StoryEditor
ProstorijaŠto se krije iza...

Talijanski brend ‘Seletti‘ voli kršiti pravila: njihovi prozvodi spajaju luckasto i funkcionalno, pogledajte kolekcije ekstravagantnih komada

15. listopada 2020. - 14:48
Toiletpapare stol i stolice za nekonvencionalnu blagovaonicu

Posuđe inspirirano svemirom, rasvjeta u obliku ptica, majmuna, kameleona, banana, ukrasna kristalna lubanja, luksuzno drobilo za orahe, kolekcionarski komadi posuđa…

Mogli bismo nastaviti unedogled. Već na prvi pogled je sasvim jasno da su proizvodi talijanske tvrtke "Seletti" sve samo ne konvencionalni i dosadni.

Od osnutka 1964. godine proizvođač Seletti prati principe profesionalnog pristupa te uz konstantno provođenje istraživanja stremi inovativnosti i originalnosti. Rad tvrtke karakterizira fokus na dizajnerske projekte i kreativan izričaj s izraženim talijanskim duhom. Za "Seletti" svakako možemo reći da markantno spaja dizajn i pop art. Kolekcije se sastoje od proizvoda u kojima se savršeno, ponekad i luckasto spajaju umjetnost i funkcionalnost te se takvim proizvodima šalje poruka kako oblik i funkcija ne moraju biti jedno. "Selettijevi" predmeti svakako potiču korisnika na drukčiji pristup svakodnevici, pružajući mu jedinstven, osoban i zabavan životni stil.

Proizvodi nastali u ovoj osebujnoj tvrtki ostavljaju snažan dojam ne pružajući krajnjem korisniku mogućnost da ostane ravnodušan. Vrlo jednostavno - njihove proizvode ili volite ili ne volite.

Što se krije iza 'toaletnog papira'

Svakako se među ekstravagantnije komade može ubrojiti posuđe iz kolekcije "Toiletpaper".

image
Dizajn: Maurizio Cattelan i Pierpaolo Ferrari, Seletti

Ove neobične predmete zajedno su stvorili talijanski umjetnik Maurizio Cattelan i newyorški fotograf Pierpaolo Ferrari. Cattelan i Ferrari začetnici su vrlo utjecajnog popartističkog slikovnog časopisa istog imena. Njihovi radovi su uvijek drski, provokativni, ponekad uznemirujući ili na rubu kiča. Takvi su i motivi kolekcije koju su momci zajedno izradili za "Seletti".

Samo ime "Toiletpaper" aludira na apsolutno nevezanu, dapače negativnu konotaciju između posuđa i toalet papira.

Totalna neusklađenost dodatno se naglašava motivima koji se provlače kolekcijom. Odgrizeni sapun, tanjuri, šalice, stolnjaci, tapete. Predmeti su ukrašeni motivom krvarećeg srca, odrezanim prstima, odčepljivačem odvoda ili nekim drugim, jednako neočekivanim elementom. Apsolutno nespojivo, ali idealno za ljubitelje sirovog, drugačijeg, za sve one koji vole kršiti pravila. Ono što će nam se svakako učiniti bliskim i poznatim su korišteni materijali. Posuđe je metalno, emajlirano, a stolnjaci su napravljeni od voštanog platna. Ovu neobičnu kolekciju su, među ostalim, ugostili i poznata galerija Rossane Orlandi u Milanu, te pariški Galeries Lafayette i Le Bon Marché.

image
seletti dizajn

U vrlo živopisnoj ponudi talijanskog proizvođača nalaze se i komadi koji nisu zaigrani i otkačeni, ali svejedno imaju snažan identitet. Vrlo profinjeni komadi posuđa iz kolekcija "Hybrid" i "Kintsugi" su kolekcionarski predmeti koji pričaju priču. Kolekcija "Hybrid" reflektira proizvodnju kineskog i europskog porculana i njezino stoljetno obogaćivanje zapadnom i istočnom estetikom. Svaki ručno obrađeni komad ima na jednoj polovici istočnjački, a na drugoj polovici zapadnjački motiv, što tvori hibrid koji prikazuje teme i scene određenog kulturnog kruga. Radi se o posebnoj vrsti porculana koja je poznata po visokoj razini bjeline i čvrstoće. "Hybrid" je zanimljiv spoj suvremene forme i simbola kompleksne prošlosti. Ova kolekcija posuđa nalazi se u stalnom postavu newyorške MoMa-e i londonskog muzeja Victorie&Alberta.

Spajanje 'slomljenog'

Druga spomenuta kolekcija inspirirana je japanskom vještinom "kintsugi" (“golden joinery”), poznata i kao "kintsukuroi" (“golden repair”). Vještina je to popravljanja razbijenog ili puknutog porculana s posebnom vrstom veziva pomiješanog sa zlatom, srebrom ili platinom. Lom ili puknuće se tako popravlja kao dio poštovanja prema prošlosti.

image
Seletti Desert Sunrise Large

Iza kolekcije "Kintsugi" stoji jedan od najpoznatijih i najuspješnijih dizajnera generacije, Marcantonio Raimondi Malerba. Osim ove profinjene, izuzetno su popularne njegove kolekcije rasvjete. Inspiriran biljnim i životinjskim svijetom, Marcantonio stvara u potpunosti neočekivane i eksperimentalne proizvode. U "Selettijevoj" kolekciji “šašave” rasvjete Marcantonio trenutačno ima majmune, miševe, vrane i kameleone, a pitanje je vremena što će nam još neobično i ekstravagantno pripremiti. Osim funkcionalne uloge koju imaju, njegove će svjetiljke svakako privući pozornost i biti primjetan dodatak svakom domu.

Govoreći o talijanskom proizvođaču, svakako treba spomenuti i suradnju sa superpopularnim brendom Diesel koji je tako ušao i u svijet interijera. Njihovu kolekciju "Machine" krase setovi posuđa i pribora za jelo inspirirani vijcima, maticama i alatom. Zbog svoje bijele boje i neobična dizajna odlično će izgledati u svakom prostoru, na svakom stolu i u svakoj kuhinji. Dieselov "Machine" idealan je dar svakome muškarcu, ali i ženi koja voli industrijski stil.

I na kraju recimo da dizajn Seletti u svakom prostoru donosi iznenađenja o kojima se govori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. siječanj 2021 18:31