Peršin i selen bez premca su najkorištenije začinsko bilje u dalmatinskoj kuhinji. No, domaćice u ovom kutku mediterana dosta koriste i origano, najčešće za pizzu, bosiljak (nezamjenjiv je u salati od poma i mozzarele), metvicu...
Koriste se i lovor i ružmarin, no oni su grmolike biljke koje se baš ne uzgajaju u pitaru – a upravo je pitar sa začinskim biljem smješten na prozoru ili balkonu ono što predlažemo.
Posao oko sadnje i uzgoja začinskog bilja u pitarima jednostavan je, nezahtjevan, nije skup, a višestruko se isplati – uvijek imati vlastito začinsko bilje, za koje znate gdje je raslo i čime je njegovano, već je veliki dobitak. A ni novčani dobitak nije zanemariv – vezica peršina na pazaru je dvije, čak i tri kune. Dakle, toliko ćete 'staviti u džep' svaki put kad ub...
Koriste se i lovor i ružmarin, no oni su grmolike biljke koje se baš ne uzgajaju u pitaru – a upravo je pitar sa začinskim biljem smješten na prozoru ili balkonu ono što predlažemo.
Posao oko sadnje i uzgoja začinskog bilja u pitarima jednostavan je, nezahtjevan, nije skup, a višestruko se isplati – uvijek imati vlastito začinsko bilje, za koje znate gdje je raslo i čime je njegovano, već je veliki dobitak. A ni novčani dobitak nije zanemariv – vezica peršina na pazaru je dvije, čak i tri kune. Dakle, toliko ćete 'staviti u džep' svaki put kad ub...