ponude – hotelima, restoranima i sve bogatijoj izvanpansionskoj ponudi – domaćim gostima se pruža mogućnost izvan sezone uživati u svim blagodatima Lijepe naše po diskontnim cijenama.

Hotelska poduzeća popunjavaju kapacitete neodoljivim akcijama za obitelji i umirovljenike, neiskorištena nova rent-a-car vozila se nude za stotinjak kuna dnevno, a isto toliko u raznim happy hour akcijama traže i vlasnici praznih šminkerskih restorana za tri gastronomska slijeda koja strancima ljeti naplate i nekoliko puta više.

Slična situacija je i s par tisuća brodova namijenjenih iznajmljivanju u najljepšem akvatoriju na svijetu. Doista, krstarenje između jadranskih tisuću otoka je neponovljivo i prekrasno iskustvo, ali samo ako to radite izvan špice sezone kada se rijeka “plovećih autobusa” naguruje od vale do vale.

Ovih dana je većina tih brodova besposlena i njihovi vlasnici nude ih za pola ili čak za trećinu uobičajene cijene, što je prilika mnogim Hrvatima da barem na tjedan dana uživaju kao naši imućni gosti. Možda bi kao dodatni motiv mogao poslužiti podatak da stranci za sam dolazak do našeg lijepog mora troše stotine eura i prelaze na tisuće kilometara.

Ponuda plovila na internetu je zbilja bogata i za najbolji odabir je potrebno malo iskustva i malo više slobodnog vremena. Za čitatelje “Slobodne” istražili smo što se sve nudi ovih dana i napravili kratke upute za najam broda.



1. Odabir termina

Brodovi se u pravilu iznajmljuju na tjedan dana, od subote do subote. Mogući su dnevni ili vikend-aranžmani, ali cijena je onda po danu puno veća i to se s obzirom na opsežnu pripremu ne isplati. Brodovi su za najam spremni već od Uskrsa, a prvi sljedeći termin je od 30. svibnja do 6. lipnja.

Kako se ljeto primiče, cijena značajno raste i opet pada u rujnu kada je more još toplo, a vrijeme stabilno. Znači, preporuka je upravo ovo doba - kraj svibnja - ili početak rujna.

Konačnu odluku možete donijeti dva dana prije polaska (u četvrtak) kad vidite desetodnevnu prognozu. Ako vas očekuje puno kiše, radije odustanite.

2. Lokacija


Većina stanovništva uz more, razumljivo, poznaje otoke u svom okružju, no rijetki su upoznali ljepote u drugim dijelovima Jadrana. Vjerovali ili ne, vaš omiljeni otok nije najljepši. Čarterske kompanije imaju baze od Umaga do Dubrovnika i koju god regiju odabrali nećete pogriješiti.

Svaki iznajmljivač će vam rado preporučiti detaljne rute kuda ploviti, gdje se kupati ili sakriti od nevere, gdje se usidriti i objedovati. Za prvi posjet nekom kraju to će biti sasvim dovoljno, a nagone za samostalno istraživanje možete zadovoljiti neki drugi put.

3. Posada

S obzirom na to da su moderni brodovi predviđeni za smještaj i desetak osoba, možete se dogovoriti s prijateljima i podijeliti sve troškove. Uz uštedu ćete imati društvo i više vremena za uživanje jer će rasporedom obaveza rjeđe doći vaš red za kuhanje, pranje posuđa ili čuvanje djece. Iako zvuči zanimljivo sve te poslove prebaciti jednoj osobi s iskustvom, punice i svekrve radije ostavite kod kuće.



4. Brod

Kad ste odredili posadu, možete odabrati veličinu i tip broda. Na prvi pogled motornjaci su zanimljivi, ali s obzirom na potrošnju goriva i iskoristivost prostora, svakako bismo preporučili jedrilicu, makar ni jednom u sedam dana ne podignuli jedra.

Na internetu su navedeni detaljni podaci o svakom brodu s hrpom fotografija tako da možete na miru birati i zamišljati gdje će tko spavati.

Ako ste u prilici, nastojte u ženskom društvu otići do broda da budete sto posto sigurni da je to ono što želite. Kod pretraživanja ćete vjerojatno naići na dobre ponude za najam modela starih desetak godina. Ako je brod dobro održavan, to nije nikakav problem.

Gotovo svi na tržištu stižu od renomiranih proizvođača i nemojte se zamarati detaljima. Važnije je ima li brod bajbot s motorom za zabavu i prijevoz do kopna. Mnogi to nude kao dodatnu opciju što je korisno uzeti pogotovo ako ne mislite noćiti u skupim marinama.

5. Agencija

Po raznim oglasnicima se nude u najam vrlo jeftini brodovi, ali to ne bismo preporučili jer ulazite u područje crnog čartera i riskirate da vam sve propadne. Uz jamstvo da je na brodu sve ispravno i održavano, u što se morate uvjeriti kod primopredaje, za vrijeme đite uvijek se možete obratiti agentu za bilo kakvu pomoć, od tehničke do savjetodavne. S obzirom na to da im domaći gosti čine svega pet posto prometa, možete biti sigurni da će vas agenti držati kao kap vode na dlanu.

6. Skiper

Ako nikad niste sami upravljali brodom, nemojte ni pomišljati na avanturu i preuzimati odgovornost za tuđe živote. Skipersko zanimanje je dragocjen zanat i angažman profesionalnog kapetana zamislite kao najam limuzine s vozačem. Jest skupo ali se isplati.

Takav aranžman možete dogovoriti s agencijom za 100 do 150 eura po danu, ali možete proći i jeftinije ako za taj posao angažirate nekoga od poznanika. Naravno, idealno je ako ste u stanju sami upravljati brodom.



7. Namirnice

Za svaki dan osmislite jelovnik, dio skuhane hrane možete i zamrznuti samo provjerite kapacitet brodskog hladnjaka i ledenice. Iz istog razloga vinu dajte prednost u odnosu na pivo. Sve što može opstati na sobnoj temperaturi nastojte smjestiti u neke od brojnih pretinaca.

Voda iz brodskih tankova se može piti iako mnogi preferiraju “plastificiranu vodu”. Odlazak u restorane je skup, pogotovo ako je riječ o prvom redu do mora s uključenim vezom. U mnogim mjestima se može kupiti riba i pripremiti na brodu. Ugođaj će biti još bolji ako večeru sami ulovite, ali nemojte zaboraviti na dozvolu.

8. Odjeća i obuća

Odlazak na đitu je vrlo sličan pripremama za skijanje, samo je garderoba drugačija. Iako se možda čini suvišnim, ponesite čarape, jakne i prekrivače jer su noći na moru hladne. Uzmite svoj paket prve pomoći, lijekove, kreme za sunčanje i malo deterdženta u slučaju da ručno želite oprati koji komad robe. Iako su televizori standardna oprema broda, zaboravite na daljinski. Sve vrste društvenih igara su dobrodošle.

9. Prava i obveze

Pročitajte sve što piše u ugovoru. Uz osnovnu cijenu treba platiti boravišnu pristojbu, završno čišćenje, pranje posteljine, nadopunu plina, pregled ronioca, lučke pristojbe i troškove koji se često kriju pod nazivom “transit log”. Obvezan je i polog za osiguranje za namjerne štete na brodu od oko tisuću eura koji možete platiti i karticom. Raspitajte se za putno osiguranje ili osiguranje od odgovornosti. Sve što vam nije jasno pitajte agenta.

10. Sigurnost


Đita će, naravno, uspjeti samo ako se kući svi vratite živi i zdravi. Najveći broj nesreća na moru rezultat je neiskustva. Redovito pratite prognozu i ne upuštajte se u nepotrebne rizike. Djeci obavezno stavite sigurnosne prsluke i držite ih na oku, pogotovo prilikom jedrenja. Nikad ne riskirajte vlastiti život da spasite brod. Sva imovina je osigurana i plastika se lako može popraviti.

gordan jelavić, foto: božidar vukičević, jadran babić, damjan tadić / cropix




[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čarter vodič [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-05-26 09:46:56 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-05-26 16:18:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-05-26 19:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14338 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 268 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta putovanja. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Putovanja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/05/26/split_turisti5-180513.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x503" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 268 [name] => Putovanja [alias] => putovanja [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38475169 Threads: 5 Questions: 7103129046 Slow queries: 3302028 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608482533 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/putovanja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /mozaik/putovanja/niste-bogati-a-zelite-krstariti-jadranom-evo-kako-si-to-mozete-priustiti-274618 [printLink] => /mozaik/putovanja/niste-bogati-a-zelite-krstariti-jadranom-evo-kako-si-to-mozete-priustiti-274618?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čarter vodič [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Niste bogati, a želite krstariti Jadranom? Evo kako si to možete priuštiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-19-04-48-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/26/split_turisti5-180513.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/26/split_turisti5-180513.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Ograničeno trajanje turističke sezone na Jadranu problem je koji već godinama naglašavaju svi turistički radnici. Uz sve loše strane navale stranaca u srpnju i kolovozu postoji i nekoliko dobrih strana te situacije.

Uz evidentno podizanje razine usluge u svim segmentima turističke ponude – hotelima, restoranima i sve bogatijoj izvanpansionskoj ponudi – domaćim gostima se pruža mogućnost izvan sezone uživati u svim blagodatima Lijepe naše po diskontnim cijenama.

Hotelska poduzeća popunjavaju kapacitete neodoljivim akcijama za obitelji i umirovljenike, neiskorištena nova rent-a-car vozila se nude za stotinjak kuna dnevno, a isto toliko u raznim happy hour akcijama traže i vlasnici praznih šminkerskih restorana za tri gastronomska slijeda koja strancima ljeti naplate i nekoliko puta više.

Slična situacija je i s par tisuća brodova namijenjenih iznajmljivanju u najljepšem akvatoriju na svijetu. Doista, krstarenje između jadranskih tisuću otoka je neponovljivo i prekrasno iskustvo, ali samo ako to radite izvan špice sezone kada se rijeka “plovećih autobusa” naguruje od vale do vale.

Ovih dana je većina tih brodova besposlena i njihovi vlasnici nude ih za pola ili čak za trećinu uobičajene cijene, što je prilika mnogim Hrvatima da barem na tjedan dana uživaju kao naši imućni gosti. Možda bi kao dodatni motiv mogao poslužiti podatak da stranci za sam dolazak do našeg lijepog mora troše stotine eura i prelaze na tisuće kilometara.

Ponuda plovila na internetu je zbilja bogata i za najbolji odabir je potrebno malo iskustva i malo više slobodnog vremena. Za čitatelje “Slobodne” istražili smo što se sve nudi ovih dana i napravili kratke upute za najam broda.



1. Odabir termina

Brodovi se u pravilu iznajmljuju na tjedan dana, od subote do subote. Mogući su dnevni ili vikend-aranžmani, ali cijena je onda po danu puno veća i to se s obzirom na opsežnu pripremu ne isplati. Brodovi su za najam spremni već od Uskrsa, a prvi sljedeći termin je od 30. svibnja do 6. lipnja.

Kako se ljeto primiče, cijena značajno raste i opet pada u rujnu kada je more još toplo, a vrijeme stabilno. Znači, preporuka je upravo ovo doba - kraj svibnja - ili početak rujna.

Konačnu odluku možete donijeti dva dana prije polaska (u četvrtak) kad vidite desetodnevnu prognozu. Ako vas očekuje puno kiše, radije odustanite.

2. Lokacija


Većina stanovništva uz more, razumljivo, poznaje otoke u svom okružju, no rijetki su upoznali ljepote u drugim dijelovima Jadrana. Vjerovali ili ne, vaš omiljeni otok nije najljepši. Čarterske kompanije imaju baze od Umaga do Dubrovnika i koju god regiju odabrali nećete pogriješiti.

Svaki iznajmljivač će vam rado preporučiti detaljne rute kuda ploviti, gdje se kupati ili sakriti od nevere, gdje se usidriti i objedovati. Za prvi posjet nekom kraju to će biti sasvim dovoljno, a nagone za samostalno istraživanje možete zadovoljiti neki drugi put.

3. Posada

S obzirom na to da su moderni brodovi predviđeni za smještaj i desetak osoba, možete se dogovoriti s prijateljima i podijeliti sve troškove. Uz uštedu ćete imati društvo i više vremena za uživanje jer će rasporedom obaveza rjeđe doći vaš red za kuhanje, pranje posuđa ili čuvanje djece. Iako zvuči zanimljivo sve te poslove prebaciti jednoj osobi s iskustvom, punice i svekrve radije ostavite kod kuće.



4. Brod

Kad ste odredili posadu, možete odabrati veličinu i tip broda. Na prvi pogled motornjaci su zanimljivi, ali s obzirom na potrošnju goriva i iskoristivost prostora, svakako bismo preporučili jedrilicu, makar ni jednom u sedam dana ne podignuli jedra.

Na internetu su navedeni detaljni podaci o svakom brodu s hrpom fotografija tako da možete na miru birati i zamišljati gdje će tko spavati.

Ako ste u prilici, nastojte u ženskom društvu otići do broda da budete sto posto sigurni da je to ono što želite. Kod pretraživanja ćete vjerojatno naići na dobre ponude za najam modela starih desetak godina. Ako je brod dobro održavan, to nije nikakav problem.

Gotovo svi na tržištu stižu od renomiranih proizvođača i nemojte se zamarati detaljima. Važnije je ima li brod bajbot s motorom za zabavu i prijevoz do kopna. Mnogi to nude kao dodatnu opciju što je korisno uzeti pogotovo ako ne mislite noćiti u skupim marinama.

5. Agencija

Po raznim oglasnicima se nude u najam vrlo jeftini brodovi, ali to ne bismo preporučili jer ulazite u područje crnog čartera i riskirate da vam sve propadne. Uz jamstvo da je na brodu sve ispravno i održavano, u što se morate uvjeriti kod primopredaje, za vrijeme đite uvijek se možete obratiti agentu za bilo kakvu pomoć, od tehničke do savjetodavne. S obzirom na to da im domaći gosti čine svega pet posto prometa, možete biti sigurni da će vas agenti držati kao kap vode na dlanu.

6. Skiper

Ako nikad niste sami upravljali brodom, nemojte ni pomišljati na avanturu i preuzimati odgovornost za tuđe živote. Skipersko zanimanje je dragocjen zanat i angažman profesionalnog kapetana zamislite kao najam limuzine s vozačem. Jest skupo ali se isplati.

Takav aranžman možete dogovoriti s agencijom za 100 do 150 eura po danu, ali možete proći i jeftinije ako za taj posao angažirate nekoga od poznanika. Naravno, idealno je ako ste u stanju sami upravljati brodom.



7. Namirnice

Za svaki dan osmislite jelovnik, dio skuhane hrane možete i zamrznuti samo provjerite kapacitet brodskog hladnjaka i ledenice. Iz istog razloga vinu dajte prednost u odnosu na pivo. Sve što može opstati na sobnoj temperaturi nastojte smjestiti u neke od brojnih pretinaca.

Voda iz brodskih tankova se može piti iako mnogi preferiraju “plastificiranu vodu”. Odlazak u restorane je skup, pogotovo ako je riječ o prvom redu do mora s uključenim vezom. U mnogim mjestima se može kupiti riba i pripremiti na brodu. Ugođaj će biti još bolji ako večeru sami ulovite, ali nemojte zaboraviti na dozvolu.

8. Odjeća i obuća

Odlazak na đitu je vrlo sličan pripremama za skijanje, samo je garderoba drugačija. Iako se možda čini suvišnim, ponesite čarape, jakne i prekrivače jer su noći na moru hladne. Uzmite svoj paket prve pomoći, lijekove, kreme za sunčanje i malo deterdženta u slučaju da ručno želite oprati koji komad robe. Iako su televizori standardna oprema broda, zaboravite na daljinski. Sve vrste društvenih igara su dobrodošle.

9. Prava i obveze

Pročitajte sve što piše u ugovoru. Uz osnovnu cijenu treba platiti boravišnu pristojbu, završno čišćenje, pranje posteljine, nadopunu plina, pregled ronioca, lučke pristojbe i troškove koji se često kriju pod nazivom “transit log”. Obvezan je i polog za osiguranje za namjerne štete na brodu od oko tisuću eura koji možete platiti i karticom. Raspitajte se za putno osiguranje ili osiguranje od odgovornosti. Sve što vam nije jasno pitajte agenta.

10. Sigurnost


Đita će, naravno, uspjeti samo ako se kući svi vratite živi i zdravi. Najveći broj nesreća na moru rezultat je neiskustva. Redovito pratite prognozu i ne upuštajte se u nepotrebne rizike. Djeci obavezno stavite sigurnosne prsluke i držite ih na oku, pogotovo prilikom jedrenja. Nikad ne riskirajte vlastiti život da spasite brod. Sva imovina je osigurana i plastika se lako može popraviti.

gordan jelavić, foto: božidar vukičević, jadran babić, damjan tadić / cropix




[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/putovanja/niste-bogati-a-zelite-krstariti-jadranom-evo-kako-si-to-mozete-priustiti-274618 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b452731fd58df50bf7ab1bdeb8b558d09d2aa997 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Niste+bogati%2C+a+%C5%BEelite+krstariti+Jadranom%3F+Evo+kako+si+to+mo%C5%BEete+priu%C5%A1titi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fputovanja%2Fniste-bogati-a-zelite-krstariti-jadranom-evo-kako-si-to-mozete-priustiti-274618 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fputovanja%2Fniste-bogati-a-zelite-krstariti-jadranom-evo-kako-si-to-mozete-priustiti-274618 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čarter vodič [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Putovanjačarter vodič

Niste bogati, a želite krstariti Jadranom? Evo kako si to možete priuštiti

Piše PSD.
26. svibnja 2015. - 21:47
Ograničeno trajanje turističke sezone na Jadranu problem je koji već godinama naglašavaju svi turistički radnici. Uz sve loše strane navale stranaca u srpnju i kolovozu postoji i nekoliko dobrih strana te situacije.

Uz evidentno podizanje razine usluge u svim segmentima turističke ponude – hotelima, restoranima i sve bogatijoj izvanpansionskoj ponudi – domaćim gostima se pruža mogućnost izvan sezone uživati u svim blagodatima Lijepe naše po diskontnim cijenama.

Hotelska poduzeća popunjavaju kapacitete neodoljivim akcijama za obitelji i umirovljenike, neiskorištena nova rent-a-car vozila se nude za stotinjak kuna dnevno, a isto toliko u raznim happy hour akcijama traže i vlasnici praznih šminkerskih restorana za tri gastronomska slijeda koja strancima ljeti naplate i neko...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 21:04